НАЧАЛО » анализи

Ще съгласуваме с Брюксел цени, количества и условия в договорите за доставки на енергия

Част от стратегията за Енергиен съюз е въвеждането на повече прозрачност на тези споразумения и предварителното им задължително съгласуване с ЕК, без прозрачност преговорите с доминиращи доставчици се водят трудно, заяви зам.-председателят на ЕК Марош Шеф

fb
3E news
fb
25-02-2015 06:21:00
fb

Част от новата стратегия е въвеждането на повече прозрачност на тези споразумения и предварителното им задължително съгласуване с ЕК. Това заяви на пресконференция за представянето на стратегията за европейския енергиен съюз заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. Днес Европейската комисия одобри стратегията за създаване на съюза.

По думите на Шефчович, без прозрачност преговорите с доминиращи доставчици се водят трудно. Той отбеляза, че ЕК ще държи да знае предварително договаряните цени, количества и условия за доставки на енергия.

"В Централна и Източна Европа има дългосрочни договори за доставки, които са основна причина за високите цени на енергията в този регион. Преди подписването на такива договори ще бъде много полезно мнението на ЕК, това ще даде предимство в преговорите. Това е много сложна и чувствителна тема, но ние умеем да работим с такива данни, това би било от полза за бъдещите договорености", обясни още той.

Според него високите цени на енергията затрудняват живота на хората и дейността на предприятията.Шефчович добави, че в Западна Европа енергийният пазар работи добре и затова там не се предвиждат промени.

"На срещата в София си поставихме много ясни цели за развитието на газовите връзки, за осигуряването на поне три източника на доставки", поясни той и изрази надеждата напредъкът в преговорите с Иран и стабилизирането на Ирак да доведат до по-сигурни енергийни доставки за Европа.

Така ще могат да бъдат договаряни по-добри цени и енергийните доставки за ЕС ще бъдат защитени.

Сред целите на новата стратегия, която подлежи на допълнително утвърждаване от Европейския парламент и от Европейския съвет, еврокомисарят Канете отбеляза въвеждането на нови правила за възобновяемите енергийни източници, осигуряването на по-ниски цени на енергията за потребителите, премахването на регулираните цени в разумни срокове при защита за уязвимите (бедните) граждани.

Необходимо да се изградят още два газови разпределителни центъра в ЕС - в Югоизточна Европа и в Средиземноморието. ЕК влиза в преговорите за газовите сделки, каза еврокомисарят по енергетиката Мигел Канете.


Канете отбеляза, че неотдавна в София зам.-председателят на ЕК и комисар по енергийния съюз Марош Шефчович е обсъдил с няколко европейски държави необходимостта от създаването и развитието на връзките на България към газопреносните мрежи на съседните страни за разширяването на газовия коридор към Южната част на ЕС. Канете поясни, че така ще бъде достъпен газ от Азербайджан, Туркменистан и Турция. По неговите думи ЕС цели да разшири доставките на газ и от Алжир и Норвегия.

"Необходимо е развитието на още терминали за втечнен газ в Европа, това е част от стратегията ни за подсигуряване на доставките", допълни еврокомисарят.

Той добави, че в четвъртък ЕК ще обяви нови наказателни процедури в областта на енергетиката, за да може преди прилагането на стратегията навсякъде в ЕС третият енергиен пакет да бъде изцяло въведен в действие.

"Научихме уроци от прекратения проект "Южен поток", последващата консултация на сключените междуправителствени споразумения не е достатъчна", заяви днес Шефчович.


енергиен съюз
интерконектори
енергиен пазар
цени на енергия
По статията работи:

Галина Александрова