НАЧАЛО » българия

АИКБ: Приветстваме усилията за нормализиране на търгуеми обеми и ценообразуване на БНЕБ

От работодателската организация очакват резултати както за сегмент „ден напред“, така и на „пазара на двустранни договори“

fb
3E news
fb
13-12-2018 08:46:00
fb

Приветстваме усилията за нормализиране на търгуеми обеми и ценообразуване на платформите на „Българска независима енергийна борса“ ЕАД. Очакваме резултати както за сегмент „ден напред“, така и на „пазара на двустранни договори“ – с особено внимание ще следим този пазар от перспективата на индустриални потребители. Това заявяват от Асоциацията на индустриалния капитал в България /АИКБ/ в позиция, разпристранена до медиите.

От организацията изравняват увереност, че "именно адекватното предлагане, както и отговорното и ангажирано поведение на търговските участници, ще позволи постигането на разумни балансирани ценови нива". Но добавят, че имат още очаквания за стабилизиране на пазара.

"Анализирайки обемите през последната седмица, в нас се затвърждава убеждението, че има още значителни възможности по отношение предлаганите за търговия през двустранни договори обеми – както в ТЕЦ Марица изток 2 АД, така и в АЕЦ Козлодуй АД, покриващи проблемния зимен период за първото тримесечие на 2019г., без това да засегне обемите, предлагани от споменатите дружества на сегмент „ден напред“, заявяват от АИКБ в позицията си.

АИКБ
борсова търговия
БНЕБ
търгувани обеми
ценообразуване
електроенергиен пазар
По статията работи:

Галина Александрова