The Economist: Планът на Макрон за Европа

Еманюел Макрон
Източник: БГНЕС


Може да сте на мнение, че Еманюел Макрон заслужава почивка. Само преди половин година той извърши най-дръзкия политически преврат в модерната история на Европа, като разруши политическото статукво и стана най-младият лидер на Франция след Наполеон. След като създаде политическа партия от нулата и спечели мнозинство в парламента, той се нагърби с реформирането на трудовия пазар и данъчната система на Франция. И след като свърши всичко това в родината си, Макрон сега се надява да повтори номера и с Европейския съюз.

Проучвайки континента, Макрон забеляза дисфункция подобна на онази, която завари във Франция, и иска да приложи същия лек. Като се допуска глобализацията да тече свободно, смята той, се генерират остри реакции от рода на Брекзит и Доналд Тръмп. Вдъхновен от мисията да спаси ЕС от популисти, като Марин льо Пен, която той победи на президентските избори с най-проевропеската платформа, на която френските гласоподаватели са ставали свидетели от десетилетия, Макрон има решение: "Европа, която защитава".

Неговите колеги бързо разбраха какво означава това. Макрон опита да дръпне спирачките на бързите търговски сделки, които макар да инжектират ръст в европейската икономика, създават отчуждение между гражданите и парламентите. Той изпробва тактиката си с правилата, които позволяват на източноевропейските граждани да избягват високите социални разходи на Запада. Поискайте от френските работници да преглътнат трудовите реформи, докато се заплатите им подбиват поляци, работещи редом до тях, и правите услуга на г-жа Льо Пен, смята Макрон. (Скорошното споразумение в ЕС за тези "командировани работници" даде на Макрон първата му голяма европейска победа). Без значение е че тези усилия не се отразяват съществено на джоба на европейците, Макрон вярва в символичните жестове.

Той вярва също в реформа в общата валута. Макрон отчаяно иска да разсея подозренията в Германия, че цели преливане на средства от северноевропейските данъкоплатци към по-мързеливите им съседи. Това в действителност е хипербола на визията, съчетаваща финансови, макроикономически и институционални предложения, които помагат на еврото да преживее поредната буря. Обаче дългите години на кръвопреливане в еврозоната оставиха дълбоки белези. Налице е поразително прекъсване на връзката между оптимизма, който остава жив в Париж, и ниските очаквания в Берлин, където трудните коалиционни преговори на Ангела Меркел продължават.

Най-разрушителен може да се окаже опитът на Макрон да внесе коренна промяна в партийната политика на ЕС преди изборите за Европейски парламент през 2019 г., както когато неговата партия "Република, напред" разкъса френската система. Парламентарните групи се очаква да обединяват единомислещи партии от целия ЕС - Европейската народна партия групира дясноцентристите, социалистите и демократите привличат левите и т.н. За разлика от почти всяка друга национална партия в Европа, партията на Макрон не се свързва с никоя от тях.

Това се дължи частично на факта, че съществува само от 18 месеца. Съветниците на Макрон обаче смятат, че е назрял моментът за разпад на слабите и непоследователни партии в Европа. Европейската народна партия, например, съчетава в себе си центриските християндемократи на Меркел и унгарските националисти от ФИДЕШ. И както сториха във Франция, съветниците на Макрон искат да преконфигурират европейската политика, за да изправят защитниците на откритостта и сътрудничеството срещу популистите и евроскептиците в Испания, Холандия и други държави. И тъй като времето е ограничено, ALDE, група от либерални центристи, макар и малка, може евентуално да послужи за основа.

Чрез серия от "демократични конвенции" из Европа (друга идея, изпитана вече във Франция), водени от френската евроминистърка Натали Лоазо, Макрон ще опита да сглоби програма за изборите през 2019 г., а може би и да създаде основата за своя собствена група в ЕП. Това би му дало платформа, която да помогне да се намери заместник на Жан-Клод Юнкер, който малко след изборите ще отстъпи от позицията на председател на Европейската комисия. Едно от имената, циркулиращи като възможни негови заместници, е Маргрете Вестагер, европейския комисар по въпросите на конкуренцията. Нейният нюх, вкусът й към връзките с обществеността и дръзките атаки срещу укриващите данъци технологични компании, я правят естествен избор за Макрон.

Европа вече е така смирена с отслабената роля на Франция, че намира за трудно да се приспособи към това, което бившият генерален директор на Световната търговска организация, французинът Паскал Лами, нарича "Мотивационните методи на Макрон". Енергията на Макрон зарази Европа, но също създаде опасения - и то не само на Изток - че ако бъде оставен да действа свободно, влиянието му вместо да е конструктивно, може да причини разкол. Иван Корчок, пълномощник на словашкото правителство за председателството на Европа, сравни европейския подход на Макрон с втурване през глава към Еверест без кислород. Други подозират, че наблюдаваме стария френски протекционизъм в нови лъскави дрехи.

Това е ново предизвикателство за Макрон. Преди всички той забеляза, че френските гласоподаватели търсят лекарство за болната политика и се възползва от случая да им го даде. Паралелът с Европа не е акуратен. Друг наблюдател предупреждава, че някои европейци не биха били склонни да се присъединят към наполеонските начинания на Макрон, ако той опита да се намеси на местно ниво. И което е по-важно, Макрон ще трябва да намери начин да съчетае своята енергия с предпазливостта на Меркел, която върви към своя политически залез.

Леко приглушената амбиция може би не е лоша идея за президент със склонност към високомерие. Множеството пукнатини и кризи на идентичността в Европа не се поддават на очевидни решения. "Макрон е кандидат, превъплъщение на рационалността, в континент, разкъсван от страсти", казва Доминик Моаси, учен в Institut Montaigne в Париж. Франция бе готова за революцията на Макрон. Европа може би се нуждае от още малко време.
------------------------------------
Превод и редакция: Калина Жекова, Агенция ФокусКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари