Четири фирми изнесли капиталите си и пратили чуждите инвестиции на минус

Те са осъществили транзакции за около 200 млн. евро през март към централите си, обяви министърът на икономиката Трайчо Трайков

Нарастване на броя на фирмите, които инвестират в страната през първото тримесечие на годината, е забелязал министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. По време на парламентарен контрол той призна, че остава постоянен броят на фирмите, които изтеглят инвестициите си.
Въпреки това министърът е оптимист и се надява тенденцията за спад на инвестициите, който през 2009 г. се наблюдаваше в България, но и в целия свят, да бъде пречупена през тази година у нас. Данните на БНБ за първото тримесечие на годината обаче показват, че преките чуждестранни инвестиции са доста по-малко в сравнение с тези от началото на миналата година. Те са на минус 22 млн. евро спрямо същия период на 2009 година.
През януари вложенията се увеличават с 53 млн. евро, през февруари - с 94 млн. евро, а през март, по предварителни данни, те са на минус 170 млн. евро. Според министър Трайков данните на централната банка не показвали важни тенденции, защото броят на чуждите физически и юридически лица, които инвестират у нас, се увеличава. Трайков съобщи, че се водят преговори за две инвестиции в индустрията - за 30 млн. евро и за 15 млн. евро. Расте и броят на фирмите, които инвестират в дялов капитал у нас.
Намаляването на преките чуждестранни инвестиции за първото тримесечие на 2010 г. се дължи на четири транзакции за около 200 млн. евро през март на чужди фирми към техни офиси в други страни, уточни Трайков. Равносметката на министъра показва, че броят чуждестранни физически и юридически лица, които са инвестирали в българската икономика, значително надвишава броя на тези, които са изтеглили капитали под формата на преки чуждестранни инвестиции.
За първото тримесечие на тази година около 1000 фирми са внесли преки чуждестранни инвестиции в България, а около 380 са изтеглили своите капитали. Особено радващо е, че след период на забавяне броят на фирмите, които инвестират в България, отбелязва значително повишение - 214 през януари, 340 - през февруари, 424 - през март. Същевременно броят фирми, изтеглили инвестициите си от България, се е запазил стабилен - около 120-130 фирми на месец. В това отношение много важно е да се отбележи, че броят на инвеститорите в българската икономика започва отново да расте от началото на кризата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари