Азербайджан готов да газифицира за собствена сметка България чрез държавната си газова компания СОКАР

Милиони домакинства в България ще се отопляват без да замърсяват околната среда, благодарение на доставките от азерски газ, заяви премиерът Борисов след срещата си с президента на Азербайджан Илхам Алиев

Азербайджан, чрез държавната си газова компания СОКАР, е готов да газифицира за собствена сметка България. Това обяви президентът на страната Илхам Алиев след срещата си с българския министър-председател Бойко Борисов днес. Сред темите на разговорите са били откриването на авиолинията София-Баку, както и диверсификацията на доставките на природен газ до България и проектът за изграждане на газовия хъб "Балкан".  България подкрепя изграждането на Южния газов коридор, а Азербайджан има водеща роля при изграждането му.

По думите на президента Алиев 93% от територията на Азербайджан е газифицирана. Страната е инвестирала успешно в газификацията на Грузия и би могла да придаде опита и добрите си практики и в България.

След срещата енергийните и икономическите министри на двете страни ще разработят план за инвестиране в газопреносната мрежа на България.

Президентът Алиев подчерта, че Азербайджан и България са стратегически партньори в реализацията на проекта за изграждане на Южния газов коридор, който ще гарантира енергийна сигурност за Европа.

„Очакваме през месец юни да стартира изграждането на междусистемата газова връзка Гърция-България, а през месец юли да е готово разширението с Турция. Така за страната ни ще се гарантира получаването на договорените 1 млрд. куб. м./год. природен газ за България от втората фаза на находището Шах Дениз“, каза премиерът Борисов.

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че на ресорните министри е разпоредено да проучат възможностите за газифициране. Той добави, че договорените 1 млрд. куб. метра азерски газ е с най-ниска цена и ще може да се използва за социални пакети за бедните домакинства. Така, според премиера, ще се реши и екологичният проблем с мръсния въздух. Очаква се тази година да започне изграждането на интерконектора с Гърция и да се финализират преговорите за нова газова връзка с Турция, за да може синьото гориво по южния газов коридор да стигне до България, заяви българският премиер, цитиран от агенция Фокус.

"Едва 3% от България е газифицирана, като в същото време можем да се "похвалим" с изключително замърсен въздух, който идва не толкова от автомобили, колкото от използването на дърва за огрев", посочи премиерът Борисов. "Близо 90 и кусур процента от територията на Азербайджан и Грузия вече е газифоцирана с азерски газ, а пред нас имаме две възможности - надявам се през юли да бъде първата копка по интерконектора с Гърция и ще пуснем и този с Турция. Имаме подписани 1 милиард куб. метра азерски газ на изключително ниска цена и ако успеем да я изградим, ще можем да направим цели социални пакети, за да не използваме дърва. Министрите ще направят план как това да се случи, защото азерската страна предлага най-ниска цена. Това ще даде възможност на милиони домакинства в България да се отопляват без да замърсяват околната среда", коментира още той. Още преди преговорите Борисов посочи, че България проявява интерес към сътрудничество с азербайджанската газова компания СОКАР.

Премиерът Борисов и президентът Алиев обсъдиха и важността на транспортните коридори номер 8 и 10, които ще свържат Европа и Азия. Директната авиолиния София-Баку, която утре ще бъде открита официално, беше договорена през 2015 г., когато Алиев беше на посещение у нас. Договореността за редовни полети беше потвърдена при посещението на президента Румен Радев в азербайджанската столица в края на миналата година. Новата транспортна връзка ще помогне за бизнеса между двете държави и ще укрепи още по-здраво икономическите, търговските и културните отношения.

Откриването на авиолинията София-Баку ще увеличи потока на туристи между двете страни. Перспективен е и транспортният жп коридор, изграден със съдействието на Азербайджан, който е най-краткият път през България до Европа. Така ще се улесни преносът на стоки, заяви президентът на Азербайджан.

"Имаме над 300 км готови жп линии, а другите ги ремонтираме. Изключително съм радостен и за работата ни по Коридор N8. Има готови много пътища, така че има възможност големи товари да вървят в двете посоки. Като се надяваме този стокообмен да се увеличи. Смятам, че откриването на новата директна авиолиния София - Баку ще засили двустранното сътрудничество и икономическите връзки, обмена на туристи", каза българският премиер.

По-рано министър-председателят Бойко Борисов се срещна на „четири очи“ с президента на Азербайджанската република Илхам Алиев в резиденция „Загулба“ в Баку. Премиерът е на работно посещение в Азербайджан заедно с министрите на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов, на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари