НАЧАЛО » анализи

"Южният газов коридор" става приоритет за Европа като алтернатива на "Южен поток"

Европейската комисия ще обсъди намерението на България, Гърция и Румъния съвместно да построят газопровод, който да преминава през териториите им и да се свързва с Южния газов коридор, заяви зам-председателят на ЕК по енергийния съюз Марош Шефчович

fb
3E news
fb
09-12-2014 05:48:00
fb

След отказа на Русия от проекта за газопровода „Южен поток“ приоритет за Европа става Южният газов коридор. Това заяви след заседанието на Съвета на ЕС на ниво министри на енергетиката заместник председателят на Европейската комисия за Енергийния съюз Марош Шефчович. Русия обяви, че няма да изпрати свои представители на срещата защото не е член на ЕС, въпреки че една от темите ситуацията е "Южен поток".

Европейската комисия ще обсъди намерението на България, Гърция и Румъния съвместно да построят газопровод, който да преминава през териториите им и да се свързва  с така наречения Южен газов коридор, обясни още Шевчович. Енергийните министри на Румъния, Гърция и България подписаха споразумение за сътрудничество. Румъния все още няма връзка с газопреносната мрежа на България, въпреки че съществува от години проект за строежа на газопровод между Гюргево и Русе. Газопроводът, инвестицията за който възлиза на около 24 милиона евро, трябва да бъде завършен до 2016 г.

Новият газопровод трябва да бъде алтернатива на проекта "Южен поток".  Шевчович допълни, че още тази вечер ще продължи да разговаря по въпроса с министрите на енергетиката на трите държави.

"Първите количества газ по „Южния газов коридор” от Каспийския регион трябва да постъпят в Европа към 2019 г.", заяви още Шефчович.

Проектът „Южен газов коридор” включва строителството на система от газопроводи TANAP-TAP от азербайджанското находище "Шан Дениз" през Грузия, Турция, Гърция, Албания до Южна Италия. По него се планира доставянето на 6 милиарда куб. метра в Турция и 10 млрд. куб. метра до Европа. България също ще се включи в проекта с газопреносна връзка с Турция, а вече са договорени 1 млрд. куб. метра газ от Азербайджан.

По думите на Шефчович, министрите на енергетиката от страните-членки на ЕС са разгледали „възможностите за опростяване на политическите и бюрократични проблеми при реализирането на този европейски енергиен проект, както и оказването на съдействие в решението на тези проблеми между неговите участници извън пределите на ЕС. Шефчович обясни, че строителството на газопроводи в рамките на проекта „Южен газов коридор“, през който се планира доставката на газ от Азербайджан за Европейският съюз, върви по план. По думите му, турските партньори са помолили ЕС да има готовност за приемането на газа, когато той стигне до Европа.

Министрите на енергетиката от страните-членки на ЕС са разгледали и „възможностите за опростяване на политическите и бюрократични проблеми при реализирането на този европейски енергетически проект, както и оказването на съдействие в решението на тези проблеми между неговите участници извън пределите на ЕС.

Съветът на енергийните министри потвърди необходимостта значими проекти на ЕС като "Южен поток" да отговарят на законодателството на Евросъюза, съобщи РИА "Новости".

Ще следим как понижението на цените на петрола ще се отрази на цената на газа. Ние обаче трябва да диверсифицираме източниците си на енергия“, допълни Шефчович, в отговор на въпрос за цените на петрола. Става въпрос в това число за развитие на възобновяемата енергетика. Той добави, че трябва да се проучи възможностите за допълнителни инвестиции в тази инфраструктура.

Междувременно новия руски посланик в Унгария Владимир Сергеев заяви днес, че Русия не се е отказала да изгражда газопровод, който да доставя газ до Югоизточна Европа, въпреки спирането на проекта "Южен поток", предаде Ройтерс.

Владимир Сергеев посочи пред унгарското издание "Мадяр хирлап" в интервю, публикувано днес, че планираният маршрут за газопровод до Турция може да обслужва също Централна и Източна Европа, включително Унгария, която получава по-голяма част от газа си от Русия.

На 1 декември руският президент Владимир Путин обяви в Анкара, че "при сегашните условия Русия няма да строи проекта "Южен поток" и планира да изгради газопровод до Турция. По този тръбопровод се предвижда доставка на газ до турско-гръцката граница.

 

Южен поток
Южен газов коридор
Марош Шефчович
По статията работи:

Маринела Арабаджиева