DW: ЕК променя правилата на играта заради „Северен поток 2“

Източник: БГНЕС

Автор: Анализ на "Дойче Веле"

Европейската комисия възнамерява да предложи на 8 ноември поправки в законодателството на Европейския съюз заради „Северен поток 2“. Те могат коренно да променят ситуацията с газопровода от Русия за Германия. Противопоставянето в ЕС заради газопровода „Северен поток 2“ обещава тази седмица да премине на ново ниво.

За момента относно съдбата на проекта спорят страни, които са негови привърженици и противници. На свой ред ЕК иска да вземе участие в преговорите за газопровода, по който руският газ трябва да се доставя до Германия, а от там и в другите европейски държави. За целта ЕК планира на 8 ноември да утвърди предложение за промяна на законодателството на ЕС. Това съобщиха за „Дойче Веле“ два източника от Еврокомисията.

Това е работа на Германия, а не на ЕК

Магистралният газопровод „Северен поток 2“ трябва да съедини Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Вследствие на това проектът попада както под действието на германското, така и на международното законодателство. Съответно, ключово значение има позицията на Берлин, състояща се в това, че този проект е изключително икономически и се осъществява от частни компании. Този подход открива възможността за безпроблемно строителство на „Северен поток 2“.

В същото време, тъй като се планира той да бъде построен по дъното на Балтийско море директно от Русия за Германия, където тръбопроводът свършва, ЕС не може да влияе върху него. Това е заключението на правната служба на Съвета на ЕС.

Варшава, която вижда в „Северен поток 2“ заплаха, има друга гледна точка. В юридическото становище, внесено от Полша, с което „Дойче Веле“ разполага, се отбелязва, че нормите на ЕС са „пряко приложими към морския участък на „Северен поток 2“ във водите, икономическата зона или на шелфа на страните от ЕС“.

Позицията на ЕК се различава от двете изложени по-горе. Според нея „Северен поток 2“ спрямо нормите на ЕС се намира в „правен вакуум“. Но ЕК все пак желае да се присъедини към преговорите за газопровода. Причината – ЕК смята, че този проект не съдейства за целите на ЕС да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители, защото „може да позволи на един доставчик още повече да усили своите позиции на газовия пазар на ЕС“. Като под доставчик, очевидно, се разбира Русия.

Ако все пак „Северен поток 2“ бъде построен, то ЕК, по думите на нейния заместник-председател Марош Шефчович, би желала, най-малкото, да се погрижи за това неговата експлоатация да бъде прозрачна и отговаряща на основните правила на енергийния пазар на ЕС.

Какво ЕК предлага да се промени

За да повлияе някак си на положението, ЕК на 9 юни прие обръщение към Съвета на ЕС за предоставяне на мандат за воденето на преговори с Русия за ключовите принципи на строителство на „Северен поток 2“. Събеседниците на ДВ в Съвета на ЕС отбелязаха, че този въпрос все още се разглежда. Сега ЕК иска да поеме по друг път – днес тя планира да предложи промени в Газовата директива на ЕС /директива 2009/73/EC за “общите правила на вътрешния пазар на природния газ“/. Този документ е в сила от 2009 г. и е част от Третия енергиен пакет. Неговата цел е конкурентен и безопасен газов пазар в ЕС.

Основното в предложенията на ЕК ще бъде

промяната на тълкованието на термина „интерконектор“ .

В действащата директива това е тръбопровод, свързващ газотранспортните системи на държавите-членки на ЕС. В проекта с изменения, с който се запозна ДВ, интерконекторът се определя като „тръбопровод, пресичащ или съединяващ границите между държавите-членки или между държавите-членки и трети страни до границата на юрисдикцията на ЕС“. В резултат на приемането на тези промени, се казва в проекта, директивата ще „стане приложима към тръбопроводи и от трети страни, включително съществуващите и съществуващите тръбопроводи, до границата на юрисдикция на ЕС“. С други думи ЕК ще разпространи своите пълномощия и върху „Северен поток 2“.

Служител в дипломатическото представителство на една от страните-членки на ЕС в Брюксел нарече това предложение такова, което може „коренно да промени правилата на играта“. В резултат на тези действия проектът „Северен поток 2“ въобще може да загуби икономически смисъл. Европейският парламент и Съветът на ЕС трябва да решат съдбата на предложението на ЕК. Без гласовете на Германия, Франция, Австрия и Холандия, подкрепящи проекта за газопровод, ЕК не може да постигне утвърждение на своята инициатива.

Мъгляви перспективи

Германското правителство до ден-днешен заявява, че не вижда „юридически основания, нито необходимостта“ да се предоставя на ЕК мандат за преговори с Русия по „Северен поток 2“. Дали обаче позицията на Берлин и занапред ще остане такава, не е ясно. Социалдемократите, които са традиционни привърженици на газопровода, заявиха след изборите за Бундестаг, че минават в опозицията. В момента продължават преговорите за съставяне на нова правителствена коалиция - „Ямайка“ /по цветове на партиите участници/.

Още преди изборите от партията на „Зелените“ обещаха пред ДВ да направят всичко, за да не бъде изграден газопроводът. В редиците на другите потенциални участници в коалицията /ХДС/ХСС и СвДП, които последователно подкрепят проекта/ гласовете на противниците на „Северен поток 2“ стават все по-гръмогласни, според „Шпигел“. Що се отнася до канцлерът Ангела Меркел, според твърденията на един от събеседниците на ДВ от дипломатическите кръгове, на последната среща на върха на ЕС тя е признала, че проектът има и в някаква степен политическа окраска.

Най-активният противник на „Северен поток 2“ е Полша. Варшава твърди, че проектът ще има „огромно влияние“ върху енергийната сигурност на ЕС. „Съгласявайки се със строителството на „Северен поток 2“, ние ще се съгласим да бъдем зависими от един източник на енергия“, заявиха за ДВ от пресцентъра на полското представителство в ЕС. Против „Северен поток 2“ се обявяват и държавите от Прибалтика. Експертът по енергетика от брюкселския център CEPS Кристиан Егенхофер заяви, че западноевропейските държави нямат проблем с този проект, защото газът ще идва на техния пазар, който е „ликвиден и конкурентен“. Италия заема сходна позиция, но би желала газът, по-скоро да идва от юг, за да може и тя самата да получава транзитни такси.

Егенхофер обаче посочва и други съображения: „Страните могат да бъдат „за“ или „против“ „Северен поток 2“, но те могат да не желаят да предоставят на ЕК право за мандат /за воденето на преговори/ по този или други проекти. Малко вероятно е, че Холандия, Великобритания, Германия или дори Италия биха могли по принципни съображения да се съгласят да дадат такъв мандат на ЕК, защото те не желаят нейната намеса в този бизнес“.

Кристиан Егенхофер също така направи равносметка на разногласията между страните: „Европейската комисия говори, че това е „правов вакуум“, но това е само една от гледните точки. Дали Съветът на ЕС ще промени Третият енергиен пакет заради „Северен поток 2“ – повече от открит въпрос. Въпросът е много политизиран“. Двама европейски дипломати в разговорите си с ДВ подчертаха, че позициите на техните правителства по този въпрос ще се формулират, след като ЕК внесе своето обещано предложение.
---------------------------------------------------------------
Преводът и редакциията са на агенция БГНЕС

Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари