НАЧАЛО » анализи

Тим Йео: Ядрената енергетика е ключова в борбата с климатичните промени, но да не се фаворизира

Важен е балансът, смята председателят на New Nuclear Watch Europe

fb
3E news
fb
25-10-2017 04:24:00
fb

Въпросът с изменението на климата стои на дневен ред повече от 25 години в международен план. Ядрената енергия е от изключително значение, ако Европа и светът искат да изпълнят целите си за намаляване на въглеродните емисии. Това подчерта в изказването си по време на кръгла маса „ на тема „Ядрената енергетика за по-устойчиво бъдеще“, организирана от сп. „Ютилитис“  Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Europe. В същото време експертът обясни, че не трябва да се стига до фаворизиране, а до баланс.

Целта за намаляване на въглеродните емисии бе поставена през 2015 г., и данните досега потвърждават, че с тях Европа може да се срани само с ядрената енергетика, посочи Йео, като обясни, че в това има достатъчно опит.

Председателят на New Nuclear Watch Europe направи бърз преглед на три възможни модела за строителство на АЕЦ – в Турция, Великобритания и Унгария, като очерта предимствата на всеки от тях и не подмина привлекателността на унгарския модел.
Експертът обърна внимание на значението за бизнеса и икономическия растеж на дадена страна в зависимост от избора на модел за строителство на нова ядрена мощност.

„Трябва да има баланс на приоритетите по отношение на възможностите за строителство, тоест на това какви доставчици да бъдат използвани – изцяло външни, или изцяло вътрешни“, каза той, като остави отворена възможността за преценка на опциите за ръст на БВП при използване на изцяло вътрешни доставчици.

По отношение на България Тим Йео постави дилемата „въглищни ТЕЦ“. В България зависимостта от въглища е 75 %, тоест 20 пъти повече от Франция, но не и от Полша, посочи той. (Полша също е с намерение за строителство на АЕЦ б. Ред.). В този смисъл той подчерта, че „всяко решение за изваждане на тази промишленост (на въглища) трябва да се направи изключително внимателно. „Гледайки в бъдещето, трябва да се постигне по-голямо потребление на електроенергия, но това трябва да стане внимателно“, каза Йео, като прогнозира все по-голямата необходимост от използването на електроенергия, включително и през нощта. Включвайки и ВЕИ в прегледа си експертът обясни, че енергията от тях също ще е от значение, но тъй като не е постоянна, тук именно ива мястото на електроенергията от ядрени мощности.

„Потенциалът на ядрената енергия в следващите 30 години е много голям и е много важно тя да се развива с оглед намаляването на вредните емисии“, категоричен бе той.

В същото време Йео обясни, че все пак ядрената енергетика не трябва да се фаворизира. В коментар за АЕЦ „Белене“ експертът подчерта значението на вече съществуващото оборудване, но отново посочи, че страната ни трябва да е много внимателна при решението си за ТЕЦ-овете на въглища.

ядрена енергетика
АЕЦ
ТЕЦ на въглища
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева