AtomInfo.ru: В България правят пореден опит за реанимация на проекта АЕЦ "Белене"

Източник: atominfo.ru

Изграждането на АЕЦ "Белене" може да получи нов шанс на реализация - трети в историята на проекта. От изявленията на официални български лица става ясно, че София преговаря с компании, които имат интерес към Белене,  но конкретни детайли засега не са известни, пише AtomInfo.ru.

Вкрая на август 2017 година в Козлодуй беше даден старт на строителството на Национално хранилище за радиоактивни отпадъци /НХ РАО - площадка "Радиана", расположена недалече от атомната централа.

Вцеремонията участва българският министър на енергетиката Теменужка Петкова. В разговора си с журналистите тя не успя да заобиколи темата за съдбата на АЕЦ "Белене".

До този момент в България няма консенсус по темата какво да се прави с площадката в Белене и съз закупените по решение на международния арбитраж руски ядрени реактори.

В изказването си в Козлодуй Петкова напомни, че на Българската академия на науките е поръчан анализ на различните варианти. От БАН трябва да представят доклада на правителството "до края на септември".

Министърът не съобщи конкретика за вариантите, които анализират българските академици. Стана ясно обаче, че някои от вариантите предвиждат пълна или частична приватизация на проекта или привличане на стратегически инвеститор, но "има и други възможности".

Макар докладът все още да не е готов, в българските медии вече излизат публикации за изводите в него. Actualno.com, позовавйки се на неофициална информация, съобщава, че академиците смятат за малко вероятен варианта с привличането на частен инвеститор.

Министър Петкова в Козлодуй беше насторена доста по-оптимистично. По нейните думи, интерес към инвестии в Белене проявяват три компании,  като всичките са чуждестранни.

В София не разкриват имената им, но е напълно вероятно поне една от тях да е от Китай. Миналата година например се говореше за възможен интерес към Белене от страната на китайската корпорация CGN.

По думите на Петкова, процедурата за приватизация на проекта АЕЦ "Белене" може да стартира още в края тази или в началото на 2018 година. Енергийният министър припомни и условията на приватизацията - без държавно финансиране и каквито и да било държавни гаранции по изграждането на бъдещата генерираща мощност.


Важен въпрос е дали българската държава ще настоява да запази участие в бъдещата АЕЦ "Белене"? Изказването на министъра в Козлодуй дава възможност за тълкуване. Петкова подчерта, че напълно частни АЕЦ има по света, но българското правителство "осъзнава отговороността на държавата" за потенциалните рискове при експлоатацията на ядрени обекти.

Ако проектът Белене бъде приватизицарн, то какво конкретно може да бъде предложено за продажба? Основните ценности на проекта в този момент са лицензираната площадка, закупеното оборудване, а също така съгласието на Европейската комисия за изграждането на тази АЕЦ. Проектната документация обаче ще трябва да претърпи много промени.

АЕЦ Белене е недостроена атомна електроцентрала на брега на река Дунав в Северна България, близо до границата с Румъния. Предвиждаше се централата да бъде заместваща мощност при извеждането от експлоатация на двата хилядника на АЕЦ "Козлодуй". Строителството на Белене беше спряно през 1990 г.  заради трудности с финансирането и протести сред населението. През 2005 година беше обявен търг за строителство на АЕЦ «Белене», който беше спечелен от ЗАО «Атомстройэкспорт». Сега строителството на централата за пореден път е замразено, припомня AtomInfo.ru.   Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари