НАЧАЛО » българия

Адвокатите на КРИБ подготвят сигнали до прокуратурата за договорите с американските централи и за ВЕИ-тата

fb
3E news
fb
12-09-2015 10:21:00
fb

Адвокатите ни подготвят два сигнала до прокуратурата – за договорите с американските централи и за ВЕИ-тата. Това каза председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев по Нова телевизия. Той допълни, че следващата седмица най-вероятно ще има готовност сигналите да бъдат внесени до главния прокурор.

Работодатели и синдикати поискаха през изминалата седмица оставката на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и заплашиха с нови протести срещу готвеното поскъпване на тока в индустриалния сектор. Бизнесът изчислява, че крайните цени за потребителите неминуемо ще тръгнат нагоре. „Протестът ще е масов. Аз не виждам нещо да се случва в енергетиката като промяна. Няма проверки, които да въведат ред във ВЕИ-тата, договорите с американските електроцентрали уж се предоговориха, но плащаме на старите цени", подчерта Домусчиев.

Относно подготвяните сигнали до прокуратурата Домусчиев обясни, че първият е свързан с това кой, как и защо подписа договорите с ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур- Глобал Марица Изток 3”. "Искаме разследване от 2001-ва, когато са подписани договорите, искаме да има наказани. Нормално ли е заради тези договори и анексите да няма виновни, след като с тях се загробила цялата индустрия”, коментира Домусчиев. На въпрос не е ли ясно кой е подписал договорите, той отговори, че за бизнеса е ясно, но настояват прокуратурата да се произнесе дали това е нормално.

Вторият сигнал е свързан с ВЕИ-тата. „Имаше проверки, но има ли наказани? Какво показват тези проверки? Няма и един доклад за това”, заяви бизнесменът. Той подчерта, че следващият протестът на работодателските организации ще е масов и този път ще е изцяло в София. „За да видят всички тези, срещу които е насочен протестът, че няма да оставим така нещата. Както всички проблеми в енергетиката продължават да се радикализират, така и ние се радикализираме”, посочи председателят на КРИБ.

„Не виждам да се случва нещо ново по всички въпроси, които сме дискутирали и сме правили предложения през годините и по-активно това лято. Нищо не се е променило. Няма сериозни реформи, не се правят проверки договорите уж се предоговориха, но продължаваме да плащаме по старите цени”, заяви той.

„Енергийната мафия е събирателно, което печели на гърба на потребителя. Ресурсът ѝ е голям и може да си позволи всичко. Тя е по-опасна от наркомафията", каза още Домусчиев. Той подчерта, че бизнесът няма намерение да прави буржоазна революция, „но виждаме, че никой не ни обръща внимание, а нещата продължават да вървят надолу".

По думите му, ако не се вземат мерки, България не само ще остане най-бедната държава в Европа, но положението ще се влошава все повече. „Всеки управник ще трябва да знае, че ще ходи в затвора за такива неща. Тази сметка ще продължаваме да я плащаме още 15 години. Предоговарянето е символично, продължаваме да плащаме всичките сметки. Виновни са не американците, а този, който е дал баницата”, допълни още Домусчиев.

 

 

КРИБ
ВЕИ
американските централи
По статията работи:

Галина Александрова