Ще подпали ли Турция „газова война” в Източното Средиземноморие?

Успешният проучвателен сондаж в блок 6 дава тласък на енергийната програма на Кипър, Анкара ескалира военните и политическите си заплахи срещу всички страни в региона

Автор: Бранислава Бобанац, Кипър, специално за 3e-News

Шест турски военни кораби преградиха пътя на сондажната платформа Saipem 12000 на италианския енергиен гигант Eni в петък късно вечерта /9 февруари/, докато тя плаваше към новото си местоназначение за пробиване в блок 3 в източната част на изключителната икономическа зона на Кипър в Средиземно море. Мощното съоръжение, заобиколено на близко разстояние от турски фрегати, участващи в провеждано от Анкара незаконно военно учение в морската територия на Кипър, бе принудено да промени курса. То остава блокирано на около 15 морски мили от крайната си цел юго-източно от острова до разрешаването на проблема, обявиха от компанията в неделя.

Кипърският външен министър Йоанис Касулидис обвини Турция, че действа като „пират”. Напрегнати усилия на дипломатично ниво за разрешаване на кризата свързаха през уикенда Никозия и Рим, за критичната ситуация бяха уведомени ЕС и САЩ. „Кипър предприе всички необходими дипломатически стъпки, за да разреши мирно агресивния натиск върху Eni от турски военни кораби”, заяви президентът Никос Анастасиадес  в неделя, подчертавайки, че Турция действа в нарушение на международното право.

„Единствената отговорност за всяка ситуация, която би могла да възникне, ще бъде следствие от кипърската гръцка администрация, която въпреки предупрежденията, продължава едностранните си дейности, свързани с въглеводороди в Източното Средиземноморие, като пренебрегва неотменимите права върху природните ресурси на кипърските турци, които са съсобственици на острова”, категорично заяви от своя страна турското външно министерство в декларация в неделя.

Безпрецедентният сблъсък, който прерастна в

дипломатическа криза с военни аспекти,

е кулминацията на провежданата от Турция вече седем години политика на заплахи, провокации и засилено военно присъствие на турския флот срещу Кипър заради неговата енергийна програма и международните компании, които участват в реализацията й. Инцидентът бе предизвикан само часове след като в четвъртък /8 февруари/ Eni и правителството на Кипър едновременно в Милано и Никозия официално обявиха успешното завършване на проучвателния сондаж в участъка „Калипсо” в блок 6 на кипърската изключителна икономическа зона. Откриването на ново „обещаващо” газово находище бе последвано от съобщението, че Eni веднага продължава със сондажни операции в блок 3.

Ще успее ли Турция да дестабилизира Източното Средиземноморие и да подпали в него ”енергийна война” - с военна сила и натиск върху световните лидери в газовия сектор да прекратят проучванията си в района, е въпросът, който политици и експерти в Кипър все по-активно коментират.

Взривоопасната смес е готова - турските енергийни интереси и политически амбиции за лидерство в Източното Средиземноморие, нерешеният Кипърски въпрос и нарастването на влиянието на Анкара върху окупираната от нея северна част на острова, геополитическите съперничества, засенчващи перспективите за пълна експлоатация на находищата на природен газ в региона.

С мирис на газ бяха и проведените през януари и началото на февруари избори в двете части на разделената страна – парламентарни в окупираните територии и президентски в Република Кипър, които засилиха политизирането на енергийните въпроси и напрежението в размяната на ответни действия.

Само за месец от началото на 2018-а „играта на нерви”, която Анкара води, успя да я вкара в конфликт с всички страни с газови интереси в Източното Средиземноморие. Със заплахата си с военна сила срещу Saipem 12000 Турция атакува не само Кипър, но и Италия, която подкрепя енергийния си лидер. И това стана само дни, след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган лично изрази пред президента и премиера на Италия „чувствителността” на Турция и недоволството й от активността на Eni около острова. Нейните сондажи за газ в Средиземно море са „заплаха за Северен Кипър и за нас /Турция/”, е подчертал Ердоган по време на посещението си преди седмица в Рим, цитиран от турския вестник „Хюриет”.

”Ние никога няма да допуснем неразрешени дейности за проучване и експлоатация на въглеводороди в нашия континентален шелф”, предупреди в интервю за гръцкия вестник „Катемирини” преди седмица турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Той отново подчерта, че голяма част от блок 6, където Eni откри новото газово находище, се намира в рамките на турския континентален шелф.

С нова атака през изминалата седмица Анкара влезе в

дипломатическа война и с Кайро.

Чавушоглу обяви, че споразумението за определяне на границата между морските зони на Кипър и Египет е „незаконно” и „невалидно” за Турция, защото нарушава континенталния шеф на страната му. Причината за новия „апетит” е ясна - най-голямото газово находище в Средиземно море, „Зохр”, което именно Eni откри през 2015 г. и което обнадежди работещите в района енергийни компании за бъдещи открития, се намира във водите на Египет, близо до зоната на Кипър. В отговор в декларация Министерството на външните работи в Кайро заяви, че никоя страна не може да оспорва законността на това споразумение, което позволи активните проучвания за газ в района, и предупреди Турция да не предприема опити да подкопае египетския суверинитет в източната част на Средиземно море.

Анкара и „подопечната” й самообявила се Севернокипърска турска република заявиха, че не признават и споразуменията за сътрудничество в енергийния сектор, постигнати в диалога на страните в Източното Средиземноморие, който се води активно, но без Турция. Повод беше проведената през януари в Никозия първа тристранна среща на върха Кипър-Гърция-Йордания с участието на крал Абдулла Втори, която пък продължи установените вече тристранни формати Кипър-Гърция-Египет и Кипър-Гърция-Израел.

Напрежението в Източното Средиземноморие расте, изрази притесненията си за проучванията и експлоатацията на въглеводороди в зоната на Кипър и генералният секретар на ООН Антонио Гутериш в редовния си януарски доклад за мироопазващите сили /UNFICYP/ на международната организация на острова.

Кой какво нарушава

Основен „аргумент” на Анкара за непрестанните й заплахи и провокации, започнали още през 2011 г., при сондажа в първото кипърско газово находище ”Афродита”, е, че Турция и кипърските турци имат законни права върху природното богатство в района, които Кипър нарушава с действията си. А той ги „нарушава”, защото Турция не приема неговите суверенни права върху морската зона, които обаче Кипър упражнява като международно призната държава. Според Анкара части или целите площи на 11 блока от общо 13-те, обявени от Кипър /включително блок 3, лиценз за който от кипърското правителство има Eni в консорциум с южнокорейската Kogas/, попадат в нейния континентален шелф или принадлежат на самообявилата се Севернокипърска турска република.

За Турция всички проучвания в този оспорван от нея морски район са „безотговорни и нелегитимни действия на кипърските гърци”. Те „едностранно поставят под контрол територии и райони, принадлежащи на Турция, както и в нарушение на неотменимите права на кипърския турски народ”, обяви турското външно министерство в декларация, с която посрещна началото на сондажа на италианския гигант в блок 6 на 31 декември миналата година.

Освен това Анкара настоява Кипър да прекрати проучвателната си дейност до цялостното уреждане на Кипърския въпрос, когато и двете кипърски общности ще могат да споделят ползите от експлоатацията на общото природно богатство. Според нея е „неприемливо кипърските гърци да продължат да действат като едноличен собственик на острова”, след като кипърските турци са негови „съсобственици”.

Ескалацията на напрежението, довела до инцидента в края на миналата седмица, е всъщност отговорът на Турция в защита на нейните и на кипърските турци интереси, за което тя многократно „предупреждава”. Въпреки, че блок 6 бе един от най-спорните още от самото му лицензиране и където се очакваше реакция от Турция, тя избра да блокира проучванията не в него, а в блок 3. Участъкът „Калипсо”, разработван от Eni, не влиза в този сектор от блока, който според Турция е част от континенталния й шелф. За блок 3 обаче има издаден лиценз за сондажи от т. нар. Севернокипърска турска република на турската държавна петролна компания ТРАО, обясниха експерти.

Още в събота, часове след инцидента, стана ясно, че този лиценз може да бъде приложен като част от „мерките” на Турция. Т. нар. Севернокипърска турска република обяви чрез декларация на „външното си министерство”, че няма да приеме разширяването на дейността на Eni в блок 3 и че заедно с Турция е решена „да предприеме конкретни стъпки на основата на сключените международни споразумения”. „Международният документ”, на който непризнатата държава се позовава, е подписаното през септември 2011 г. между нея и Анкара споразумение за границата на континенталния шелф. Въз основа на него пък кипърското турско ръководство определи изключителна икономическа зона на непризнатата държава и издаде разрешения за проучвания и добив на газ на турската държавна компания. Само ден по-късно, в неделя, турското външно министерство подкрепи този подход.

Бъдещите турски сондажи в района на острова се представят от Анкара и кипърското турско ръководство като „крайна мярка”, „естествен резултат от провокацията” на Кипър и неговата сондажна активност, въпреки че от средата на миналата година вече няколко пъти Турция обявява готовност за газови проучвания в Черно и Средиземно море.

Страната дори закупи своя собствена сондажна платформа от Южна Корея. „Нашата гордост”, нарече турският енергиен министър Берат Албайрак първия турски сондажен кораб „Deapsea Metro II”, който бе посрещнат с въодушевление на турския бряг на 2 януари тази година.

„В кратък срок в близко бъдеще Турция планира да започне сондажи в Източното Средиземноморие”, заяви външният й министър Мевлют Чавушоглу преди седмица. „В най-скоро време Турция започва сондажи за газ и нефт край бреговете на Кипър, които ще допринесат за сигурността на страната ни и региона”, обяви още в средата на януари енергийният министър Берат Албайрак. Освен неизвестното близко време, до момента няма информация и къде точно ще бъде пусната първата турска сонда. Министър Албайрак уточни, че това ще стане в съответствие с международното право или чрез лицензите от Северен Кипър. И двете възможности - в „прилежащата” на непризнатата държава морска зона или в блоковете, за които Турция има териториални спорове с Кипър, са незаконни и ще доведат до нова ескалация на енергийния и политически конфликт в Източното Средиземноморие.

Продължението – енергийно напрежение в политиката

Енергийният конфликт между Кипър, Турция и кипърските турци, напрежението в който нараства, ще направи още по-трудно възобновяването на преговорите между лидерите на двете кипърски общности Никос Анастасиадис и Мустафа Акънджъ за обединяване на етнически разделената страна. Те бяха прекратени след драматичния провал на международната конференция в Швейцария през юли миналата година. За нов опит в търсене на решение се чакаше да преминат насрочените президентски избори в Кипър, където на балотажа на 4 февруари бе преизбран Никос Анастасиадис.

Още през януари обаче Анкара и политическото ръководство на кипърската турска общност лансираха превръщането на енергийния въпрос в политическо решение за „две държави”, т.е. окончателно разделение на острова. В изявления и декларации бе посочено, че продължаващите едностранни действия на кипърските гърци във въглеводородните проучвания показват нежеланието им да приемат политическото равенство с кипърските турци. В тази ситуация като възможност се вижда „договаряне на решение за две държави”.

Кипър нееднократно е заявявал, че природното богатство на страната принадлежи на всички негови законни жители, включително кипърските турци, но обвързва „споделянето” му с решаването на Кипърския въпрос и обединяването на страната. „Бих искал да се надявам, че Турция ще разбере, че мирното сондиране, което в момента се провежда, засяга бъдещето на Кипър и неговия народ”, подчерта през миналия месец Никос Анастасиадис. „Република Кипър ще продължи своите енергийни планове и няма да се откаже от суверенните си права заради предизвикателствата на Турция”, увери в неделя, на фона на неприключилия инцидент с Eni президентът.

Новооткритото кипърско газово находище „Калипсо”, чийто потенциал ще стане ясен след още анализи на данните от сондажа, дава нов тласък на програмата за изследвания на изключителната икономическа зона на Кипър и засилва позицията му като енергиен играч в региона, коментираха експерти. След планирания сондаж в блок 3, във втората половина на тази година два кладенеца в блок 10 ще пробие консорциумът между най-голямата независима енергийна компания в света, американската Exxon Mobil, и най-големия производител в международен мащаб на втечнен природен газ Qatar Petroleum.

Така 2018-а се очертава като ключова година за страната, която ще даде по-точна представа за количествата залежи, бъдещата експлоатация на находищата и възможостите за излаз на пазарите. Развитието на енергийната програма на Кипър означава и напредък за големите енергийни инфраструктурни проекти в Източното Средиземноморие, осъществявани заедно с Гърция, Израел, Италия, Египет. Енергийните перспективи в Средиземноморския басейн са много важно за енергийната политика на ЕС и общите европейски интереси. Мястото на Турция в този процес става под въпрос.  Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари