НАЧАЛО » българия

АЕЦ "Козлодуй" иска да продава повече ток на свободния пазар

Така централата ще компенсира загубите си от намаленото производство и ще може да понижи цената на електроенергията, която продава на НЕК

fb
3E news
fb
24-03-2014 12:41:00
fb

АЕЦ "Козлодуй" може да продава ток на НЕК на още по-ниска цена. Това е възможно ако ДКЕВР намали квотата за регулирания пазар от 55 до 40 процента, така че централа да продава 60% от електроенергията си на свободния пазар. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на централата Иван Генов. По думите му пропуснатите ползи на АЕЦ "Козлодуй" от спадналото потребление са за 8 милиона лева до момента.

АЕЦ "Козлодуй" работи на печалба. Печалбата за първото тримесечие съвсем не е малка. Очаквахме да бъде 67 милиона, а сега с тези разтоварвания може би ще бъде 73-74. Ние продължаваме да сме на печалба, но просто не е нормална ситуацията - централата, която произвежда най-евтин ток, да се разтоварва, понеже НЕК трябва да изкупува скъпата електроенергия от ВЕИ-тата, от "Марица Изток" 1 и 3, от топлофикационните централи, които са много по-скъпи.

Цената на електроенергията за регулирания пазар не е проблем на АЕЦ "Козлодуй", смята още Генов. Централата работи и на двата сегмента – и на регулирания, и на свободния пазар. "На свободния пазар цените, които се определят от всички играчи, са такива, че нашите продажби обезпечават компенсирането на загубите от регулирания пазар и обезпечават и нормална печалба за дружеството. Проблемът в случая е с квотите за регулирания пазар. Ние нямаме проблеми с още по-ниска цена да продаваме за регулирания пазар, но квотата трябва да бъде такава, че да може да бъде реализирана, а не да се налага – ние пазим квота за регулирания пазар, понеже имаме задължения по определените квоти от ДКЕВР, и накрая да се окаже, че не може да се изкупят тези количества и ние трябва да разтоварваме блоковете", обясни още Генов.

Ако количествата са по-малки за регулирания пазар и тази електроенергия беше възможно ние да разполагаме с нея, тя вече щеше да бъде продадена на свободния пазар. Квотата за тази година е 55% за регулирания и 45% за свободния пазар. От тези 45% за свободния ние имаме около 60% от приходите ни. Ще настояваме за намаляване на квотата за регулирания пазар, коментира Генов и добави, че разумно би било съотношението да е 40% за регулирания пазар и 60% за свободния. Водят се разговори с ДКЕВР за следващия регулаторен период.

АЕЦ "Козлодуй" произвежда само 35% от електроенергията, останалите 65% се произвеждат от централи с много по-висока себестойност, подчерта Генов.

Иван Генов
АЕЦ "Козлодуй"
НЕК
продажби
регулиран пазар
квоти
По статията работи:

Георги Велев