НАЧАЛО » българия

АЕЦ "Козлодуй" и централите в Маришкия басейн работят на пълна мощност

fb
3E news
fb
27-02-2018 03:19:00
fb

Въпреки влошените климатични условия в страната към момента електроенергийната система се справя безупречно и няма активиран студен резерв в страната. Това заяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ Иван Иванов на пресконференция в сградата на регулатора.

Потреблението на ток в момента е около 6600 мегавата. По думите на Иванов всички термични централи работят безотказно. По данните, които изнесе председателят на КЕВР, АЕЦ "Козлодуй" е натоварена на максималната си мощност от 2 100 мегавата. Централите в Маришкия басейн също работят на пълна мощност, като там разчетите са, че 620 мегавата ток подава централа на AES /ТЕЦ "Марица изток 1"/, 1350 ТЕЦ "Марица - Изток 2" и 860 мегавата ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3".

Иван Иванов посочи, че топлофикационните заводски централи доставят на системата 560 мегавата, а възобновяемата енергия е от порядъка на 480 мегавата, от които 300 са от вятърните централи и около 100 мегавата от соларни паркове.

Председателят на КЕВР обясни, че в момента текат изпитания на VI блок на ТЕЦ "Варна", които показват безупречна работа на блока. Намеренията са от 1-ви юли да започне производството на електроенергия оттам. Централата ще работи изцяло на природен газ.

енергетика
АЕЦ "Козлодуй"
ТЕЦ
енергиен комплекс "Марица - изток"
ВЕИ
ТЕ§Ц "Варна"
По статията работи:

Галина Александрова