5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" като нов - Агенцията за ядрено регулиране връчва продължената му лицензия

Лицензията е за срок от 10 години. Според данните от модернизацията обаче блокът е с възможности за работа до 2047 г.

Агенцията за ядрено регулиране връчва на официална церемония днес подновената лицензия за 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“. Според българското законодателство лицензията е със срок от 10 години (2027 г.), въпреки че според данните от модернизацията,  блокът може да работи безопасно, при спазване на условията за това, до 2047 г.

Лицензията е съпроводена и с условия, които операторът на атомната централа ще трябва да спазва. Те касаят поддържане на оборудването, както и замяната на такова при изтичането на съответните експлоатационни срокове. В частност става въпрос за поддържане на високо ниво на безопасност на ядреното съоръжение.

"Изводите след приключване на програмата за удължаване на живота на пети блок сочат, че няма ограничения за безопасната му работа до 2047 г. Десет години е максимално възможният срок по закон, с който може да бъде продължена експлоатацията. След изтичането му АЕЦ „Козлодуй“ трябва отново да кандидатства за лиценз".Това заяви министъърът на енергетиката Теменужка Петкова по-рано по повод на събитието.

Модернизацията на 5 блок на АЕЦ „Козлодуй“ отне 25 месеца, при заложени 27. Инвестициите са на стойност 120 млн. лв.

В момента на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ текат дейности, идентични като на 5 блок с цел удължаване на лицензията, която изтича през 2019 г. Очаква се ръководството на атомната централа да внесе необходимите документи за удължаване на лицензията и на 6 блок в първите месеци на 2018 г.

В изпълнение на проекта за продължаване срока на експлоатация на 5-ти блок на ядрената централа в Козлодуй, през септември 2014 г. бе сключен договор с консорциум в състав ЗАО “Русатом Сервис”, OAД “Концерн Росенергоатом” и “Електрисите дьо Франс” (EDF).

Разработена е обосновка за продължаване на срока на експлоатация на блок 5 на АЕЦ “Козлодуй” до 60 години, анализи, разчети и количествени оценки на остатъчния ресурс на конструкциите, системите и компонентите.

След обследване на реактора, окончателните отчети констатират неговата работоспособност и възможността за продължаване на неговата експлоатация с 30 години. Изготвеният от консорциума анализ бе официално представен през ноември миналата година в Агенцията за ядрено регулиране заедно с всички останали документи, необходими за подновяване на лицензията на блока.

В края на октомври 2016 г. официално бе отбелязано приключването на дейностите по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума „Русатом Сервис“ - „Росенергоатом“ и EDF за обосновка на възможността за удължаване на срока на експлоатация на 5 енергиен блок на атомната централа.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари