BNEF Outlook: Нивата на вредните емисии вече няма да достигнат своя пик от 2019 г.

До средата на 2020 г. електромобилите ще струват колкото обикновените коли с ДВГ

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1222
article picture alt description

Силният спад в търсенето на енергия поради пандемията на коронавируса ще премахне емисиите от енергийния сектор на стойност, равняваща се 2,5 години в периода от сега до 2050 г. Това е записано в доклад на изследователската компания BloombergNEF’s (BNEF) и последните данни им данни от  New Energy Outlook 2020. Последната прогноза на BNEF за развитието на глобалната енергийна система през следващите 30 години, използвайки собствения си сценарий за икономически преход, показва, че емисиите от изгарянето на гориво достигнаха своя връх през 2019 г. Сега, през тази година емисиите намаляват приблизително с 8 на сто в резултат на пандемията Covid-19 и въпреки че нивата им отново нарастват с икономическо възстановяване, те никога повече няма да достигат нивата си от 2019 г. Очаква се от 2027 г. нататък те да спадат с 0.7% годишно до 2050 г.

Тази перспектива се основава на огромно изграждане на супер-конкурентна вятърна и слънчева енергия, усвояване на електрически превозни средства и подобрена енергийна ефективност в различните отрасли. Заедно вятърът и слънчевата енергия ще представляват 56% от световното производство на електроенергия до средата на века. Те заедно с батериите и системите за съхранение ще заемат 80% от 15,1 трилиона долара, инвестиции в нови енергийни мощност, вложени в следващите 30 години, сочи прогнозата на BNEF. В допълнение нови 14 трилиона долара ще бъдат инвестирали в енергийната мрежа до 2050 г.

Пиковите мощности на въглища в Китай през 2027 г. и Индия през 2030 г. ще се сриват до 12% от световното производство на електроенергия през 2050 г. За разлика от него, газът е единственото изкопаемо гориво, което ще продължава да расте през цялата перспектива, нараствайки с 0,5% на годишна база до 2050 г.. По-конкретно употребата му при сградите ще се увеличи с 33 на сто и с 23 процента в индустрията, където има малко икономически изгодни нисковъглеродни заместители.

И все пак, въпреки напредъка на енергийния преход и намаляването на енергийното търсене, предизвикано от Covid-19, BNEF все още вижда, че емисиите от енергийния сектор поставят света в курс за повишаване на температурата от 3,3 градуса по Целзий до 2100 г.

Джон Мур, главен изпълнителен директор на BNEF, коментира: „Следващите десет години ще бъдат решаващи за енергийния преход на света. Има три ключови неща, които ще трябва да видим: ускорено разгръщане на вятъра и слънчевите централи; по-бързо усвояване от потребителите на електрически превозни средства, малки възобновяеми източници и нисковъглеродна отоплителна технология, като термопомпи; и разширено разработване и внедряване на горива с нулеви въглеродни емисии. "

Докато New Energy Outlook се е фокусирал преди това само върху електроенергийния сектор, тазгодишният доклад включва подробни глави за промишлеността, сградите и транспорта, за да даде пълен обхват и ръководен от икономиката поглед върху енергийната икономика до 2050 г.

Докладът включва и климатичен сценарий, изследващ вариантите за производство на чисто електричество и водород за поддържане на температурите до доста под 2 градуса.

Себ Хенбест, главен икономист в BNEF и водещ автор на доклада, каза: „Нашите прогнози за енергийната система станаха дори по-агресивни за възобновяемите енергийни източници, отколкото през предишни години, базирани чисто на динамиката на разходите. Това, което се подчертава от тазгодишното проучване, е огромната възможност за нисковъглеродна енергия да помогне за декарбонизация на транспорта, сградите и промишлеността - както чрез директна електрификация, така и чрез зелен водород. "

В доклада се преценява, че общото търсене на петрол ще достигне своя пик през 2035 г. и след това спада с 0.7% на годишна база, за да се върне на нивата от 2018 г. през 2050 г. Очаква се електрическите превозни средства да достигнат първоначален ценови паритет с автомобилите с вътрешно горене през годините до средата на следващото десетилетие (2021 - 2030 г.). След това тяхното приемане се ускорява, изяждайки все повече и повече растежа на търсенето на петрол, който иначе идва от авиацията, корабоплаването и нефтохимията.

В крайна сметка използването на енергия в сградите, промишлеността и някои части на транспортния сектор, като авиацията и корабоплаването, има малко конкурентни с нискоемисионни заместители и затова остават силно зависими от газът и петролните продукти.

Матиас Кимел, старши анализатор в BNEF и съавтор на доклада, коментира: „За да останем доста под два градуса от глобалното покачване на температурата, ще трябва да намаляваме емисиите с 6% всяка година, започвайки от сега. А за да ограничим затоплянето до 1,5 градуса по Целзий, емисиите ще трябва да спаднат с 10 на сто годишно".

Ето и основните обобщения от климатичния сценарий на New Energy Outlook 2020:

- BNEF е изготвил климатичен сценарий, който да отговаря на основния сценарий на икономически преход. Тази година той изследва вариантите за развитие на чиста електроенергия и зелен водород за поддържане на температури до доста под 2 градуса по Целзий.

- Този път описва нисковъглеродна бъдеща енергийна икономика, доставяща 100 000 TWh чиста електроенергия до 2050 г. Това е пет пъти повече от цялата електроенергия, произведена в света днес, и ще изисква енергийна система, която е 6-8 пъти по-голяма от общия инсталиран към момента капацитет. Две трети от тази енергия ще отидат за директно снабдяване с електроенергия в транспорта, сградите и промишлеността, а останалите трети за производството на водород.

- За да доставиките на зелен водород, който ще са малко под една четвърт от крайната енергия, ще са необходими 801MMT гориво и допълнителни 36 000 TWh електричество - това е с 38% повече мощност, отколкото се произвежда в света днес. За да се постигне това с вятърни и слънчеви централи , което може да е най-евтино, ще се изисква 14TW капацитет, покриващ 3,5 милиона квадратни километра – с други думи площ, приблизително колкото е на Индия.

- Според BNEF за чистото производство на електричество и зелен водород ще се изискват между 78 трилиона и 130 трилиона долара нови инвестиции от сега до 2050 г., за да се покрие растежа в производството на електроенергия. В това число се включват и  инвестициите в електропреносната мрежа, както и производството, съхранението и транспортирането на водород.

Резюмето на доклада може да намерите на този линк.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща