НАЧАЛО » българия

АИКБ: Бизнес средата, регулирането на монополите и обществените поръчки са проблем у нас

fb
3E news
fb
31-01-2014 09:04:00
fb

Бизнесът и икономиката се нуждаят от стабилност и реформи. Това заяви заместник министър-председателят по икономическото развитие Даниела Бобева на среща с членове на Асоциация на индустриалния капитал в България, съобщиха днес от асоциацията. Бобева е представила третия пакет от мерки на правителството за намаляване на регулаторната тежест за компаниите, като е отбелязала факта, че инвестициите са най-големият проблем и най-голямото предизвикателство пред бизнеса.

На този етап бизнесът не вижда проблеми за макроикономическата, фискалната и данъчната стабилност, управлението на държавния дълг и доверието към България от страна на финансовите и капиталовите пазари. Това заяви при срещата председателят на АИКБ Васил Велев. Според него проблемите са в бизнес средата, регулирането на монополите и обществените поръчки. От АИКБ и браншовите организации са отправили въпроси и препоръки към вицепремиера, отнасящи се до нормативната база.

Те настояват за намаляване на регулаторните режими; въвеждане на електронно управление; за предварителна оценка на въздействието на нормативните актове; за специална нормативна уредба за принципа на мълчаливото съгласие; за въвеждане на понятието "микросубект" в Закона за счетоводството; за размер на таксите, който трябва да бъде основно разходоориентиран, както и да бъде довършена реформата, уреждаща плащането на такса битови отпадъци според генерираното количество.

Те настояват също и за премахване на задължението бизнесът да представя данни, които са налични в държавната администрация, като вписване на финансовите отчети в Търговския регистър, свидетелства за съдимост и много други.

Работодателите са предложили промени в Кодекса на труда, за да бъде подобрена регулацията на трудовия пазар.

АИКБ
среща
Даниела Бобева
бизнес
По статията работи:

Георги Велев