НАЧАЛО » българия

Агенцията за борба с градушките се нуждае спешно от 4,5 млн. лв. за ракети

Ведомството спира дейността си, ако до три дни не получи обещаните 2,5 млн., за да се издължи на доставчика си и още 2 млн. за противоградна защита през юли

fb
3E news
fb
26-06-2014 05:06:00
fb


В разгара на бурите Агенцията за борба с градушките може и да прекрати дейността си, ако до три дни не получи уверение от Министерството на финансите, че ще получи достатъчно средства за закупуване на нови ракети. Ведомството, което е под шапката на Министерството на земеделието и горите (МЗХ), е подало на 13 юли искане до Министерски съвет за допълнително финансиране от 2 млн. лв. заради екстремните климатични процеси. От осигурените до момента 9000 ракети, са останали 3800, които ще бъдат изстреляни през следващите няколко дни заради очакваните нови градушки. Отговор от МФ обаче и до ден днешен нямало отговор за корекция на бюджета на МЗХ.

Това предупреди изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за борба с градушките (ИАБГ) инж. Никола Николов на специална пресконференция за медиите. В дълогодишната си работа в агенцията той за първи път попада в толкова критична за ведомството ситуация.

Още от началото на годината се наблюдават изключително опасни климатични процеси, поради което са взели решение да обявят с месец по-рано активния сезон за противоградна защита. Наложило се е да започнат още на 30 април и заради по-ранната фаза на развитие на посевите в следствие на меката зима. Така са успели да спасят десетки милиони декари със земеделски култури, но в същото време са изчерпали бюджета си. За първи път тази година са осигурили 9000 противоградни ракети, които обаче до няколко дни ще свършат. За сравнение за цялата 2012 г. са изразходили общо 2800 ракети, а за 2013 г. - 5100 броя. Заради сегашните природни процеси обаче и тези 9000 няма да са достатъчни, тъй като активният сезон за борба с градушките продължава до края на октомври, когато се берат и лозята.

„Това постави в изключително затруднено положение бюджета на агенцията, а от там и на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).
Изпитваме големи затруднения и независимо от добрата координация с МЗХ, агенцията се нуждае от средства, за да набави ракети“, каза Николов.
ИАБГ още не е издължила на производителя 2,5 лв. за доставените досега ракети, стана ясно още. Имало вече одобрение от страна на Постоянната комисия за бедствията и авариите към МВР за отпускане на сумата, но и те още не били преведени. При тази ситуация агенцията е с вързани ръце и не може да поиска от производителя на ракетите „Стройпроект“ АД – Стара Загора, да достави допълнителни бройки, за да се спаси ситуацията. Така междувременно необходимата сума, от която агенцията се нуждае, е набъбнала на 4,5 млн. лв., а държавата продължава да бездейства и да не отговаря на запитванията. „Разтревожен съм, всеки ден идвам на работа с надежда да се реши проблема, защото 19 млн. дка с ниви и селски градини са застрашени от унищожаване при задаващата се силна вълна от градушки“, призна инж. Николов.

Днес министърът на земеделието и храните Димитър Греков е информирал, че финансовото министерство ще отпусне само 1,2 млн. лв. за нови ракети. При тази екстремна обстановка обаче те най-много да стигнат до средата на юли, обясни шефът на ИАБГ. В момента противоградната защита разполага с около 3400 ракети и като се разпределят по 11-14 броя между 200 ракетни площадки, количеството ще е крайно недостатъчно и ще стигне само за едно въздействие, категоричен е експертът. В сегашната екстремна обстановка пък не може да се прогнозира колко противоградни ракети ще трябват на всяка площадка. Само в рамките на един ден на 24 юни например са били са изстреляни 738 ракети, благодарение на което са предпазени около 10 млн. дка със земеделски култури.

Николов посочи, че метеорологичната обстановка се наблюдава в реално време от специалистите на агенцията. Това става във всичките 9 командни пункта, след което информацията се обобщава в информационния център. „В следващите няколко дни се очаква изключително силен процес на градушки. Възможно е с наличните 11-14 ракети на всяка от площадките да посрещнем този процес, а може и да не стигнат“, призна той. И обясни, че това са процеси, които се образуват локално на различни места и е невъзможно да бъдат прогнозирани, за да бъдат струпани повече ракети на едно място за сметка на друга площадка.

Николов отказа да посочи на каква цена са договорени ракетите, тъй като е подписал клауза за конфиденциалност в договора. Той обаче увери, че са договорени изгодно и че разликата в офертата на другия български производител била само 2 лв. на ракета. Двете български фирми са единствените в ЕС, специализирани в производството на противоградни ракети и цените им представлявали фирмена тайна, тъй като изнасяли за цял свят. Като български клиент Агенцията заборба с градушките ползва преференциални цени, заяви Николов.

 

градушки
Агенция за борба с градушките
защита от градушки
противоградни ракети
По статията работи: