НАЧАЛО » анализи

IEEFA: Глобалното производство на електроенергия от въглища е на път да спадне с 3% през 2019 г.

fb
3E news
fb
03-12-2019 03:12:59
fb

Глобалното производство на електроенергия от въглища е на път да спадне с около 3% през 2019 г., което е рекорд. Това би представлявало намаление с около 300 терават часа (TWh), повече от цялата обща продукция от въглища в Германия, Испания и Обединеното кралство през миналата година. Това съобщава в анализът си IEEFA - Global Coal Power Set for Record Fall in 2019. Анализът се основава на месечни данни за електроенергийния сектор от целия свят за първите седем до 10 месеца на годината, в зависимост от наличността на данни във всяка страна. В него се установява спад по отношение на термични въглища в Китай, САЩ, ЕС и Япония. Според Tim Buckley, който е съавтор на доклада казва, че растежът в Югоизточна Азия не е в състояние да поеме прекомерното предлагане от термични въглища. „Само с 4,6 % от общото производство на електроенергия в света, регионът на Югоизточна Азия не е толкова голям, че да компенсира използването на термичните въглища в САЩ, ЕС и Южна Корея, както и продължаващият спад в Япония“, смята той.

През последните три и половина десетилетия, само през две години е отчетено намаляване на производството на електроенергия от въглища – със 148 ТВтч през 2009 г. заради световната финансова криза и с 217 ТВтч през 2015 г., поради забавянето на китайската икономика.

САЩ са на път да установят рекорден спад на производството на електроенергия от въглища през 2019 г. Мощностите на производството от въглищата се проследява на годишна база от 13,9 %,  а използването на въглищата в производството на електроенергия се отчита на 13,0 %.

„Европейският съюз изненада всички с потресаващият спад от 23 % на годишна база по отношение на производството на електроенергия от въглища през календарната година до септември 2019 г.“, казва още Tim Buckley.
„Вносът на термични въглища в Япония намалява с близо 3,5 % на годишна база, което се отразява на нивото на общото търсене на електроенергия и нарастващото производство на ядрена енергия и възобновяеми енергийни източници“, смята още той. По думите му преходът към нови източници на енергия се случва по-бързо от очакваното.

Както става ясно още от доклада на IIEFA, причините за прогнозираният спад на производството на централите на въглища през 2019 г. са различни за отделните страни. Те варират от увеличаване на производството на електроенергия от ВЕИ и природен газ в някои страни, в други – от атомната енергетика. Значение има също и фактът за забавянето или отрицателният ръст при търсенето на електроенергия.

Рекордното намаляване на производството на електроенергия от въглища повишава вероятността от забавянето на ръста на световните емисии от въглероден диоксид (CO2). Въпреки това те остават над нивото, необходимо за постигането на целите на Парижкото споразумение за климата.

Докладът на IEEFA: https://ieefa.org/wp-content/uploads/2019/11/Global-Coal-Power-Set-for-Record-Fall-in-2019_November-2019.pdf

 

 

атомна енергия
природен газ
ВЕИ
СО2
емисии
IEEFA
ТЕЦ
производство на електроенергия от въглища
По статията работи:

3E news