НАЧАЛО » анализи

Ще се наложи ли "Газпром" сам да финансира "Северен поток-2" заради US-санкциите? Едва ли!

Партньорите в "Северен поток 2" са готови да предоставят мостово финансиране, обяви генералния директор на OMV Райнер Зееле

fb
3E news
fb
14-09-2017 04:18:00
fb

Строителството на „Северен поток-2“ е под заплаха. На „Газпром“ ще му се наложи да строи този тръбопровод за своя сметка, пише в днешното си издание „Ведомости“. От изданието сочат, че новите санкции на САЩ срещу руските експортни газопроводи започват да пречат на изграждането на „Северен поток-2“ дори със самата си заплаха да бъдат приложени.

„Санкциите правят финансирането на проекти, като „Северен поток-2“, фактически невъзможно“, цитира "Ведомости" генералния директор на OMV Райнер Зееле. Отсъствието на разяснения от страна на американското министерство на финансите как ще бъде прилаган новият закон създава неизвестност, която влияе върху източниците на инвестиции, оплака се Зееле. Схемата за финансиране на проекта ще трябва да бъде преразгледана.

Ръководството на „Газпром“ е убедено, че при всякакъв вариант на развитие на събитията проектът ще бъде завършен навреме. „Северен поток-2“ ще бъде финансиран изцяло“, заяви за „Ведомости“ президентът на „Газпром“ Алексей Милер Стойността на втория газопровод „Северен поток-2“ се оценява на 9,5 милиарда евро. „Газпром“ е единственият акционер в Nord Stream 2 AG, която строи този тръбопровод.

През април 2017 г. „Газпром“, Engie, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper и Wintershall подписаха споразумение за модел на финансиране на строителството. Европейските компании поеха ангажимент да предоставят до 4,75 милиарда евро под формата на дългосрочни кредити. Част от средствата – 1,425 милиарда долара /по 285 млн. долара от всеки/ – партньорите се задължиха да отпуснат през 2017 г. и успяха да го направят преди въвеждането на новите американски санкции. Със същата сума „Газпром“ докапитализира Nord Stream 2 AG. Така „Северен поток-2“ бе финансиран на 30%.

Оставащите 70% /около 6,5 милиарда долара/ „Газпром“ разчиташе да привлече под формата на проектно финансиране. В качеството на кредитори се разглеждаха и европейските банки, но американските санкции поставят под голям въпрос тяхното участие.

На специална пресконференция по-късно Зееле призна, че заради US-санкциие вероятно ще се наложат изменения в схемата за финансиране на проекта. "Партньорите ще трябва да разчитат повече на собствените си сили и да работят с руски или азиатски банки“, констатира Зееле. По негово мнение  вероятно  няма да може да се организира проектно финансиране за всички 70% от стойността на газопровода. На участниците в проекта ще се наложи да търсят финансиране от руски и азиатски банки, или да вложат собствени пари,  заяви Зееле.

„Трябва още по-силно всички да разберат, че подкрепяме този проект и не смятаме да се откажем от него. Разбира се, ще се наложи да преразгледаме ситуацията с финансирането на „Северен поток 2“, но ангажиментите по този проект и задължението да го осъществим докрай остават и всички компании ще се постараят да ги изпълнят“, каза Зееле, цитиран от международните агенции.

Председателят на OMV отбеляза, че ако се наложи партньорите на „Газпром“ по „Северен поток 2“ са готови да предоставят на проекта мостово финансиране, допълва Интерфакс.

„Това зависи от финансовата ситуация в Nord Stream 2. Ние извършихме първия транш през това лято. Ако Nord Stream 2 се нуждае от допълнителни финансови средства  ние сме готови да предоставяме мостово финансиране – дотогава, докато бъде предоставено проектно финансиране“, заяви  Райнер Зееле.

Зееле не изключва и песимистичен вариант: „Ако нито една банка не ни даде нито едно евро, на нас може би ще ни се наложи със 100% собствени средства да финансираме целия проект“, предупреди генералният директор на OMV, цитиран от "Ведомости".

Привличането на 6,5 милиарда долара под формата на проектно финансиране може да се окаже непосилна задача, смята Дмитрий Маринченко от „Фитч“. „Ако с кредитите възникнат проблеми, на „Газпром“ ще му се наложи да финансира проекта със собствени средства“, каза той. Европейските партньори са готови да подкрепят „Газпром“ с бридж финансиране, но молба от газовия холдинг не е постъпвала, каза Зееле и успокои, че в близките месеци проектът е обезпечен финансово.

В случай на забавяне с проектното финансиране временното наливане на собствени пари в проекта, за да не спре, е практика, която е разпространена в цял свят, отбелязва Маринченко. „С привличането на кредити краткосрочните заеми към партньорите ще бъдат върнати“, уточни той. Необходимостта от собствени пари за изграждането на „Северен поток-2“ едва ли ще възникне по-рано от 2018 г., смята той.

„Имайки предвид цената на проекта и предположенията, че средствата ще се изразходват равномерно в течение на целия срок на строителство на тръбата, инвестираните вече почти 3 милиарда долара трябва да стигнат до края на тази година. Към тази дата решение на въпроса за проектното финансиране може да бъде намерено“, заключава Маринченко.

„Северен поток 2“
Газпром
OMV
финансиране
Санкциите на САЩ срещу Русия
Алексей Милер
Райнер Зееле
По статията работи:

Галина Александрова