Agneta Rising: Настъпи времето, в което България може да поеме твърд ангажимент и да заеме водеща роля при изграждането на ядрени технологии

Настъпи времето, в което България може да поеме твърд ангажимент и да заеме водеща роля при изграждането на ядрени технологии.  Това коментира Agneta Rising, генерален директор на World Nuclear Association (Световна ядрена асоциация) пред  енергийната комисия към Народното събрание.

В рамките на комисията „Булатом“ представи докладът си за АЕЦ „Белене“, изготвен от Виенският международен център за Ядрена компетентност.

Генералният директор на Световната ядрена асоциация припомни, че България има дългогодишен и положителен опит в областта на ядрената енергетика и отчита  ползите, които тя  носи за хората и околната среда. В същото време Rising отчете, че въпреки подкрепата от страна на правителството и широката общественост, няма напредък по отношение на усилията за увеличение на ядрения капацитет в в страната ни. Тя изрази увереност, че положените в миналото усилия за старт на изграждането на нова ядрена мощност ще бъдат в основата на тласъка за своевременен старт и успех.

Увеличението на производството на ядрена енергия ще осигури надеждна нисковъглеродна производство и ще е в подкрепа на стотици висококвалифицирани работни места, отбеляза Rising.

Около 35 % от ядрената енергия в България се дължи на двата блока тип ВВЕР 1000 в АЕЦ „Козлодуй“. Но половината от електроенергията в страната се произвежда от изкопаеми горива, които за съжаление са в основата на замърсяването на околната среда и застрашаването на климата, отбеляза тя.

България трябва да замени голяма част от енергията от изкопаемите горива с производство от чисти, нисковъглеродни мощности, както и да отговори на нарастващото търсене на електроенергия. За периода януари-октомври 2017 г. търсенето на електроенергия е с 5 % по-високо в сравнение със същия период на предходната година, посочи Risisng.

Председателят на Световната ядрена асоциация обърна внимание на засиленото развитие на ядрената енергетика в света. Тази година се очаква над 15 GW нови ядрени мощности да влязат в експлоатация , което е три пъти над средното ниво за последните 25 години.

"Ние се стремим към това правителствата да определят ясна и последователна енергийна политика, политика, която да признава тези енергийни източници с ниски въглеродни качества, които отразяват разходите на системата и гарантират сигурността на доставките и насърчават инвестициите в проекти от ново поколение".

"Разширяването на атомното производство в България ще донесе големи ползи за икономиката, за околната среда и обществото“, категорична бе Rising.

В презентацията си генералният директор на Световната ядрена асоциация обърна внимание, че днес в света 450 реактора произвеждат електроенергия. Ядрената енергетика се нарежда на второ място в света по ниски емисии. В момента в 58 страни по света се строят нови ядрени мощности. Две трети от населението по света използва енергия от ядрени източници. Надеждността на използването на реакторите се подобрява и нараства  от 55% през 70-те години до 80%  и води до намаляване на емисиите с 6,5 млн.т/г.

През 2016 г. в 10 страни от света започна изграждане на нови ядрени мощности. Очакваме през 2018 г. в производството на ядрена енергия да се включат още 14 реактора. Наистина може да се говори за ядрен ренесанс.  

Енергията от нови ядрени мощности ще осигури за България нисковъглеродно  и надеждно производство, ще осигури стотици висококвалифицирани работни места, категорична бе Rising.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари