НАЧАЛО » анализи

Иван Хиновски: Изкуствената истерия около ЕРП-тата плаши инвеститорите

В България има много бедни хора, но аз недоумявам как толкова години не бе направен списък на енергийно бедните, коментира председателят на БЕМФ

fb
3E news
fb
29-01-2015 12:40:00
fb

 

Проблемът с фактурите на Енерго-Про е нищо в сравнение с истинските проблеми в енергетиката. Още повече, че това, което се предлага като план за действие със затварянето на заводски централи, когенерациите не е най-доброто и ще доведе до безработица и по-високи сметки за топлоенергия. Не това е пътят за реформа“,коментира пред 3eNews енергийният експерт и председател на Българские енергиен форум (БЕФ) Иван Хиновски. Той обясни, че експертите от Български енергиен форум имат план за разработване на атрактивен за чужди инвестиции публичен фонд, като през него може да мине частичната приватизация на активи в енергетиката.

Ефктът от създалата се изкуствена истерия около електроразпределитените дружества няма да е положителен за страната ни. Напротив, ще е изключително негативен, особено от гледна точка на инвеститорите, смята експертът. Тук става въпрос за големи инвеститори“, припомни той. Хиновси беше категоричен, че ако дружествата бъдат изгоненени, за което въпросът не веднаж се поставя о някои политици, това ще доведе до загуба на стотици работни места.

Той определи като „изключително неграмотно“ твърдението на депутата Мартин Димитров, че отнемането на лицензите на електроразпределителните дружества няма да доведе до никакъв проблем за потребителите. „ОК, отнемаме им лицензите! И какво се случва? Енерийната инфраструктура е тяхна собственост и не може да се пипа. Дружествата обаче си взимат и софтуера. Това означава пълна смяна на системата. Тогава в енергетиката ще настъпи пълен хаос. НЕК ще остане минимум 6 месеца без приходи. Ще настъпи енергиен апокалипсис. След като електроснабдителните предприятия са толкова лоши, защо държавате не направи търг за нови снабдители? Те да купуват от микса на НЕК?“, коментира експертът.

Председателят на БЕФ допълни, че всичкоо това, което се случва и повтаря за пореден път със сметките за ток е популистко преекспониране, още повече е неразбираемо защо и трите дружества се слагат под една шапка. „Да, в България има много бедни хора, но аз недоумявам как толкова години не бе направен списък на енергийно бедните. Има специална европейска директива, в която има редица мерки. Не мога да разбера защо нищо не се прави в тази посока“, заключи той, като призова не за такива действия спрямо електроразпределителните дружества, а за сериозни реформи.

 

БЕФ
Иван Хиновски
ЕРП
По статията работи:

Маринела Арабаджиева