Ще стане ли 2030 г. най-мрачната за ТЕЦ-овете на въглища в Европа ?

През 2030 г. ще бъде много по-изгодно закриването на електроцентралите, работещи с въглища (ТЕЦ на въглища), отколкото да бъдат модернизирани в съответствие с новите екологични стандарти. Без подкрепа на държавата компаниите няма да могат да си купуват  емисиите от въглероден двуокис (СО2), става ясно от публикация на  Bloomberg.Почти всички въглищни електроцентрали в Европейския съюз и Великобритания ще станат губещи през следващите 10 години. Те ще бъдат субсидирани от държавата, която ще трябва да им отреди ролята да осигуряват сигурност в случай, че слънчевите и вятърни мощности не могат да се справят в периодите на пиково търсене на електроенергия.

Към днешна дата почти 54 % от въглищните електроцентрали вече не носят печалби и съществуват за осигуряване на търсенето в пиковите часове. Това става ясно от доклада, публикуван от лондонската компания Carbon Tracker Initiative.

Предвид това, че много от европейските страни – от Великобритания до Австрия се стремят да се откажат напълно от най-вредното за околната среда гориво, бъдещето на промишлеността, базирана на въглища никога не е изглеждала толкова мрачна. Британската компания Drax Group и немските Steag и Uniper SE затварят централите си на въглища с рекордни темпове.

Към 2030 г. вече 97 % от такива предприятия ще са губещи, тъй като Европейската комисия ще отреже напълно субсидирането им. Осигуряването на регионите с електричество по време на пиковите натоварвания ще става чрез системи за съхранение на енергия. Освен това, през 2030 г. разрешенията за изхвърляне на СО2 ще струват 31 евро за тон. Това е три пъти повече от сега.

Въпреки това през следващите 10 г. ще бъдат закрити общо 27 % от съществуващите въглищни електроцентрали. Останалите ще останат да работят, тъй като засега още не е ясно доколко ще напреднат технологиите за съхранение на енергия, както и дали ще могат да осигурят на дадена страна електричество през пиковите часове.

Немската RWE, която притежава почти половината от въглищните електроцентрали в Германия ще бъде принудена да ги затвори, тъй като това ще й струва с 5,3 млрд. евро по-евтино, отколкото модернизацията в съответствие с новите екологични стандарти. В докладът на    Carbon Tracker Initiative се казва, че постепенният отказ от въглища ще помогне на страните от Европейския съюз да икономисат 22 млрд. евро експлоатацията на губещите въглищни електроцентрали.

С пълен отказ от използването на въглища вече се ангажираха 20 страни от различни континенти. През 2025 г. такъв план смята да осъществи Италия, а през 2030 г. - Финландия.

Нидерландия ще затвори всичките си централи на въглища през 2030 г., Франция смята да осъществи такъв план през 2023 г., а Великобритания – през 2025 г. Канада е заложила затварянето на електроцентралите на въглища за 2030 г.

В Италия въглищните електроцентрали осигуряват 15 % от произвежданата в страната електроенергия, като страната разполага само с една мина за добив на въглища, а 90 % от суровината се осигурява чрез внос. Според представители на местният оператор на мрежата Terna, за да се откаже страната от въглищата, без да предизвика дестабилизиране на енергийната система, страната ще трябва да увеличи мощността от газовите електроцентрали с 1 ГВт, но до 2030 г. ще има нужда от още 2,4 ГВт газови мощности и мощни енергийни връзки с континента. Намаляването на срока с 5 години ще изисква още по-големи инвестиции.

Финландия смята през 2018 г. да забрани използването на въглищата за производство на електроенергия и да увеличи данъка за изхвърлянето на емисии от въглероден двуокис. През 2018 г. постепенното затваряне на въглищните електроцентрали ще бъде регламентирано със закон. Сега дела на въглищните електроцентрали в производството на електроенергия се изчислява на 10 %. Страната разчита на увеличение на мощностите от АЕЦ.
Правителството на Нидерландия обяви, че през 2030 г. смята да затвори всички въглищни централи, което е удар за собствениците на трите най-нови в Европа такива мощности - Engie, RWE и Uniper , които само през 2015 г. инвестираха огромни средства за отварянето им. Правителството се ангажира с подготовката на конкретен план за изхвърлянията на емисии. То залага на нови стандарти за производство, които да задължат централите с намаляване на вредните емисии, които трябва да станат задължителни от 2021 г.  

За България темата е изключително болезнена. Само след няколко месеца ще стане ясно дали българските ТЕЦ на въглища ще продължат производството си, докога и при какви условия, предвид новия европейски регламент за намаляване на серни и азотни изхвърляния и проследяване на нивото на живак. ТЕЦ-овете на въглища в България осигуряват около 45 % от базовата електроенергия в страната. Проблемът е изключително сериозен, а начина на решаването му касае като цяло енергийното бъдеще на страната ни. Припомняме, че четирите ТЕЦ-а в Маришкия басейн се надяват да получат дерогация (отлагане) на европейския регламент за големите горивни инсталации.

След приемането на новия европейски регламент за изхвърлянията на емисии, бъдещето на централите, работещи на въглища изглежда, че вече е заложено на карта, но в същото време енергийните системи са много несигурни и това може да представлява проблем. Тази опасност обаче засега не се обсъжда. Плановете на Европа за "чиста енергия", изглеждат прекрасни, но в крайна сметка всяка страна се спасява поединично, а не се знае и дали няма да е за сметка на някои компании.

Вижте публикацията на Carbon Tracker Initiative: https://www.carbontracker.org/reports/lignite-living-dead/

 

По чужди публикацииКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари