НАЧАЛО » българия

АЕЦ "Козлодуй" предлага вариант 5-ти и 6-ти блок да работят до 2051 г.

Mодернизацията на съоръженията трябва да започне в кратки срокове

fb
3E news
fb
12-02-2014 11:40:00
fb

480 713 GWh електроенергия може да произведе АЕЦ „Козлодуй“ до 2051 г. Това може да се случи ако бъде прието инвестиционното предложение на централата за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок с над 20 години. Това е едното от предложенията, които централата дава, за удължаване на работата на двата ядрени блока. Предложението е записано в документ, наречен „Информацията за преценяване на необходимостта от ОВОС“, който е част от процедурата за удължаване живота на блоковете. Според оптимистичният вариант 6-ти блок на централата може да работи до 2051 г., а 5-ти блок – до 2047 г.. За сравнение от пускането си до края на 2012 г. двата реактора са произвели 253 650 GWh електроенергия. Вариантът предполага работа на блоковете за 20 г. напред с опция за удължаване на животът им след това с още 10 г.

При този вариант АЕЦ „Козлодуй“ ще може да обслужва задълженията по държавно гарантираните кредити за модернизацията на двата блока и за държавата няма да съществува риск да изплаща заема. По този начин ще се натрупат и достатъчно средства във Фонда за извеждане от експлоатация на блоковете, посочват от АЕЦ „Козлодуй“. Според тях само по този начин ще бъде спазен и принципа за необременяване на бъдещите поколения чрез прехвърляне на значителни финансови задължения към тях.

Отделно така централата ще изпълни заложените в енергийната стратегия цели на страната ни до 2020 г. Ще се запази и ролята на АЕЦ „Козлодуй“ на най-голям работодател във врачанска област.

При втория вариант се предвижда удължаване на живота на 5-ти и 6-ти блок с 20 години. В този случай Първа атомна ще може да произведе около 326 хиляди GWh електроенергия. Вариантът предвижда затваряне на 5-ти блок през 2037 г., а на 6-ти – до 2041 г.

Третият и най-лош вариант за централата е спиране на двата реактора след изтичането на проектния им срок за експлоатация – съответно през 2017 г. и 2019 г.

„Икономическите аргументи твърдо подкрепят продължаване на експлоатацията на блокове 5 и 6 на АЕЦ “Козлодуй”, допълват от централата. Според тях ако се стигне до този лош вариант ще има преки загуби за държавния бюджет и за потребителите на електроенергия.

Тогава ще се стигне до спад в производството на ток от приблизително 16 TWh на годишна база, което е 30-35% от общото производство на електроенергия у нас. Така ще бъде влошен енергийният баланс на страната, ще се увеличат количеството въглеродни емисии заради повишената работа на ТЕЦ-овете и ще се увеличат цените за всички потребители.

В тази ситуация може да има и риск от неизпълнение на целите на стратегията за отработеното ядрено гориво. Ще бъдат увеличени и разходите за управление на радиоактивните отпадъци. Тези плащания ще трябва да се поемат от държавния бюджет за период от над 40 години напред.

Припомняме, че според директорът на централата Иван Генов за удължаването на живота на блоковете с 20 г. ще бъдат необходими около 200 млн. лв. Средствата могат да бъдат осигурени от АЕЦ „Козлодуй“ без да е нужно дружеството да тегли кредит за модернизацията.

Според сегашния документ инвестиционното предложение трябва да бъде представено в Агенцията за ядрено регулиране. Крайният срок за изпълнение на програмата е 2016 г. за 5-ти блок и 2018 г. за 6-ти блок. Основно ще бъдат подменяни компоненти от блока, а количеството радиоактивни отпадъци, образували се по време на модернизацията, ще бъде съвсем малко.

АЕЦ Козлодуй
удължаване живота на реакторите
инвестиции
производство
По статията работи:

Георги Велев