НАЧАЛО » анализи

Цената на руския газ ще расте

fb
3E news
fb
21-04-2018 12:15:00
fb

Руското правителство очаква значителен ръст на цените на природния газ през тази година. Това съобщава Deutsche Wirtschafts Nachrichten. За повишението от една страна допринася високото търсене, както в Германия не само от частните потребители, но и увеличението на използваният природен газ в хидроцентралите и ТЕЦ-овете.

Засега цените за Германия остават благоприятни. „Малкото понижение на мрежовите такси и още по-незначителното коригиране на цените показват, че в началото газа за потребителите през 2018 г. ще е евтин“, казва Oliver Bohr , директор по енергетика в интернет компанията Chek24, която се занимава със сравнение на цените в различни области, като финанси, застраховки, енергетика, телекомуникация, туризъм.
Въпреки това в средносрочно бъдеще цените на газа може да нараснат. Факторите за това са два – поскъпването на петрола, който, макар и да няма пряко отношение към газа играе важна роля на енергийните пазари и увеличението на търсенето на газ, става ясно от публикацията.

Към факторите, посочени от немското издание може да се прибави и решението на правителството на Нидерландия за окончателно закриване през 2030 г. на находището в Гронинген. Затварянето ще е поетапно, като до 2022 г. добивът трябва да спадне от 21,6 млрд. куб м планирани за 2018 г. до 12 млрд. куб м , последващо понижение и окончателно спиране през 20130 г. Това от своя страна ще доведе до увеличение на търсенето на природен газ от чужбина.

Търсенето на природен газ расте, докато собственият добив на страните от ЕС намалява с 3 % - до 128 млрд. куб м, като заради затварянето на находището в Гронинген спадът през тази година ще е по-висок.

В същото време вносът на природен газ за страните от ЕС е нараснал с 10 % в сравнение с година по-рано. Сумата, заплатена от страните от ЕС за доставката на природен газ се е увеличила с 28 % в сравнение с година по-рано -  до 75 млрд. долара.

Припомняме, че по данни на източник на руското издание „Интерфакс“ Министерство на икономическото развитие на Русия е повишило оценката си за средната цена за доставка на руски газ за чужбина през 2018 г. от 181 долара за 1000 куб м (оценка от октомври м.г.) до 229,9 долара за 1000 куб м, в сравнение с фактическата цена от 195 долара, според данните за 2017 г.,

Тези цени, според източникът на агенцията са заложени в проекта на макропрогнозата на Министерство на икономическото развитие. Така например, според  изчисленията,  средната цена за експорт на руски газ през първото тримесечие на 2018 г. ще е  224,7 долара за 1000 куб м, през второто  и третото тримесечие - 235,4 долара за 1000 куб м,  и през четвъртото тримесечие – 226,2 долара за 1000 куб м.  

В България цената на природния газ също ще се увеличи. Цената по дългосрочните договори е привързана към цените на петрола, която пред последните седмици неизменно нараства. Разбира се, от значение са и цените на алтернативните горива, коефициента на калоричност, признаван от регулатора, както и курса на долара. Още по-важно е обаче да се знае кога и при какви условия ще бъде взето решението по антимонополното дело на ЕК срещу „Газпром“.   

На този фон, както става ясно от последния доклад на Европейската комисия, потреблението на природен газ в ЕС през 2017 г. се е увеличило с 6 % - до 491 млрд. куб м. Ръст на потреблението се отчита за трета поредна година. Така например през 2015 г. увеличението е било 4 %, а през 2016 г. - 7 %.

По отношение на България, влизането в експлоатация на ТЕЦ „Варна“ ще означава рязък ръст на доставките, осъществявани от „Булгаргаз“.
Европа потребява все повече синьо гориво, независимо от увеличението на ВЕИ, за които Брюксел готви нови възможности за облекчения в рамките на пакета „Чиста енергия“.  В бъдеще природният газ няма да остане основно гориво за Европа. Слез постигане на пика през 2020 г., делът на газа постепенно ще започне да намалява. Синьото гориво ще е част от прехода към чиста енергия, където основната роля се възлага на ВЕИ.  Разбира се, все още стои  въпросът, дали не е прекомерно самоуверен този ход към зелена енергия.

газ
цени на руския газ за Европа
Германия
България
потребление на газ
ВЕИ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева