НАЧАЛО » анализи

RBC: “Газпром” преразглежда ценовата си политика

fb
3E news
fb
14-08-2014 08:30:00
fb

Незаплащането от Украйна на доставките на руски газ застави „Газпром” да увеличи резервите си по съмнителни дългове до 180 млрд.рубли. Резкият ръст на проблемните дългове доведе до загуби за „Газпром” през второто тримесечие, а това заплашва с намаляване на годишните дивиденти.

Компанията обаче се безпокои от друго – възможно намаляване на дела на европейския пазар. За да не допусне това тя е готова към преразглеждане на ценовата политика, в частност за въвеждане в някои от договорите на спотова съставляваща.

Украинският процент

„Газпром”  през второто тримесечие на 2014 г. е реализирала 7,5 млрд.рубли чиста загуба срещу 58,76 млрд. рубли чиста печалба година по-рано, става ясно от счетоводния доклад на компанията. Като цяло според данните за полугодието, чистата печалба на газовата компания е намаляла с 38%, до 155 млрд.рубли.

Намаляването на печалбата е заради създаването на резерв за съмнителни дългове: в края на първото полугодие този показател е съставлявал 179,27 млрд.рубли (около 5,1 млрд.долара), се казва в отчета. Към началото на годината обемът на проблемните дългове е бил много по-малък – 129,9 млрд.рубли.

Очевидно, основна част от съмнителните дългове (4,5 млрд. долара) са от задълженията на Украйна, казва анализаторът от UBS Константин Черепанов. „Нафтогаз” не е заплатил руският газ, доставен през ноември-декември 2013 г. и април-май-2014 г. В средата на юни „Газпром” се обърна към Стокхолмския арбитражен съд с искова молба спрямо „Нафтогаз Украйна” за 4,5 млрд. долара.

Намаляването на чистата печалба може да повлияе негативно върху дивидентите, тъй като „Газпром” ги изплаща от печалбата, според руските счетоводни стандарти, отбелязва Черепанов. Но решение за дивидентите ще се вземе в зависимост от данните за цялата година, тъй като компанията все още има шанс да си върне дълговете, смята той. Според прогноза на „ВТБ Капитал”, в случай, че Украйна не погаси задълженията си, „Газпром” според данните за 2014 г. ще заплати около 106,5 млрд.рубли (4,5 рубли за акци) срещу 170 млрд.рубли за 2013 г. Коментар от „Газпром” вчера изданието не е успяло да получи.

Отстъпки за Европа

Съдейки по доклада, компанията се безпокои повече от друг въпрос – европейският пазар: „Газпром” провежда оптимизация на ценовата политика, а също така географска диверсификация на доставките, се казва в доклада на концерна. През първотополугодие на 2014 г. „Газпром” , както се казва в доклада е преразгледал цената на газа по договорите с редица турски компании, а също така с гръцката DEPA. Още редица договори, такива като с  немската компания E.ON и швейцарската AXPO Trading са с искове в Стокхолмския арбитаж за преразглеждане на цените на газа.

Причините за ценовите отстъпки са няколко – засилване на конкуренцията на европейския газов пазар, общо намаляване на търсенето на гориво, а също така заплахата от въвеждане на нови международни санкции по отношение на Русия, заради украинската криза. Определен риск за „Газпром” представлява също така несъответствието на цените по дългосрочните договори на компанията и цените на газа на спотовите пазари, се казва в доклада.

Когато предложенията превишават търсенето, високите цени по дългосрочните договори може да окажат негативно влияние върху взимането на газ от купувачите. Същото нещо може да се случи, когато цените на спотовия пазар се оказват по-ниски, отколкото по дългосрочните договори, предупреждава концерна.

За да не допусне това „Газпром” въвежда спотова съставляваща в някои от формулите по договорите, като се опитва там, където това е възможно да запаси нефтената съставляваща.  В същото време концернът намалява нивото на достваки по формулата „вземи или плати”. Но това намаление ще бъде компенсирано от равностойно увеличаване на ангажиментите на партньорите по взимането на газ в последващи периоди – след стабилизиране на ситуацията и възстановяване на нивото на потребление на газ.

Ценовата гъвкавост на „Газпром” засега носи плодове: през първотополугодие монополистът е увеличил експорта на газ за Западна Европа с 4,3% до 64,75 млрд.куб метра в сравнение с първата половина на 2013 г.

Решението на „Газпром” да прразгледа ценовата политика – това е само опит да приведе експортната си дейност в съответствие с реалното положение на нещата, казва партньорът от Greenwich Capital Лев Сников: принципът „вземи или плати” и така не се спазва от няколко години, а цената по договорите зависи не само от нефтената съставляваща.

Газпром
ценова политика
пазар на газ
вземи или плати
По статията работи:

Маринела Арабаджиева