НАЧАЛО » българия

Американските тецове чакат парите от НЕК, за да се разплатят с "Мини Марица Изток"

Обвързващото споразумение на НЕК с "AES Гълъбово Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3" може да се подпише в началото на есента

fb
3E news
fb
09-04-2015 03:30:00
fb

Ако българската страна не спази изплащането на близо 700 млн. лв. към двете „американски“ централи, текстовете от подписаното на 8 април принципно споразумение ще останат само на хартия. Това става ясно от съобщения на ръководствата на двете централи до медиите. Същото подчерта днес и министърът на енергетиката Теменужка Петкова в интервю за БНТ.

За да може да бъде изпълнена тази най-важна точка от принципното споразумение, Българският енергиен холдинг ще трябва да изтегли заем, средствата от който да отидат за покриване на задълженията на НЕК към двата „американски“ ТЕЦ-а. Страничен положителен ефект е, че по този начин ще бъде прекъсната веригата на нарастващата вътрешна задлъжнялост в сектора, тъй като с част от получените средства двете централи ще покрият задълженията си към Мини „Марица Изток“. В момента ТЕЦ "AES Гълъбово" дължат на мините 49,3 млн. лв., а ТЕЦ “КонтурГлобал Марица Изток 3“ – 60 млн. лв. 

Очаква се плащанията да бъдат извършени до края на юни и обвързващо споразумение да бъде подписано към края на месец септември.

Едва след това ще се пристъпи към промени в Споразумението за изкупуване на електроенергия от двете централи.

„Незабавното изплащане на близо 165 млн. лв. евро към „Контур Глобал Марица Изток 3“, заложено в Споразумението за основните параметри, е пълният размер на задълженията на НЕК към централата. Това ще позволи на компанията да изплати 60 влн.евро на своите доставчици на лигнитни въглища (Мини „Марица Изток“)”. Това уточнява в съобщение до медиите изпълнителният директор на „Контур Глобал Марица Изток 3“ Гари Левсли.

Според него по този начин ще се намали взаимната задлъжнялост, която към настоящия момент е повсеместно явление в сектора. Ползата от пълното изплащате на дължимите суми и съгласието й да намали цената на разполагаемост с по-малко от 13% са адекватни стъпки с оглед на сегашната ситуация“, смята Гари Левсли.

Той отбелязва че подписването на подписаното на 8 април споразумение е важна стъпка в процеса на финансово оздравяване на българския електроенергиен сектор и участниците в него и елиминиране на големите задължения натрупани към компанията.

Малко по-рано от „Ей И Ес Гълъбово“ (ТЕЦ Марица Изток 1) съобщиха, че след като НЕК изплати задълженията си, централата ще намали цената си за разполагаемост с 14 процента. Това ще спести на НЕК около 50 млн. лв. годишно или общо 550 млн. лв. за останалата част от срока на договора за изкупуване, който изтича през 2026 г.

„АЕS ще изплати на 100% задълженията си към "Мини Марица-изток", гарантира изпълнителният директор на "Ей И Ес България" Оливие Маркет. Той потвърди, че тази клауза е заложена в условията на подписаното принципно споразумение с НЕК. Компанията ще е в състояние да погаси задълженията си, когато получи парите си от НЕК, допълни той.

От AES уточниха, че обвързващото споразумение се очаква да бъде подписано към третото тримесечие на 2015 г., като то подлежи на обичайните регулаторни одобрения и одобрение от страна на банките-кредитори на централата,

С това споразумение Ей И Ес допринася за преструктурирането на енергийния сектор в България и демонстрира пълна подкрепа на усилията на правителството да стабилизира сектора.

ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3"
ТЕЦ "AES Гълъбово Марица Изток 1"
НЕК
Мини Марица Изток
По статията работи:

Галина Александрова