НАЧАЛО » анализи

Юристът Десислав Данов: Сценарий за фалиране на КТБ и присвояване на активите й на безценица вече е трудно мислим

fb
3E news
fb
06-08-2014 10:30:00
fbЦялата история около Корпоративна търговска банка /КТБ/ е доста проблемна както от гледна точка на надзорните практики на БНБ, така и заради обикновената житейска логика.

Ако една банка има проблеми с обезпеченията, с ликвидността и капитала, то въпросът кога състоянието й може да бъде определено като "трагично" започва да изглежда сравнително лесен. Просто трябва да се приложат съществуващите правила на БНБ. Но тук вече започва интересното: ако БНБ има такива правила, защо не ги е приложила още при първите симптоми на проблем в банката? Ако не ги е приложила навреме, това означава ли, че има проблем с практиката в подобни случаи или че няма ясна информация какво е ставало вътре в тази банка. Ако пък централната банка не е била наясно, как тогава е упражнявала своите надзорни функции и какво е качеството на подаваната от нея статистическа информация към останалите държавни органи?

Водя се от логиката, че ако в една финансова институция и особено в една банка, изведнъж, отнякъде се появи "дупка" за стотици милиони, това не може да не води до преосмисляне на всички макроикономически показатели на държавата. Това би поставило и голяма неонова въпросителна над останалите данни, които БНБ "произвежда". В този момент не мога да дам еднозначна квалификация на препоръката за удължаване на специалния надзор над КТБ. Струва ми се, че одиторите нямаха достатъчно време, за да се запознаят адекватно с положението в банката и да направят комплексна оценка на ситуацията. Може и да греша. Но, така или иначе - топката е в БНБ.

Сценарият за фалиране на КТБ и за присвояване на активите й на безценица, макар и възможен, е трудно мислим. Представете си следното развитие: банката фалира, влиза се в една продължителна процедура по банкова несъстоятелност, пари няма, нейните кредитополучатели не могат нормално да осъществяват дейността си. Кредитите им стават предсрочно изискуеми - губят поръчки, губят пазари. В крайна сметка, някои от тях също тръгват към фалит. При подобно развитие трудно би спечелил, който и да е. Дори и един предполагаем "злодей", организирал подобен срив.

Отговорът на въпроса дали големите вложители в КТБ ще си върнат депозираните средства би бил в сферата на чистата спекулация. На първо място, за да се случи това трябва да се появи вълшебник с доста чували пари. Напоследък подобни персонажи са кът не само у нас, но и в Европа. На второ място - още след кипърската криза холандският финансов министър Йерун Дейселблум каза, че повече няма да се прилага bail-out (спасяване на закъсали банки със средства на всички данъкоплатци), а ще се премине към bail-in т.е. първо ще "горят" всички вложители с негарантирани депозити и всички акционери в подобни банки. Не знам дали КТБ не е първия опит в тази посока. Възможно е да се появи и инвеститор. А дали кредитополучателите ще се разминат с плащане на целия си дълг? Едва ли…

Отговорът на инвеститорско предложение към КТБ, за каквото се твърди, че ще се появи, би могъл да служи за лакмус: дали проблемът е финансов, политически или от друг характер. Защото, ако един инвеститор бъде отхвърлен само защото не е "правилен", това би дало ясен сигнал кой стои зад цялата история с банката. Мисля, че държавническият подход предполага приемане на всяко предложение, което би върнало банковата система към нормалното й функциониране и максимално би намалило разходите за държавата във връзка с цялата тази епопея.

За актуализацията на бюджета на държавата за 2014 г., напомнена в словото на президента при представяне на служебния кабинет, мога да кажа, че сигналите от страна на управляващите са до такава степен противоречиви, че няма как да се стигне до разумно заключение. Дори след обсъжданията на този проблем, участниците в него излизат с диаметрално противоположни мнения. А дали във Фонда за гарантиране на депозитите има пари или те са само "на книга" най-добре би могъл да отговори неговият управителен съвет, който получава заплата точно с тази цел - да гарантира безпроблемното му функциониране и готовност за реакция при кризи.

--------------------------

Десислав Данов е юрист към Българския финансов форум. Анализът е публикуван в БГНЕС

кризата с КТБ
реакцията на БНБ
Български финансов форум
По статията работи:

Галина Александрова