НАЧАЛО » българия

АИКБ връчи първите награди у нас за принос за „Светла икономика“

fb
3E news
fb
25-06-2014 03:54:00
fb


Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) връчи първите по рода си награди у нас на бизнес организацииу ведомства, медии и журналисти за принос в намаляването на дела на сивата икономика - „Икономика на светло“. Това стана на официална церемония вчера в присъствието на министър-председателя Пламен Орешарски, вицепремиера Даниела Бобева и новия министър на околната среда и водите.

Бяха наградени победителите в три категории. За „Личност или организация, допринесла за ограничаването на неформалната икономика посредством активна позиция”,призът получи Икономическият и социален съвет на Република България за действията и цялостната си роля за подобряване на гражданския диалог в България. Наградата връчи лично премиерът на председателя на Съвета проф. Лалко Дулевски.

В категорията за „Нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика и подобряване на бизнес средата в България” призът грабна Министерски съвет - за възстановяване в срок на дължимия ДДС и ускоряване на процеса на разплащане към бизнеса по изпълнени обществени поръчки и проекти по оперативните програми.Президентът на КНСБ Пламен Димитров връчи наградата на вицепремиера Даниела Бобева.

Телевизия Bulgaria on Air пък бе удостоена с наградата за активна позиция и продукции, показващи усилията на социалните партньори за ограничаване и превенция на неформалната икономика, на националния конкурс „Икономика на светло” за 2013 г., организиран от АИКБ. Медията бе отличена в категорията „Журналист или медия, допринесли за промяна на обществените нагласи към нетърпимост към неформалната икономика”. Статуетката получи програмният директор на телевизията Николина Димитрова.

„Добрата новина е, че имаме за поредна година намаляване на сивия сектор, съответно ръст на икономиката на светло", каза председателят на АИКБ Васил Велев. „Фактът, че зад номинираните за днешните награди „Икономика на светло” има институции, организации и медии, показва, че желанието да се работи по правила, се споделя от все по-голяма част от обществото. Борбата със сивата икономика ще бъде ефективна само, когато стане кауза на всеки от нас”, заяви Орешарски и обеща правителството да продължи да подкрепя бизнеса, намалявайки административната и данъчна тежест.

Победителите бяха определени от специално създадено за целта експертно жури от 100 изявени личности в областта на икономиката, научните среди, бизнеса, финансите, политиката, медиите.

Наградите „Икономика на светло“ са първото по рода си обществено признание за постижения в борбата със сивата икономика в България. Целта на конкурса е да открои стимулиращи примери за успехи в борбата с неформалната икономика и да награди водещи институции и личности с активна позиция и принос в ограничаването на сиви практики, посочи Велев.

награди "Икономика на светло"
АИКБ
По статията работи: