НАЧАЛО » анализи

AFP: Марио Драги ще подготви пазара за края на политиката на „лесни пари"

fb
3E news
fb
20-07-2017 11:20:00
fb

В четвъртък президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги внимателно ще подготви пазара за дългоочаквания край на водената от институцията политика на „лесни пари“, предвиждат експерти.

Повечето наблюдатели смятат, че ЕЦБ ще начертае пътя за излизане от своята програма на количествено разхлабване и масово купуване на облигации на едно от своите четири оставащи заседания за 2017 г.

Поради тази причина пресконференцията в четвъртък ще има балансиращ характер и „ще изисква всички вербални умения на Драги“, смята Карстен Бързески, икономист на ING Groep. От една страна ЕЦБ трябва да предупреди пазарите за приключването на количественото разхлабване, но същевременно трябва да внимава да не всее паника.

Освен исторически ниските лихвени проценти и евтините кредити за банките, ЕЦБ ежемесечно купува 60 млрд. евро правителствени и корпоративни облигации, като целта е да се вкарат пари в икономиката, което ще доведе до растеж и покачване на цените.

Макар инфлацията към момента да е все още ниска, икономическият ръст в 19-те държави на еврозоната е достатъчно голяма, за да разсея страховете за дефлация, които накараха политиците на първо място да започнат тази програма.

И скоро ЕЦБ може да достигне техническите ограничения на своята програма за купуване на облигации, което ще направи вече противоречивия план още по-труден за изпълнение при променящите се условия.

Движим се на пръсти към изхода

Всички тези сигнали означават, че инвеститорите следят всяка промяна в политиката на централната банка. Включително става дума за нюансите на внимателно претеглените изявления на управляващите, които могат да покажат „бъдещите насоки“ за развитие.

На срещата през юни беше решено да се отхвърли възможността лихвените проценти да бъдат понижени още.

За много това беше първия намек, че ЕЦБ ще започне да адаптира политиката си за икономическия ръст, който се наблюдава напоследък и който набира скорост.

Спекулациите станаха още повече, след като по време на конференция на централната банка в края на миналия месец Драги заяви, че „докато икономиката продължава да се възстановява... централната банка може да помогне на възстановяването като адаптира параметрите на своята политика“.

Това беше интерпретирано от пазарите като знак за приключване на политиката за купуване на облигации. Вследствие на това изказване доходността на облигациите се повиши(възвръщаемостта, която инвеститорите могат да очакват при купуването на държавен дълг), а също така нарасна и стойността на еврото.

Ако тези тенденции продължат, те могат да подкопаят растежа на единната валута на блока. Именно затова ЕЦБ побърза да изясни думите на Драги.
Въпреки това коментарът на президента подготви почвата за „обявяването на понижаването на месечната покупка на облигации от следващата година: през септември или октомври“, коментира анализаторът Deka bank.

От ЕЦБ разглеждат различни начини, по които банката може да сложи край на политиката на изкупуване на облигации. Но все още не е определена дата за обявяване на новината, съобщи във вторник Bloomberg News, позовавайки се на анонимни източници.

Да се оправдае краят на количественото разхлабване само на база данните за инфлацията ще бъде трудно, тъй като цените в еврозоната се покачиха само с 1, 3% през юни, което е доста по-малко от поставената цел от ЕЦБ: под 2.0%.

Прогнозите на централната банка включват инфлация от 1,5 % тази година и едва 1, 3% през 2018 г.

Бавно покачване на лихвените проценти

Анализаторите обаче предупреждават, че ако някой очаква лихвените проценти да се покачат от исторически ниските си стойностите, ще трябва дълго да почака.

Самата програма за купуване на облигации може да не бъде отменена преди 2018 г. Същевременно се очаква ниската инфлация да се запази до 2019 г., а това ще затрудни обосноваването на по-високите лихвени проценти.

Освен това „добре обоснованите очаквания за бъдещите лихвени проценти ще помогнат на ЕЦБ да ограничи нежеланите големи реакции на пазара във връзка с прекъсването на политиката на количествено разхлабване“, допълни специалистът.

Преводът е на Агенция Фокус

ЕЦБ
Марио Драги
парична политика
лихви
инфлация
По статията работи:

Галина Александрова