Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и ролята на Унгария предизвикват разгорещени дебати

Хърватия: Плаващият терминал за LNG в Крък и становище на Унгария предизвикват разгорещен дебат.

Преди два месеца и половина хърватското ръководство обсъжда опасностите за околната среда от плаващия терминал за втечнен природен газ на остров Крък (северна Хърватия) близо до Пула. Тогава компетентен правителствен комитет стига до заключението, че "при прилагането на мерки за опазване на околната среда и с програма за проследяване състоянието на околната среда, проектът е приемлив за околната среда". И все пак някои хърватски организации като"Zelena Akcija" (Зелена акция) са против този проект. В Парламента се получи разгорещен дебат, относно предложения закон за плаващия терминал на остров Крък. Този път темата обхваща както екологичното измерение на проекта, така и за кого ще е от полза неговото изграждане и използване.

В кратко време законът трябва да бъде приет по спешност, но премиерът на страната прави всичко, което е в неговите правомощия, за да убеди екипа си, че Хърватия има нужда от такава енергийна политика. "Управляващото мнозинство изтъква, че целта е да се гарантира по-висока енергийна сигурност". Stjepan Čuraj от Хърватската народна партия каза: "ако един маршрут за доставка бъде закрит утре и хората заплащат астрономически цени, или те останат без природен газ през зимата, кой ще бъде отговорен? "

Обединен фронт, направен от опозицията, екологичните организации и местните протестиращи (от Крък), които "се организират за протести пред парламента, където изчакват депутатите", смятат че терминалът ще навреди на местните жители, на природата и страната като цяло, в което се привижда пръста на Унгария и нейните търсения на ползи от проекта.

Депутатът от Социалдемократическата партия Желко Йованович каза: "С този закон всички граждани на Република Хърватия ще плащат застрахователни такси за Унгария, да бъдем честни, това е унгарски стратегически приоритет." Освен това "по същата причина", "кметът на Крък Darijo Vasilić протестира пред парламента". Това е опит да се установи мажоритарна хърватска собственост с унгарците в петролната компания INA. Крък е свързан като компенсация, която трябва да донесе на Хърватия по-скъп газ, защото знаем, че газът от втечнен природен газ е по-скъп, а по-евтиният газ от Адриатическо море трябва да бъде транспортиран до Унгария ".

 

By Lida Filippakis, 25-05-2018, balkaneu.com

Преводът е публикуван в Бюлетина за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари