BNEF: Вятърната индустрия постигна абсолютен рекорд от близо 100 ГВт

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1219
article picture alt description

Постигнат е абсолютен рекорд по отношение на поръчките за нови вятърни турбини през 2020 година. Инсталациите са нараснали с 59 % на годишна база.  Това констатират експертите от компанията BloombergNEF (BNEF).  Въпреки пандемията COVID-19, поръчаните от разработчиците  вятърни турбини в света през 2020 г. са от порядъка на 96,7 ГВт.  Изчислението е на база на вятърните проекти и информацията от сектора. За сравнение, през 2019 г. по данни на компанията въведените в експлоатация мощности са само 60,7 ГВт.

Основна част от построените през миналата година електроцентрали или 93 % са разположени на сушата. Изграждането на вятъни турбини в морето се е свило до 6,5 ГВт, което е спад с 13 % в сравнение с 2019 година.  Абсолютният световен рекорд е заслуга на Китай, става ясно от доклада. BNEF базирайки се на своята методика изчислява, че пуснатите в експлоатация там вятърни мощности са достигнали  57,8 ГВт.

„Въпреки че всеки регион е въвел в експлоатация по-голям капацитет от вятърна енергия, отколкото година по-рано, безпрецедентният ръст, наблюдаван през 2020 г. се дължи на китайския пазар на вятърни мощности “, казват авторите на доклада.

„Почти всеки производител на вятърни турбини сега може да продава в Китай, а през 2020 г. това беше вторият по големина пазар за GE и Vestas”, констатират още авторите на доклада.
Според тях, повече от двадесет производители на турбини са доставяли продукцията си в Китай и много от тях са удвоили, а други дори утроят инсталираната си мощност в сравнение с миналата година “, заявява Лео Уанг, служител на BNEF в Пекин.

Експертите на BNEF изчисляват, че през миналата година в САЩ са пуснати в експлоатация 16,5 GW нови мощности за вятърна енергия, което също е рекорд. Това е приблизително в съответствие с публикуваните по-рано данни от Американската асоциация за чиста енергия (ACPA). Силният ръст се дължи на желанието на разработчиците за въвеждането в експлоатация на проектите, преди да стартира намаляването на федералните данъчни кредити (данъчни кредити).

Повече от половината вятърни турбини (51%), пуснати в експлоатация през 2020 г., са доставени от четири производители: American General Electric (GE), датските Vestas, китайските Goldwind и Envision.

Всеки от тях е прехвърлил нивото от 10-гигавата по пуснати в експлоатация мощности. Увеличава се  разликата между водещи производители и по-малки играчи.

GE и Goldwind заемат тази година  първите две места, фокусирайки се върху най-големите пазари. Според авторите Vestas, която се класира на трето място, „поема по-малък пазарен риск, след като през миналата година пусна в експлоатация вятърни турбини в 34 държави.

За разлика от нея, 98% от новите турбини на Goldwind са инсталирани  в Китай, а дела на GE в САЩ  е 70%.

Като цяло в базата данни на BNEF са регистрирани нови вятърни паркове, които започват пълноценни търговски дейности през 2020 г. в 44 държави.

Siemens Gamesa запазва водещата си позиция на офшорния пазар на вятърна енергия. През миналата година тя е пуснал в експлоатация 1,91 GW офшорни вятърни турбини.

Vestas придоби MHI Vestas Offshore Wind в края на 2020 г. и има за цел да се позиционира като водещ доставчик на турбини за офшорна вятърна енергия. Но досега, през миналата година датската компания заема едва седмо място на офшорния пазар на вятърна енергия, и се нарежда  освен след Siemens Gamesa, и  след пет китайски производители - Shanghai Electric, Mingyang, Envision, Goldwind и CSSC.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща