Да, проектът е перспективен
27%
Да, но на пазарен принцип с подходящ инвеститор
51%
Не, проектът не е икономически целесъобразен
20%
Нямам мнение
3%
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
4 коментари
 • 0 1
  4
  ful
  Руските атомни реактори винаги са представлявали загадка за западните ядрени технологии, особено за материала от който са направени. Информацията за поява на частни инвеститори е добро начало за преговори. Дано не стане само повторение с това, което се получи с централите построени от US фирми. Ще бъде положително, ако при изграждането на АЕЦ"Белене" има тандем м/у руски и американски специалисти.
  Напиши отговор
 • 1 1
  3
  Системен анализатор
  Ползваме Козлодуй вече почти 40 години. Той спаси това, което е останало като индустрия. Трябва да се мисли за следващите 50. Цената на енергията ще расте. Страната се отличава от най-развитите с висок дял на енергията в БВП, но с ниско потребление на глава. Ако ще има икономически прогрес, трябва да заложим по-високо потребление. Реакторите са евтини и е утопия да ги продадем като чувал с картофи. Новите технологии имат място, но са риба в морето. Да довършим АЕЦ Белене.
  Напиши отговор
 • 0 2
  2
  техно1
  Съгласен съм с fulл Излишно се демонизира тоззи проект, всъщност това единственият сериозен проект, който ще трансферира технологии в България - иначе, както стана ясно през последните години, са ни отредили мястото на сателитна държава с обслужващи функции - земеделие, туризъм и др. такива. За съжаление, както се вижда, и това не върви у нас...
  Напиши отговор
 • 2 3
  1
  ful
  Ако държавата има излишък от ел.енергия, това повишава нивото на нейната национална сигурност. Излишната ел.енергия може да се превръща в продукт с висока себестойност. Например: да се развиват технологии за получаване на свръх чисти материали(метали) изискващи по значителен енергиен разход т.н вакуумна металургия, получаване на водород като гориво(Исландия) и продажба, разработка на електронно лъчеви и плазмени технологии в машиностроение и за получаване на нови материали включително и нано.
  Напиши отговор