НАЧАЛО » българия

Александър Сираков: България изпуска китайски инвестиции и огромен пазар по новия Път на коприната

fb
3E news
fb
21-05-2017 10:06:00
fb

Проектът на Китай “Нов път на коприната“ е стратегическа възможност за България да участва в новосформиращ се пазар, който обхваща страните от Азиатския байсейн, Близкия Изток, Средна и Западна Европа. Буквално и преносно - ние вече изпуснахме един влак. Това заяви в предаването “Събота 150“ инвестиционният банкер Александър Сираков, който работи в Китай. По неговите думи България изостава с привличането на китайски инвестиции. На последната среща по този въпрос нашата страна дори не е изпратила представител, стана ясно наскоро.


Инициативата "Нов път на коприната" е проект за инфраструктурна свързаност между Китай и Западна Европа. В този смисъл в нашия регион България е пряк конкурент и партньор с непосредствените ни съседи Сърбия и Гърция.

"Истината е, че през последните години съседите имат вече конкретни успехи. Наблюдаваме процес на концентрация на подобни инвестиции в Гърция. Други инфраструктурни проекти, които просто подминават България: скоростната ЖП линия на Пътя на коприната преминава през Македония, Сърбия и Унгария. Има проект, свързващ река Дунав, Морава, Вардар и Егейско море...Сръбското дипломатическо присъствие в Пекин също е доста засилено", отбелязва Сираков.

По негово мнение България категорично изостава по отношение на дипломатически визити и дипломатически обмен. Географската, културна и езикова дистанция между България и Китай не е никак малка, предупреди Александър Сираков, според когото проактивно представителство на страната ни в Китай е силно препоръчително.

"Наблюдението ми за момента е, че най-активното установяване на търговски и бизнес контакти с Китай са частни български асоциации и фирми. В този смисъл е препоръчително да имаме засилено политическо присъствие в Пекин по отношение на икономически и културни въпроси", коментира експертът.

В големия китайски проект на този етап става въпрос преди всичко за мащабно държавно участие, мащабни държавни проекти и държавна ангажираност, категоричен е Сираков. В момента трябва да мине политическият булдозер, който да установи необходимата технологична и законодателна инфраструктура, политиките, които впоследствие да прокарат пътя за частни инвестиции. Друга инициатива, която би имала много позитивен ефект е откриването на самолетна линия София-Пекин, смята Сираков.

Китай
България
Пътят на коприната
инфраструктура
инвестиции
По статията работи:

Галина Александрова