FORATOM: Ядрената енергия може да помогне на ЕС да постигне устойчиво и нисковъглеродно бъдеще

Енергетика / Анализи / Интервюта
Маринела Арабаджиева
1125
article picture alt description

Ядрената енергия може да помогне на Европейския съюз да постигне устойчиво и нисковъглеродно бъдеще, като в същото време предоставя на хората надеждна и достъпна електроенергия. Това обявява FORATOM. В новата си позиция, публикувана тези дни се подчертават трите основни предимства на ядрената енергия: устойчивост на околната среда, енергийна независимост и икономически принос.

 

Ролята на ядрената енергетика в стремежа на Европа за устойчиво и нисковъглеродно бъдеще наскоро беше потвърдена от Европейската комисия в дългоочакваната стратегия, озаглавена „ Чиста планета за всички “. В тази стратегия, която показва как Европейският съюз планира да води пътя към неутралност на климата до 2050 г., Комисията подчертава, че ядрената енергия ще бъде гръбнакът на европейската електроенергийна система без въглерод, заедно с възобновяемите енергийни източници. Всеки от осемте възможни сценария за Европа включва значителен дял електроенергия, произведена от ядрена енергия, се казва в позицията на FORATOM.

„Признаването на ядрената енергия от Европейската комисия като основен елемент от нисковъглеродното бъдеще на Европа е стъпка в правилната посока“, казва Yves Desbazeille, генерален директор на FORATOM. "Важно е да се има предвид, че ядрената енергия е способна не само да намалява емисиите на въглероден двуокис, но и осигурява много други ползи, тъй като осигурява сигурност на енергийните доставки и е екологично, икономически и социално устойчиво".

В становището си FORATOM подчертава как ядрената енергия може да допринесе за устойчивото бъдеще на ЕС. Ядрената енергия не само помага на страните да намалят нивото на емисиите на въглероден диоксид , но и им позволява да ограничават други опасни замърсители на въздуха, като серен диоксид, или азотен оксид, което я прави съобразена със стандартите за качество на въздуха.

Атомните електроцентрали произвеждат по-малки количества отпадъци в сравнение с други енергийни сектори и самата индустрия е отговорна за целия задния край на цикъла на ядреното гориво.

В сравнение с други нисковъглеродни енергийни източници, като вятърна или слънчева енергия, ядрената енергия предотвратява загубата на биологично разнообразие и намалява визуалното въздействие на производството на енергия.

Друг важен принос на ядрената енергия е повишаването на нивото на енергийна независимост, което е от съществено значение, като се има предвид, че ЕС внася приблизително половината от енергията, която консумира, като много държави-членки на ЕС зависят от един единствен външен доставчик. Ядрената енергия допринася значително за намаляване на зависимостта от вносните изкопаеми горива, припомнят в позицията си от FORATOM.

Ядрената енергия също е икономически и социално устойчива. По отношение на разходите за производство на електроенергия, той е много по-малко засегнат от потенциалните скокове на цените на горивата, тъй като разходите за уран са само малка част от общите разходи за производство на ядрена енергия. Изследването на OECD NEA " Прогнозни разходи за производство на електроенергия " показва, че на базата на високите разходи за електроенергия (LCOE), ядрената енергия е най-рентабилният нисковъглероден енергиен източник заедно с вятърната енергия на сушата. Ядрената промишленост също така допринася значително за икономическия растеж на страните, които го избраха, тъй като предлага голямо количество дългосрочни висококвалифицирани работни места. Според оценки на FORATOM около 800 000 работни места в Европа се осигуряват от ядрената промишленост.

В документът се прави сравнение с другите енергийни производства и по изхвърляне на вредни емисии, прах, пепел и боклук.

128-те ядрени реактора (с общ капацитет 119 GWe), работещи в 14 от 28-те държави-членки на ЕС, понастоящем представляват над една четвърт от произведената електроенергия в целия ЕС. Ядрената енергия представлява 53% от електроенергията на ЕС, която не съдържа въглерод.

Глобалната ядрена индустрия е определила целта за хармония за ядрената енергия да осигури 25% от световната електроенергия до 2050 г. Това ще изисква утрояване на ядрената енергия от сегашното си ниво. Дотогава ще трябва да се изградят около 1000 GWe нови ядрени мощности за постигане на тази цел.

 

Вижте новата позиция на FORATOM : https://www.foratom.org/press-release/eu-needs-nuclear-energy-to-ensure-a-sustainable-low-carbon-future/

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща