2020 г. се очертава да бъде най-зелената в енергийно отношение във Великобритания

Нови върхове достига соларната индустрия в САЩ през изминалата година

Енергетика / Анализи / Интервюта
Георги Велев
1845
article picture alt description

Изминалата 2020 г. трябва да бъде най-зелената в историята на Великобритания по отношение на производството на електроенергия, според данните на National Grid ESO. Данните на системния оператор показват, че изминалата година е претърпяла най-високата декарбонизация на електроенергията със средно 181gCO2/KWh от януари до ноември. Това е спад с  66% спрямо данните за 2013 г. от 529gCO2/KWh.

Употребата на енергия от въглеродно интензивни източници се е понижила през последните седем години според National Grid до 215gCO2/KWh през 2019 г., информира Renews.

Основно благодарение на вятърът и слънчевата енергия се достига намаляването на въглеродния интензитет до най-ниските му нива, който бяха регистрирани през май и октомври. Все още обаче трябва да се извърви пътят до постигне целта за 2030 г. от средно 100gCO2/Kwh въглероден интензитет.

Нарастването на вятърната енергия, причинено от бурята Бела и довело до скок в работата на турбините в Обединеното кралство като те генерираха повече от половината електричество във Великобритания за първи път, не е включено в данните, допълват от оператора.

Междувременно отвъд океана слънчевата енергия достига нови високи нива. Очаква се новите инсталации за слънчеви централи в САЩ да нараснат с 43% през изминалата година, сочат предварителните данни на Асоциацията за слънчева енергия (SEIA) и Wood Mackenzie. Анализаторите припомнят, че тази година индустрията се възстановява от най-тежката пандемия COVID-19.

Това увеличение ще доведе до рекордните 19 GW от новата слънчева енергия, инсталирана през 2020 г., тъй като доверието в сегмента на полезните фотоволтаични системи се е "повишило" след месеци на пазарна несигурност, се казва в доклада на Solar Market Insight Q4 2020 на САЩ, предаде PV Tech.

Пазарът за големите фотоволтаични проекти беосновният двигател на инсталациите за Q3 с 2.7GW нов капацитет, който представлява със 70% от общите 3.8GW слънчева енергия, инсталирани през тримесечието. Според проучването пандемията „практически не е причинила закъснения“ в изграждането на проектите и е довела до „малко или никакво забавяне“ в съобщенията за нови соларни инсталации.

Докато комуналните услуги продължават да увеличават доставките на слънчева енергия в очакване на крайния срок за завършване на проекта за инвестиционен данъчен кредит (ITC) на 31 декември 2023 г., те също се насочват към слънчевата енергия, за да помогнат за постигането на нови цели за намаляване на въглеродния интензитет или възобновяемите енергийни източници, тъй като са под нарастващ натиск от големи корпоративни компании и купувачи на зелена енергия.

В доклада се казва, че през третото тримесечие на 2020 г. са били обявени общо 9,5 GWdc нови споразумения за закупуване на фотоволтаична енергия, с което договорените планове ще достигнат рекордните общо 69 GWdc.

„Този доклад посочва невероятната устойчивост на нашите компании и работници в условията на пандемията и продължаващото търсене на чисти, достъпни източници на електроенергия“, каза Абигейл Рос Хопър, президент и главен изпълнителен директор на SEIA. „Това говори и за способността ни да подкрепяме икономическия растеж, дори в най-тъмните моменти.“

Пазарът на жилища понесе тежестта на пандемичните въздействия върху слънчевата индустрия през второто тримесечие, като инсталираният капацитет спадна до 617MW. Но преживя относително бързо възстановяване с инсталирани 738MW през третото тримесечие - 14% последователно увеличение, но все още под нивата преди пандемията.

„Логично, щатите с най-голям спад на инсталациите през Q2 също са имали най-големи възстановявания през Q3, като Ню Йорк и Ню Джърси, където ограниченията са били значителни“, каза Мишел Дейвис, старши анализатор в Wood Mackenzie.

Благодарение отчасти на иновации като техники за виртуални продажби и засиленото възприемане на процесите за онлайн издаване на разрешения, SEIA и Wood Mackenzie прогнозират 2020 договорите при жилищни инсталации да се увеличат с повече от 3GWdc, което е 7% ръст спрямо миналата година.

Въпреки че не всеки жилищен инвеститор в солари се е възстановил в същата степен, изследването отбелязва, че „много от по-големите инсталации отчитат рекордни обеми на продажби и планове за нови проекти“. Последното тримесечие на 2020 г. и първото на 2021 г. също се очаква да бъдат рекордни по отношение на новите мощности.

По отношение на нежилищните фотоволтаични проекти -  търговски, държавни, нестопански и общински соларни проекти - докладът посочва, че сегментът се е върнал към стойностите на инсталациите за първото тримесечие през Q3, с внедрени 429MW. Комбинацията от забавяне на проекти и привличане на търсене на нови инвестиции означава, че 2021 г. се очаква да бъде рекордна година за нежилищни слънчеви централи с близо 2.4GWdc.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща