НАЧАЛО » анализи

Christian Science Monitor: Сделката с Австрия защитава Москва от санкции

fb
3E news
fb
30-06-2014 02:33:00
fb

Сега Москва и Западът се борят за Украйна и един от основните методи, които имат западните лидери това е заплахата от засилени санкции срещу жизнено важния за Русия енергиен сектор, пише  Christian Science Monitor.

Сега обаче, когато Владимир Путин съумя да убеди редица ключови европейски страни да се присъединят към амбициозния проект „Южен поток”, по който руският газ през Черно море ще достига до Южна Европа, Западът може да се лиши от този аргумент.

Преди един месец Путин сключи 30-годишен договор с Китай за 400 млрд. долара, демонстрирайки, че дори ако Русия бъде отрязана от западните пазари заради санкциите, тя има изгодни алтернативи за Азия.

Във вторник, в самото сърце на Европа, във Виена, усмихващият се Путин присъства при подписването на още едно голямо споразумение между руската държавна газова компани „Газпром” и австрийската нефтогазова компания OMV. Става въпрос за строителството на авсрийската част на „Южен поток”. Когато след три години тръбопроводът влезе в експлоатация потребителите в Централна и Южна Европа  ще започнат да получават всяка година по него около 63 млрд.куб метра руски газ. Това може да осигури зависимост на Европа от „Газпром” за десетилетия.

Вероятно не е случайно съвпадението, че едновременно с това посещение Путин помоли руският парламент да отмени специалните му пълномощия при използването на военна сила в Украйна, с което отне почвата под краката на привържениците на санкциите.

„Путин безспорно играе добре”, смята главният редактор на водещото московско външнополитическо издание „Русия в глобалната политика” Федор Лукьянов. Като минимум той умело избягва стъпките, които могат да дадат на САЩ сериозен предлог...да въведе по-строги санкции”.

Експертите смятат тази сделкапо-скоро за политическа и демонстрираща умението на Путин да използва разногласията между европейските страни по въпросът за това как да реагират на действията на Русия в Украйна. Стоейки във вторник редом с Путин, австрийският президент Хайнц Фишер даде ясно да се разбере, че неговата страна, която предстои да стане важен разпределитлен център за руския газ поставя бизнеса над политическите съображения.”Санкциите не са изгодни за никой. Те не носят полза за никой”, заяви той.

САЩ, Украйна,Британия и редица източноевропейски страни активно се обявяват за блокирането на „Южен поток”, тъй като този проект нарушава правилата на Европейския съюз, според които една и съща компания не може да е собственик едновременно на тръбопровода и газа.

България обаче, която беше убедена от Европейската комисия през миналия месец  да спре работата по „Южен поток” сега твърди, че участието й в проекта е абсолютно законно. Сърбия, през чиято територия преминава още един от ключовите участъци на тръбопровода също заявява, че „не вижда причини” за замразяване на строителдтвото.

„Аз смятам, че „Южен поток” почти  със сигурност ще бъде построен”, казва Михаил Крутихин, партньор в консултантската компания RusEnergy.

„Всяка от страните, през чиято територия ще минава „Южен поток” ще е много доволна от това. Те  ще получат инфраструктура, която според правилата на Европейския съюз ще може да се ползва от всеки доставчик на енергийни ресурси. И въпреки че Европейската комисия поставя пред проекта определени препъни камъни, тя не може да го спре напълно, смята анализаторът. – За всички е очевидно, че Европа още много години няма да може да мине без руски газ”.

Появата на „Южен поток” ще помогне също така да се осъществи възникналият след украинската „Оранжева революция” през 2004 г. кремълски план за пълно отрязване на Украйна от руската мрежа за транзит на газ за Европа. Още от съветски времна голяма част от руския газ постъпва в Европа по минаващият през украинската територия тръбопровод „Дружба”, чието име дне звучи иронично. Пред тира години, благодарение на визането в експлоатация на „Северен поток”, който минава по дъното на Балтийско море от Русия пряко за Германия до основните европейски потребители на руски газ обемът от гориво минаващо през Украйна намаля почти над два пъти.

Именно поради това временното правителство на Украйна отчаяно иска от западните си привърженици мерки срещу „Южен поток”. Ръководството на украинският енериген сектор твърди, че Москва изкуствено създава руско-украинска „газова война”, за да представи Украйна като ненадеждна транзитна страна и тласка Европа към поддръжка на „Южен поток”.

Между впрочем, според мнението на Крутихин, основната цел на „Южен поток” действително може да се смята за отстраняването на Украйна от газотранспортната мрежа на „Газпром” и от доходите от транзит.

„Фактически „Южен поток” едва ли ще увеличи количествата газ, който Русия продава в Европа. Той само пренасочва този газ, заобикаляйки Украйна по нова скъпоструваща инфреструктура, твърди той. За Русия той изобщо не е печеливш. Това е чиста политика и нищо повече”

Според слуховете строителството на „Южен поток” ще донесе повече приходи на няколко магнати, свързани с Кремъл, включително на бившия треньор а руския лидер по джудо Аркадий Ротенберг, строителната компания на който „Стройгазмонтаж” получи редица изгодни договори.

Още един аспект на „Южн поток”, който може сериозно за раздразни Киев и Запада това е планът на „Газпром” да построи отклонение за снабдяване на неотдавна анексирания Крим. Сега снабдяването на полуострова с енергия все още зависи напълно от Украйна.

Впрочем прословутото умение на Путин да разделя европейците и да ги настройва един срещу друг може малко да е надценене, смята Лукьянов.

„Да се раздели Европа не е трудна работа.Тя и така е разделена, добавя той. Путин се отиде в Австрия, тъй като той от самото начало разбра: австрийците повече се интересуват от парите, отколкото от политическите игри”.

Южен поток
Владимир Путин
Газпром
Русия
Австрия
България
Хайнц Фишер
По статията работи:

Маринела Арабаджиева