НАЧАЛО » българия

Андрей Делчев: Очакваме цените на горивата да останат стабилни

fb
3E news
fb
27-11-2015 12:29:00
fb

Очакваме цените на горивата да останат стабилни, поне що се отнася до основната компонента на петрола. Не очакваме в краткосрочна перспектива резки скокове надолу и нагоре. Това заяви Андрей Делчев, изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация в Пловдив.

Според Делчев при бензиностанциите, които рязко са свалили цените на горивата, трябва да се мисли за дъмпинг. Трябва да се мисли за доставчика на гориво. Имаме сериозни съмнения относно някои бензиностанции, които тръгнаха с ниски цени, както и да се разбере дали преследват чисто търговски цели или странични цели, посочи още той.

Бензиностанциите се проверяват периодично на пет-шест месеца, а внезапните проверки могат да бъдат по всяко време. Каква е процедурата за прием на гориво на бензиностанциите и какви са мерките за контрол на бензиновите колонки показа Стоянка Гарванова управител на обект в бензиностанции Петрол.

На всяка бензиностанция има т.нар. пълнеща точка, където са вливните фунии, обясни Стоянка Гарванова. Тя добави, че на това място всички бензиновози се скачват с вливните фунии и горивото преминава в резервоарите и от там в бензиновите колонки. Гарванова обясни, че бензиновозът идва с придружаващи документи от базата, където е натоварен с нареждане за експедиция, с декларация за съответствие и данъчен акцизен документ, както и маршрутен лист.

При пристигане на бензиновоза се проверяват всички пломби и се преминава към скачване с вливните фунии. Бензиностанциите се зареждат почти всеки ден. Част от мерките за сигурност включват да бъдат заземени и парите през въздуховози. След приключване на доставката, онлайн директно се изпращат данните към НАП през касата, така че това, което е натоварено от базата и това, което е дошло тук при нас, трябва да е едно и също.

Националната агенция по приходите получава ежедневни данни за количествата и продажбите на гориво на бензиностанциите. Това заяви в Пловдив Свилен Тонев - IT специалист, предаде репортер на БГНЕС.

Връзката с НАП е от 2012 г. и представлява получаване на дневен отчет от бензиностанцията към НАП. Агенцията по приходите се свързва през мобилен оператор с фискална система, сертифицирана от Българския институт по метрология.

Автоматизираният отчет на дневна база включва данните от броячите на колонките, данните за продажби по система, доставките по документи и доставките по система. Данни в НАП се получават и от нивомерната система. Всичко е автоматизирано. Данните, които са събрани, са консолидирани в една фискална система, одобрена от БИМ, който изпитва всяка система, за да може да започне работа обектът. Комуникацията с НАП става чрез виртуална мрежа, която е към мобилните оператори и това става при одобрение на агенцията.

Всички данни се предават чрез един GPRS модул, който е част от фискалната система и е разположен в обекта. Този модул е пломбиран от БИМ и се сервизира от сертифицирана фирма. Всеки елемент от тази система минава на периодични изпитания, за да са сигурни от НАП, че данните, които получават в сървърите си са верни.

Всеки служител на НАП може да направи внезапна проверка на обекта и да сравни данните, с които в системата на НАП разполагат.

Главен експерт от Българския институт по метрология обясни, че проверката на бензиноколонките се прави с хеталонни метални мерници. Максимално допустимата грешка е 0.5% за светлите горива. При 20-литровия мерник допускът е 100 мл. Той обясни, че се правят три измервания с различен дебит. От направената проверка се оказа, че няма нарушение на нормите. Околната температура оказва влияние върху горивото и по тази причина се прави този допустим аванс в количеството на горивото.

Подобни измервания се правят веднъж годишно регулярно и планово. Освен това винаги, когато се наложи ремонт на колонките, се прави подобно измерване. В случай, че при проверката на колонката има по-голямо несъответствие в отмереното гориво, колонката се затваря.

БПГА
пазар на горива
Андрей Делчев
По статията работи:

Галина Александрова