Франс Тимерманс: ЕК няма да пречи на държавите-членки, решили да развиват ядрена енергетика

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
3785
article picture alt description

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната енергийна агенция, днес подчерта, че всички чисти технологии, включително ядрените, ще са необходими за икономическо възстановяване с ниски въглеродни емисии, докато Франс Тимерманс, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия, подчерта, че Комисията „ няма да застава на пътя “на държавите-членки на ЕС, които подкрепят ядрената енергетика. Тимерманс говори като гост на Фатих Бирол в последното онлайн издание от серията на МАЕ -  Big Ideas, информира  специализираното издание world-nuclear-news.

Бирол определи Тимерманс като "архитект и пазител" на Европейския зелен договор - набор от политически инициативи, обявен в края на миналата година, който цели Европа да стане климатично неутрална през 2050 г. През юли лидерите на ЕС се споразумяха за пакетът EUR1 в размер на 8 трилиона (2.1 трилиона щатски долара), за ускоряване на възстановяването след кризата с COVID-19, но също така и за постигане на социалните цели на Европейския съюз, като се започне с климатичния прехода.

През месец май Бирол и Тимерманс написаха в съвместна статия, че пандемията „е избухнала внезапно, заварвайки много хора неподготвени“, както и, че „науката отдавна е изяснила необходимостта от по-сериозни и неотложни действия“ по отношение на основни климатични и екологични проблеми, а също така и по въпросите на биологичното разнообразие, с които се сблъсква света. По-рано този месец, в съвместна статия с Рафаел Мариано Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия, Бирол написа, че мащабът на климатичните проблеми означава, че светът не може да си позволи да изключи ядрената енергетика  - вторият по големина източник на нисковъглеродна електроенергия. По време на уеб семинара за „Големите идеи“, излъчен на живо, Бирол спомена за „статута на крал“, който МАЕ отдаде на слънчевата енергия в най-новия си обзор World Outlook Outlook.

В частност той попита Тимерманс:

"Делът на слънчевата и вятърната енергия в производството на електроенергия в ЕС е близо 15%, но имате друга технология с нулеви емисии, ядрена енергия, която е около 27%. Какво мислите за съществуващия ядрен парк и възможните нови попълнения?

Франс Тимерманс отговори:

"Комисията е неутрална от гледна точка на технологията, така че, ако страните стигнат до заключението, че искат да използват ядрена енергия, нейното огромно предимство разбира се, ще бъде използвано с факта, че е без вредни емисии."

Но ядрената енергия има "два сериозни недостатъка", каза той. „Първото, за нея е необходимо  гориво, от което остават ядрени отпадъци, които трябва да се преработват. Това си остава много сложен проблем, въпреки постигнатия технологичен напредък.

Вторият недостатък се заключава в това, че атомната енергия е много скъпа и ако инвестирате в нея, ще заседнете за много дълъг период от време. Предвид факта, че слънчевата енергия и вятърът поевтиняват толкова бързо, аз просто се надявам, че страните ще вземат рационално решение... Ако стигнете до заключението, че това е най-добрият вариант, тогава Комисията със сигурност няма да застане на пътя ви и ние ще се опитаме да дадем някакъв тласък на изследванията в тази област ."

Тимерманс не съобщи това, което по-рано бе подчертано от Агенцията за ядрена енергия на ОИСР (NEA), че намаляващите разходи за възобновяема енергия, такива като слънчевите фотоволтаични и вятърни електроцентрали  не дават на правителствата точна представа за това как да инвестират в нисковъглеродните технологии. NEA посочи, че дебатът за финансиране на прехода за чиста енергия с използване на възобновяеми източници или ядрена енергия погрешно се свежда до нивото на разходите за електроенергия, което е мярка за средна нетна настояща стойност на производството на електроенергия за генерираща централа през целия й живот. NEA, а и други казват, че не се обръща достатъчно внимание на разходите надхвърлящи нивото на производството и в частност на тези, които се наричат системни разходи.

Таксономия

Тимерманс не спомена също така и таксономията на Европейската комисия за устойчиво финансиране, която установява праг на емисиите - 100 грама еквивалент на CO2 на киловат час - за квалифицирани източници на електроенергия в съответствие с постигането на целта от Парижкото споразумение от 1,5 градуса.

През март Комисията публикува окончателните препоръки относно таксономията на групата  технически експерти по устойчиво финансиране, които включват насоки, които да помогнат на инвеститорите и компаниите да изпълнят задълженията си за отчетност в съответствие с тази система.

През април група от над 100 учени и природозащитници написаха на Тимерманс, призовавайки за "навременна и справедлива оценка" на ядрената енергия в таксономията. Те написаха, че в момента ядрената енергия осигурява повече от 47% от производството на нисковъглеродна електроенергия в ЕС и, че атомната енергия всяка година спестява половин милиард тона CO2 емисии в Европа в сравнение с изкопаемите горива. Те заявиха, че е от съществено значение оценката на критерия за таксономия „да не причинява значителна щета“ на ядрената енергия, оставайки строго техническа, да е основана на доказателства и да се извършва от квалифицирани експерти.
През юли Foratom, европейският орган за ядрена търговия, приветства решението на Комисията да назначи своя Обединен изследователски център (JRC) като група експерти, които да оценяват ядрената енергия в рамките на таксономията. Foratom обаче отбеляза, че JRC ще представи своите констатации до следващата година, след като съответните актове вече са финализирани.

В отговор на публикуването на World Energy Outlook по-рано през този месец, Световната ядрена асоциация заяви, че подкрепя гледната точка на МАЕ, за това, че за постигане на прехода към чиста енергия, идентифицирана в Сценария за устойчиво развитие на агенцията, е необходимо да се предприемат краткосрочни мерки за развитие на ядрената енергия, включително подкрепа за удължаване на живота на АЕЦ и разширяване на новите строителни проекти.

Тимерманс заяви, че World Energy Outlook е „наистина полезен, защото дава поглед върху нещата в перспектива".

Той каза:

„Ние сме в средата не само на пандемията, не само на климатична криза, не само в криза на биологичното разнообразие; ние сме и в средата на индустриална революция ... В частния сектор, в енергийния сектор и в политиката, наскоро всички осъзнаха, че ако искаме да излезем от тази пандемия по-силни и ако не искаме да наливаме милиарди евро в това, което ще стане неефективно, трябва да използваме Зелената сделка като стратегия за ръст и възстановяване. "

Държавна помощ

Отговаряйки на въпрос за ролята на държавната помощ и как това се отразява на екологичното регулиране, Тимерманс каза, че правилата за държавната помощ са предназначени да осигурят равни условия в Европейския съюз.

"Очевидно една от причините да получим този огромен пакет през юли беше да покажем, че не всички държавите-членки са всички в едно и също положение. Някои (страни-членки) имат много повече финансови възможности да действат и да подпомагат индустрията и да й помогнат да излезе от тази криза от други държави-членки. Така че трябва да се уверим, че заради вътрешния пазар и заради европейската икономика всички са с една и съща възможност да излязат от тази криза. Ето как ще разглеждаме държавната помощ. ", отбеляза вицепрезидентът на ЕС.

Той добави: "Ние също така дадохме ясно да се разбере, че сега трябва да инвестираме и, че това също ще трябва да стане с публични средства.  Също така изяснихме пред държавите-членки, че когато представят своите планове за възстановяване,  парите не трябва да отидат в посока, която противоречи на това, което искаме да постигнем със Зелената сделка. Ако вземете следващият план за възстановяване на ЕС и го съберете с бюджетните планове за следващите седем години, 30% от всички изразходвани средство трябва да бъдат включени в политиките в областта на климата. Така че това дава огромен тласък на програмата за трансформация, а също така дава на държавната помощ в перспектива, която би засилила вътрешния пазар, а не да го отслаби. "

Полша обяви миналата седмица, че ще поиска от Европейската комисия да одобри държавна помощ за изграждането на първата атомна електроцентрала  в страната, а държавният секретар по стратегическата енергийна инфраструктура Петър Наимски каза: „В наши дни е невъзможно да се изгради атомна електроцентрала без държавна подкрепа. "

Както Унгария, така и Обединеното кралство проведоха преговори с ЕК за държавна помощ с по техните проекти за атомни електроцентрали, Paks II (АЕЦ Пакш 2) и Hinkley Point C (АЕЦ Хинкли Пойнт Си).

Поетапният отказ от въглища

Отговаряйки на въпроса за улавянето и съхранението на въглерод, Франс Тимерманс каза, че това е "много спорен въпрос", но повтаря позицията на Комисията, че е технологично неутрална.

Той каза:

"Не сме предразположение към едно или друго. Това, което работи най-добре и е най-евтино, е най-добре. Просто си представете, че енергийният микс се състои 80% въглища. Например природният  газ ще играе роля като преходно гориво, защото вече е по-нисък отпечатък от дървата или въглищата.

По думите му, всички страни, които все още зависят от въглищата, са разработили планове за отказ.

"Това е Германия, сега също и Полша, Чехия мисли за това, Гърция се движи със светкавична скорост - те ще се откажат от лигнитни въглища след няколко години, което показва невероятно лидерство.

По world-nuclear-news.org

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща