НАЧАЛО » анализи

Foreign Policy: Какъв ще бъде светът след пандемията от коронавируса

fb
3E news
fb
23-03-2020 10:03:49
fb

Както и при падането на Берлинската стена или краха на Lehman Brothers, пандемията от коронавируса разтърси основите на вселената, което ще доведе до многобройни последствия, които едва сега започваме да осъзнаваме. Едно обаче може да се каже със сигурност: коронавирусът не само промени живото, внесе хаос в работата на пазара и показа реалното ниво на компетенциите (или липсата на такива) на правителствата, но и в бъдеще ще доведе до силно разместване на пластовете на световната арена. За да се разбере докъде ще ни доведе това, посоката на това движение Foreign Policy се обръща към 12 от „водещите мислители в света“, които огласяват прогнозите си за световния ред след края на пандемията.

Светът ще стане по-малко отворен, проспериращ и свободен

Stephen M. Walt, професор международни отношение в университета в Харвард

Пандемията ще засили държавите, а заедно с това и националистическите настроения. Всички правителства ще прибегнат към извънредни мерки за борба с кризата, а много няма да искат да се разделят с новите пълномощия до неясният край.

Освен това COVID-19 ще ускори преходът на влас и влияние от Запад на Изток. Южна Корея и Сингапур реагираха на коронавируса образцово, докато Китай допусна грешки, макар и на първоначален етап. Отговорът на пандемията в Европа и Америка в сравнение с тях се оказа по-бавен и необмислен, което още повече опетни блестящата аура на западният „бренд“.

Това, което няма да се промени е конфликтната същност на световната политика. Предишните световни болести не станаха пролог за нова ера на глобално сътрудничество. Коронавирусът не е изключение. Според мнението на професора, ще станем свидетели на по-нататъшен отказ от хипер глобализацията, предвид това, че гражданите се обръщат за защита към националните правителства.

„Накратко, Covid-19 ще доведе до създаване на по-малко отворен, по-малко проспериращ и по-малко свободен свят. Този резултат не е предначертан, но комбинацията от смъртоносен вирус, неадекватно планиране и некомпетентно управление тласкат човечеството по нов и тревожен път“, обобщава Уолт.

Краят на глобализацията е такъв, какъвто го познаваме

Robin Niblett, директор на Кралския институт за международни отношения

Пандемията от коронавируса може да стане онази сламка, която може да пречупи гърба на камилата на икономическата цивилизация“, смята той. Растящата мощ на Китай вече убеди политическите елити на САЩ в това, че трябва да лишат Пекин от достъпа до високи технологии. Сега COVID-19 насърчава правителствата, компаниите и обществото да са готови да работят в условията на продължителна икономическа самоизолация.

В този контекст е малко вероятно, че светът ще се върне към идеята за взаимно изгодната глобализация, която определи обликът в началото на XXI век. Без стимули за защита и запазване на постиженията на световната икономическа интеграция, архитектурата на световното икономическо регулиране, създадена през XX век бързо деградира. За запазване на международното сътрудничество и отказът от открито геополитическо съревнование от политическите лидери ще е необходима невероятна самодисциплина, смята експертът.

Китайскоцентрична глобализация

Kishore Mahbubani, научен сътрудник към Националния университет в Сингапур

Пандемията COVID-19 няма да доведе до фундаментални промени в развитието на световната икономика. Коронавирусът само ще ускори вече възникващата тенденция: преминаване от американоцентрична глобализация към китайско центрична.

Mahbubani подчертава, че американското население е загубило вяра в глобализацията и международната търговия - което не може да се каже за Китай. Това се дължи на това, че китайските лидери не са забравили за века на унижение в резултат от самодоволството на Пекин и неговите безполезни опити да се изолира от външния свят. Освен това последните няколко десетилетия на икономическото развитие са резултат от глобализацията.

САЩ са на кръстопът. Ако основната им цел е да поддържат световно лидерство, тогава Вашингтон ще трябва да влезе в безкомпромисна геополитическа конфронтация с Китай на всички фронтове. Ако обаче САЩ се стремят да подобрят благосъстоянието на американците - чието социално положение се е влошило - тогава той трябва да си сътрудничи с Пекин. По-мъдър избор, според учения, би било сътрудничеството, но предвид политическата неприязън на САЩ към Китай, тази възможност може да не надделее.

Демокрациите изпълзяват от черупките си

G. John Ikenberry, професор по политология и международни отношения в Принстънския университет

В краткосрочен план кризата ще подтикне всички лагери на Запад да обсъдят стратегия. Националисти и антиглобалисти, китайски ястреби и дори либерални интернационалисти, всички те ще виждат нови доказателства за коректността на своите възгледи. Предвид икономическите щети и социалния срив е малко вероятно да се случи нещо по-различно от придвижване към национализъм и съперничество между великите сили.

Както обаче през 30-те и 40-те години на миналия век може да се появи обратният ход на суровия интернационализъм, подобен на този, който олицетворява Франклин Делано Рузвелт. Той и други интернационалисти създадоха следвоенния ред, който преформатира отворената система с помощта на нови форми на защита и взаимозависимост. САЩ вече не можеха да се затворят в рамките на своите граници; нуждаеха се да действат в рамките на отворен световен ред, който изискваше създаването на глобална инфраструктура за многостранно сътрудничество.

Така САЩ и други западни демокрации могат да преминат през една и съща верига от реакции, катализаторът на която ще бъде чувство на уязвимост. „ Реакцията може първоначално да придобие националистически характер, но в дългосрочен план демокрациите ще изпълзят от черупките си, за да намерят нов вид прагматичен и отбранителен интернационализъм “, заяви професорът.

По-малко печалба, повече стабилност

Shannon K. O’Neil, старши сътрудник на Съвета по външни отношения

COVID-19 подкопава основите на световното производство. Компаниите ще трябва да преосмислят интегрираните вериги за доставки, включващи множество страни. Глобалните вериги за доставки вече са били под икономически натиск, причинени от нарастващите китайски разходи за труд, търговските войни на Доналд Тръмп и напредъка в робототехниката и автоматизацията. Коронавирусът прекъсна много икономически връзки: затварянето на фабрики в засегнатия район остави производителите и техните доставчици без храна или провизии.

От друга страна, пандемията ще принуди компаниите да се грижат повече за произхода на своите продукти, което ще доведе до промяна в ефективната икономика към прекомерна. Също така ще станем свидетели на правителствена намеса и стратегическо складиране. „ Доходността ще спадне, но логистичната стабилност трябва да се увеличи “, смята О’Нийл.

Пандемията може да служи

Shivshankar Menon, бивш съветник по националната сигурност на индийския премиер)

Въпреки че ситуацията все още е в ранен етап, вече са очевидни три точки. Първо, пандемията на коронавирус ще промени нашите политики. По време на криза цялото общество - дори либертарианците - се обърнаха към правителствата. Въпреки това, опитът показва, че авторитаристите и популистите се справят с епидемията не по-добре от демократите.

Второ, това не е краят на взаимосвързания свят. „ Пандемията сама по себе си е доказателство за нашата взаимозависимост “, подчертава експертът. В същото време всеки вече започва да се оттегля в себе си, да търси автономия и да се опитва да поеме контрола над собствената си съдба. Преминаваме към по-беден, по-зъл и по-малък свят.

Има обаче и обнадеждаващи знаци. Например, Индия активно свика конференция с участието на всички южноазиатски лидери, за да изработи общ отговор на пандемията. Ако пандемията ни принуди да признаем, че многостранното сътрудничество е в нашите интереси, то това ще служи за доброто.

САЩ ще се нуждаят от нова стратегия

Joseph S. Nye, Jr. , професор от Харвардския университет

През 2017 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви нова стратегия за национална сигурност с акцент върху съперничеството с големите сили. COVID-19 обаче показа, че не отговаря на реалността. „ Дори ако САЩ побеждават като велика сила, те не могат да се защитят сами “, подчертава Най.

Когато става въпрос за транснационални заплахи като коронавирус или глобално затопляне, американската сила не може да бъде поставена над други страни. Ключът към успеха се крие в разбирането на важността на споделянето на властта с партньорите. Всяка държава поставя своите национални интереси над всички останали: единственият въпрос е колко широко или тясно са дефинирани тези интереси. „ COVID-19 показа, че не сме в състояние да адаптираме стратегията си към този нов свят “, смята професорът.

Историята на COVID-19 ще се напише от победителите

John Allen, президент на института Брукингс и пенсиониран генерал от КМП на САЩ

Както винаги историята ще бъде написана от „победителите” на коронавируса. Всяка държава и всеки отделен член на обществото са изправени пред последствията от тази криза. Следователно, онези страни, които оцелеят от пандемията, ще обявят „победа“ над онези страни, където последствията са по-пагубни. За някои това ще бъде голям и безусловен триумф на демокрацията, многостранността и общественото здраве. За други демонстрация на " добродетелите " на авторитарното управление.

Както и да е, тази криза ще промени международната структура на властта. COVID-19 ще продължи да подкопава икономическата активност и да стимулира напрежението между държавите. В дългосрочен план една пандемия вероятно ще намали производствения потенциал на световната икономика. Рисковете са особено големи за развиващите се страни и държави с голям брой уязвими работни места. Международната система от своя страна ще бъде под огромен натиск, което ще доведе до нестабилност и конфликти вътре и между държавите.

Нов етап в световния капитализъм

Laurie Garrett, лауреат на наградата Пулицър

Основният шок на световната финансова и икономическа система е твърдение за факта, че световните вериги на доставки и дистрибуция на стоки са дълбоко уязвими и могат да бъдат нарушени. Следователно, коронавирусната пандемия не само ще доведе до дългосрочни икономически последици, но и до по-фундаментални промени.

Глобализацията позволи на компаниите да делегират производството на подизпълнители по целия свят и да доставят продукти на пазарите по схема „горещо до горещо“, спестявайки разходи за съхранение. Продуктите, които се задържат по рафтовете повече от няколко дни, се считат за показател за неефективност на пазара. Както се вижда в COVID-19, патогените заразяват не само хората, но и цялата тази система на непрекъснато снабдяване.

Предвид мащаба на финансовите загуби, компаниите ще излязат от пандемията с чувство на дълбоко недоверие към подобен модел. Резултатът ще бъде преход към нов етап на световния капитализъм, в който веригите за доставки ще бъдат по-близо до дома и ще бъдат защитени от бъдещи смущения. Подобна стратегия може да намали печалбите на компанията в краткосрочен план, но ще направи цялата система по-стабилна.

Повече проблемни държави

Richard N. Haass, президент на Съвета по външни отношения

Поне за няколко години повечето държави ще се оттеглят в себе си, като се съсредоточават върху вътрешните, а не върху външни проблеми и ще се опитат да постигнат самодостатъчност. Много страни ще изпитат трудности с икономическото възстановяване, а държавите на ръба на срива ще станат по-често срещани.

Освен това кризата вероятно ще допринесе за влошаване на отношенията между САЩ и Китай и за отслабване на европейската интеграция. Що се отнася до положителните последствия, вероятно има известно укрепване на глобалната здравна система.

САЩ се провалиха в теста за лидерство

Kori Schake, заместник-директор на Международния институт за стратегически изследвания

„Съединените щати вече няма да се считат за международен лидер, защото тяхното правителство демонстрира своя тесногръден егоизъм и бездарно управление“, каза той. Последиците от тази криза могат да бъдат значително смекчени, ако международните организации предоставят повече информация в по-кратки срокове, което би позволило на правителствата да се подготвят за бурята. Точно това биха могли да направят САЩ, показвайки на целия свят, че макар егоизмът да ги управлява, те живеят не само за тях. „ Вашингтон се провали в теста за лидерство и това не е от полза за света“, подчертава Шейк.

Силата на човешкия дух е навсякъде

Nicholas Burns, бивш заместник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси

Пандемията COVID-19 е най-голямата глобална криза на този век. Нейният обхват и значение са огромни. Финансовата и икономическа криза може да засенчи Голямата рецесия през 2008-2009 г.

В момента международното сътрудничество за съжаление е далеч от идеалното. Ако САЩ и Китай не могат да се откажат от обвиненията един срещу друг кой наистина е виновен за кризата и да започнат да дават пример за поведение, нивото на доверие в тях може сериозно да намалее.

Независимо от това, във всяка страна има много примери за силата на човешкия дух - лекари, медицински сестри, политически лидери и обикновени граждани, които демонстрират постоянство, ефективност и способност за водене. Това дава основание да се надяваме, че хората по света ще успеят да се справят с това изключително предизвикателство, обобщава Бърнс.

 

Прочетете повече на:https://foreignpolicy.com/2020/03/20/world-order-after-coroanvirus-pandemic/

 

коронавирус
COVID-19
глобализация
икономика
развитие
По статията работи:

3E news