Американски експерт влиза в енергийното ведомство, ще се грижи НЕК да погаси дълг от 700 млн. лв. към двете американски ТЕЦ

Теменужка Петкова

Експерт от САЩ влиза в Министерство на енергетиката,  като основната му задача е да консултира мерките за оздравяване на енергийния сектор. Това съобщи в парламентарната комисия по енергетика министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос как са защитени българските интереси при посещението на американския държавен секретар Джон Кери.

700 млн. лева са задълженията на НЕК към двете американски централи - "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" и това е сериозен проблем, обясни енергийният министър. Именно ограмните задължения на държавната електрическа компания към двата американски ТЕЦ са причина за идването на американския експерт. Министър Петкова специално подчерта, че неговите функции са ясно рамкирани и няма да се намесва пряко в сектора.

Пред журналисти Петкова коментира, че въпреки голямата задлъжнялост на държавната електрокомпания, въпросът за отписване на част от тези задължения не стои на дневен ред. "Ние не оспорваме задълженията и сме коректен партньор, но при дефицитът 3 млрд. лв. и текущ дефицит за 2014 г. 598 млн. лв. е много трудно НЕК да се разплати както с двете американски ТЕЦ, така и с останалите централи, на които дължи пари", отбеляза министърът. Теменужка Петкова допълни, че все още се спазва решението от 2013 г. да се плаща на доставчиците на енергия само до 50 процента от месечното възнаграждение.

Вече няколко правителства си поставят за задача да забавят поскъпването на тока, като прекратят или предоговорят дългосрочните договори, според които НЕК е задължен да изкупува произведената от тях електроенергия и да плаща за определен обем студен резерв при фиксирани в договорите ценови тарифи.

Проектите за двете централи бяха реализирани на принципа на проектното финансиране, при което дългасрачните договори за еленергията се явяват гаранцията на държавата пред финансиращите институции - международни банки, че инвеститорите ще могат да възстановят вложените милиарди в срокове, които се смятат за нормални при такъв тип обекти.

Частните собственици на двата ТЕЦ-а са инвестирали в тях над 3 милиарда лева, припомни министър  Петкова. 

През миналата година кабинетът "Орешарски" нареди на предишния екип на ДКЕВР да изпрати запитване до ЕК дали дългосрочните договори с двете американски ТЕЦ не представляват нерегламентирана държавна помощ към централите. Енергийният регулатор изпрати сигнала в Брюксел. В резултат в края на миналата година Еврокомисията изпрати писмо до правителството - вече кабинетът "Борисов" и до ДКЕВР, чиито състав е сменен, в което иска обяснение дали договорите на НЕК с американските централи съдържат елементи на непозволена по европравилата държавна подкрепа.

Още в първите дни на мандата се запознахме с жалбата на ДКЕВР, направихме преглед на визираните в нея договори и на 10 декември 2014 г. изпратихме отговор на запитването от ЕК, обясни Теменужка Петкова.

В момента Агенция "Държавната финансова инспекция" извършва проверка на двете централи. Проверката е основно в областта на обществените поръчки, които възлагат ТЕЦ-овете и тяхното влияние при формирането на себестойността на електроенергията. След приключването на одита ще има диалог кои разходи да влизат в цената на електическата енергия, произвеждана от "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", обясни Петкова. Тя отбеляза, че проверките на АДФИ за спазването на законодателството в областта на обществените поръчки са много важни, защото ще покажат дали са реални разходите, които двете централи калкулират в цената на енергията, тъй като обществените поръчки са част от техните разходи.

Министър Петкова подчерта, че проблемът с двете централи е наистина сериозен и е много трудно НЕК да се разплати с тях. Затова са саздадени две работни групи с участието на експерти от БЕХ, НЕК, Министерството на енергетиката /МЕ/ и експерти на двете централи. Всички са наясно, че е неизбежно предоговарянето на цените на електроенергията, посочи Петкова.

Тя не съобщи повече подробности какви са коментираните възможности за промени в договорите. Но от изказването й стана ясно, че едната възможност е да се редуцират разходите по доставките на материали, необходими за производството и сероочистките, които се възлагат с обществени поръчки - тук влизат доставките на техника, оборудване, варовик за сероочистките и др.

Друга възможност, която се спряга от няколко месеца в анализите на редица експерти е токът от двете най-иновативни и ефективни централи в страната да се извади от регулирания пазар и да се насочи за износ. За тази цел обаче е необходимо държавата да ги освободи от таксите за износ по преносната мрежа, за да бъде цената на тока им конкурентна на международния пазар, коментираха експертите. Трети вариант пък предвижда удължаване на договорите, което съответно ще намали цената, но ще удължи и сроковете за възвращаемност.

Надявам се до месец да се финализират проверките, за да се види дали това са реалните цени, каза още енергийният министър. Амбициозната цел на министерството е до края на март или началото на април да има резултат от преговорите, допълни тя. Това ще бъде много важно за стабилизиране на сектор енергетика, посочи министърът, но отказа да обвърже намалението на цените на електроенергията от двете централи с крайната цена на тока за потребителите и да прогнозира дали тя ще бъде променена.

"Смятам, че ще намерим допирни точки, които да са взаимно изгодни за двете страни. Рано е да се говори, обещавам да говорим, когато има конкретни резултати", каза малко след края на заседанието пред журналисти Петкова.

В отговор на въпрос дали е оказан натиск върху българската страна по отношение на проучванита за шистов газ, енергийният министър бе категорична, че това не се е случило.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 1 0
  2
  Ilian
  Отговор на коментар #1 от Plamen:
  @Plamen Много отдавна не бях попадал на толкова алогично и бъкащо от противоречия мнение. От какво точно се срамувате? От това, че се поддаваме на външни интереси ли, или че се опитват да затворят американските "Марици", които според написаното от Вас произвеждат "евтин" ток? Тези ТЕЦ-ове не са български, точно поради факта, че постоянно се оставяме да ни "инжектират" с чуждо мнение и интереси. По тази причина преди 7 години затворихме блокове в АЕЦ, които с малка инвестиция можеха да работят още 15-25 години. Главния активно действащ по този случай сега криви уста като вице-премиер и пак говори за европейските ценности ..
  Напиши отговор
 • 0 0
  1
  Plamen
  Нама натиск! Американците си пращат човек, който трябва да гарнтира техните интереси и да се спре този непрекъснат натиск за намаляване на цените! Кога най после ще разберем, че договорите трябва да се изпълняват и промяната може да се случи само при взаимно изгодни условия. Затворихме ТЕЦ Варна по най безотговорния начин, каква е алтернативата ако затворим и американските цантрали, кой ще произвежда така жадувания "евтин" ток? Срамувам се от нашата безпомощност да си решаваме прагматно проблемите и да се подлагаме непрекъснато на външни интереси.
  Напиши отговор