Brexatom-сделка на Великобритания и ЕС по ядрените въпроси

Източник: atominfo.bg

Автор:  Институт за енергиен мениджмънт (EMI)

На 8 декември Великобритания и Европейската комисия постигнаха споразумение по най-тежките въпроси, което позволи на преговорите за "Брекзит" да влязат във фаза 2. Отвъд мета-въпросите, свързани с третирането на чужденците, ирландската граница и финансовото уреждане на Брекзит, споразумението също така включва някои ключови принципи за оттеглянето на Обединеното кралство от Евратом (Европейската агенция за атомна енергия). В деня преди постигането на споразумението правителството на Обединеното кралство предприе последващи действия във връзка с разпределението на допълнителни инвестиции в ядрения сектор.

Що се отнася до Евратом, Обединеното кралство ще бъде отговорно за създаването на собствен режим за ядрена безопасност, за да се гарантира, че няма да бъдат поставени под съмнение стандартите за неразпространение на ядрено оръжие. Обединеното кралство се ангажира да осигури обхват и ефективност, еквивалентни на съществуващите споразумения на Евратом. Двете страни също така се споразумяха за принципите на собственост на специални разпадащи се материали  и отговорността за отработеното гориво и радиоактивните отпадъци.

Евратом провежда предпазни проверки на граждански ядрени обекти като електроцентрали и изследователски центрове и управлява доставките на ядрено гориво в целия ЕС. POLITICO съобщава, че британското правителство е представило законопроект през октомври, за да даде на Службата за ядрено регулиране правомощия да контролира безопасността, което ще изисква нов персонал и обучение. Не е ясно какъв тип последващи отношения ще има Великобритания с Евратом, както и бъдещата роля на Съда на Европейските общности в това отношение.

Сделката идва ден след като правителството обяви няколко инвестиции в ядрения сектор. Ще бъдат осигурени средства за подпомагане на разработването на малка модулна реакторна технология: 4 млн. паунда в първата фаза за предпроектни проучвания и до около 40 млн. паунда във втората фаза, които все още чакат одобрение от правителството. 86 млн. паунда ще бъдат посветени на програмата за ядрен синтез в Оксфордшир, за да се изгради нова технологична платформа, която се очаква да бъде отворена през 2020 г. Изследователският център Оксфордшир вече тества ядрения синтез, който ще генерира енергия без емисии чрез нагряване на атомните ядра до 10 пъти по-силно в сравнение с ядрото на слънцето.

Повече информация можете да намерите на: https://www.politico.eu/article/theresa-mays-latest-headache-brexatom/

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари