НАЧАЛО » българия

Ангелкова: Министерство на туризма ще сезира прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада

fb
3E news
fb
09-08-2018 09:48:00
fb

Министерството на туризма ще сигнализира прокуратурата за фирма, измамила хора с хиляди левове за екскурзия до Канада. Това стана ясно от думите на министъра на туризма Николина Ангелкова в сутрешния блок на Нова телевизия.

„Запознати сме с този случай от няколко месеца. Хората с основание се обърнаха към нас, изложиха целия казус. Направили сме може би 4-5 проверки на фирмата, като последната е от 7 август. Без да сме получили предварително информация от фирмата, както е по закон, стана ясно, че те са започнали процедура по ликвидация. Уведомиха ни след нашата проверка, че искат да прекратят дейността си, което на фона на неизпълнението на договорните ангажименти за екскурзия в Канада е странно като действие и в тази връзка днес ще сигнализираме прокуратурата за действията на тази фирма“, обясни Ангелкова.

„Прави впечатление, че от една страна управителката прекратява дейността на тази фирма, защото очевидно има неизпълнени задължения към хората. От друга страна заявява намерение за регистрация на нова фирма. Това само по себе си говори за незаконни действия и създава предпоставки за извършване на други нарушения“, коментира министърът.

Имали сме случаи на неизплащане на суми, но при вече обявена несъстоятелност, което е друга процедура. Неизпълнение на такъв тип договорни задължения в такъв голяма размер се случва за пръв път и това ни дава основания да помислим за изисквания в закона, които да защитят повече правата на потребителите и да се забрани сключването на договори за сума, която значително надхвърля застрахователната полица, каза още министър Ангелкова.

Министърът на туризма заяви още, че ведомството поема ангажимент за затягане на изискванията към туроператорите и туристическите агенти по отношение на лимитите на застраховките.

Ангелкова се похвали също така, че независимо от времето, данните сочат за ръст на туристите с 5 %. Само за първите 6 месеца има над 3,6 млн. туристи, каза тя.

туризъм
Министерство на туризм
туристически оператори
туристически агенти
застраховки
По статията работи:

Маринела Арабаджиева