НАЧАЛО » българия

АЕЦ "Козлодуй" договори понижение на цената на свежото ядрено гориво

През април ще бъде внесена в АЯР и програмата за модернизация на 6-ти блок

fb
3E news
fb
03-01-2014 03:34:00
fb

АЕЦ „Козлодуй“ е подновил договора си за доставка на ядрено гориво от руската корпорация ТВЕЛ в края на миналата година. В новия договор цената на горивото е намалена с 3% съобщи за 3eNews изпълнителния директор на централата Иван Генов. Той припомни, че договорът е за три години и цената се формира на базата на прогнозните цени на урана. Новият контракт е с по-добри условия спрямо предишния, обяви още Генов. Очаква се централата да продължи да извозва по два пъти годишно отработеното старо ядрено гориво за руската компания.

От АЕЦ-а са изпратили на Агенцията за ядрено регулиране и програма за модернизацията на 5-ти блок. Документът за 6-ти блок се очаква да бъде изпратен в АЯР през април, обясни още Генов. Централата вече е започнала работа по тази програма, а анализът какво трябва да се направи, за да се удължи живота на блоковете е изготвен от фрeнско-руски консорциум. Според анализа не е проблем да се удължи живота на 5-ти блок с 20 години. Същото предложение се очаква да бъде дадено и за живота на 6-ти блок, но след няколко месеца. Генов припомни, че АЯР може да добави допълнителни дейности към сега изпратената програма, с които разбира се АЕЦ „Козлодуй“ ще се съобрази. Анализите за възможността за удължаване на живта на блоковете са изготвени от консорциум между „Електрисите дьо Франс“ и „Концерн Росенергоатом“.

Директорът на централата все пак се надява модернизацията на блока да струва под 200 млн. евро. Те първа ще откриваме процедури и обществени поръчки за избор на изпълнителите на модернизацията. Тогава ще водим преговори, за да постигнем най-добрата и изгодна цена, обясни Генов.
Припомняме, че лицензията за работа на на 5-ти блок изтича през ноември 2017 г., а на 6-ти блок – през октомври 2019 г. Последният блок реално е пуснат през 1991 г. така че проектният му живот е поне до 2021 г, припомни Генов.

Средствата за модернизацията ще дойдат от сметката за амортизационни отчисления, които АЕЦ „Козлодуй“ прави всяка година. Годишно централата отделя за тази цел около 140 млн. лв. 50 млн. лв. се плащат за извършената вече модернизация на блоковете през  
2001 г. с участието на „Уестингхаус“. С останалите 90 млн. лв. годишно през следващите години ще можем да покрием разходите по удължаването на живота на 5-ти блок. По същата схема се очаква да се инвестират и средствата в удължаването на живота на 6-ти блок. Генов бе категоричен, че няма да се търсят кредити за модернизацията, а в случай на нужда ще се използват и парите от печалбата на централата.

Очакванията са 2013 г. предприятието да завърши с около 35 млн. лв. печалба. През последните месеци имаме и много добри постъпления от НЕК, каза Генов. Общественият доставчик все по-добре погасява задълженията си. В момента разсрочените задължения са намалели под 100 млн. лв. и НЕК редовно изплаща текущите си фактури, добави директорът.

АЕЦ Козлодуй
ядрено гориво
ТВЕЛ
Иван Генов
модернизация
По статията работи:

Георги Велев