НАЧАЛО » анализи

Условието за уседналост – пореден опит за блокиране на пазара за земя

fb
3E news
fb
20-02-2014 01:56:00
fb


Николай Вълканов, Институт за пазарна икономика

На дневен ред е поредният вреден опит за блокиране достъпа на нови играчи до пазара на земеделска земя в България. Само седмица, след като нелепото решение за удължаване на мораториума върху покупката на ниви от граждани на ЕС падна в Конституционния съд, депутати от БСП внесоха поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделски земи.

Най-строгото ограничение за уседналост

С тях най-общо казано се въвежда изискване за уседналост кот 3 години ато условие за закупуването на обработваеми имоти или гори. Това означава, че физическите и юридически лица и съотвено техните съдружници или акционери, трябва да са пребивавали непрекъснато в страната или да са били установени у нас поне 3 години преди покупката на земята.

Вносителите на промените не са счели дори за нужно да мотивират предложението си. Въпреки че наличието на подобни практики на ограничения в други държави не би трябвало да е аргумент за въвеждане на законови промени, все пак е интересно да се види как са решили въпроса другите страни-членки на ЕС. Неизчерпателна справка, визираща опита в само 19 държави в общността показва, че толкова строго ограничение от 3 години уседналост има само в Унгария и Словакия. Където пък има такова ограничение, то не се отнася за гражданите на ЕС.

Как го правят развитите страни в ЕС?

Интересен пример е Холандия, където няма абсолютно никакви ограничения върху покупко-продажбата на земеделски земи, няма данъци и такси за регистрация, освен нотариални, а таксата по прехвърлянето може да бъде върната на купувача, ако се занимава със земеделие в определен период от време. В резултат на това Холандия се радва на един от най-активните пазари на земеделска земя в Европа. По всичко изглежда, че селското й стопанство не страда от това, като се има предвид, че по стойност на произведената аграрна продукция страната се нарежда на шесто място в ЕС с дял от 6,7% от общата продукция на ЕС-28.

Кой губи и кой печели от такава мярка?

Въпреки че за момента не се наблюдава огромен интерес от страна на чужди инвеститори към нашето земеделие, с поправката значително ще се намалят теоретичните шансове за привличане на такива. Другият сериозен проблем е, че на практика така се ограничават правата на настоящите собственици на земеделски земи да се споразумяват и продават свободно собствеността си с възможността да договарят и по-висока цена.

Ако предложената поправка е от полза за някого, това са единствено свръх едрите стопанства, които са натрупали достатъчно финансова мощ, за да доукрупнят максимално евтино парцелите си. За собствениците на земя тя означава единствено увеличаване на зависимостта им от местните феодали.


Прочетете повече на: http://ime.bg/bg/articles/poredniyat-vreden-opit-za-blokirane-pazara-na-zemya/#ixzz2trQT5aDm

пазар за земята
изискване за уседналост
законопроект
ИПИ
Николай Вълканов
По статията работи: