НАЧАЛО » анализи

Украинският газов транзит губи значение за Европа

fb
3E news
fb
26-03-2015 12:27:00
fb

Транзитът на газ през Украйна няма стратегическо значение за Европа, смятат немски учени от Института за изучаване на икономиката на енергетиката. Спирането на транзита за един-два месеца няма да създаде сериозни проблеми за европейците, които са си построили мрежа от алтернативни газопроводи. Прекратяването на транзита на газ през Украйна за половин година заплашва само България.

 

„Ние разгледахме сценарий, при който руските доставки през Украйна спират за две седмици, за три ишест месеца, а също така и пълно прекратяване“, разказва за Deutsche Welle един от авторите на изследването.

 

През зимата в случай на нарушение на транзита повече или по-малко може да пострада самата Украйна, а също Турция, Македония и България. Тоест дори и в случай на прекратяване на доставките за половин година с проблеми ще се сблъска само една страна от ЕС – България. Изследователите обаче уточняват, че при силно застудяване няма да могат напълно да удовлетворят търсенето и Гърция, Италия, Босна и Херцеговина.

 

Намаляването на зависимостта на ЕС от украинският транзит учените свързват с разтоварването на този маршрут. „Ако през 2005 г. по него за Европа са били пренесени 121 млрд. куб м газ, то през 2014 г. това количество намалява до 55 млрд. Днес през Украйна минават само 14% от потребяемит в Европейския съюз газ“, се казва в изследавнето. Спадът се дължи в голяма степен заради руска на „Северен поток“, с мощност от 55 млрд. куб м. Сега чрез транзита през Украйна се обслуват основно неголеми газови пазари от ЕС – българският, унгарският, австрийският, словашкият, чешкият, отбелязват изследователите.

 

Освен това, техническите възможности днес дават възможност на страните да се възползват не само от преки, но и от реверсивни доставки. Така че, при необходимост гориво може да бъде прехвърлено лесно от големите западноевропейски пазари към Източна Европа. „Днес газ може да се доставя от Германия през Полша и Словакия, о оттаз за Украйна“, обясняват от Института. Самата Германия получава газ както от Русия, така и от Норвегия и Нидерландия, а също така има и собствен добив.

 

Освен това мощната система от подземни газохранилища дава възможност на Европа да издържи при прекратяване на транзита през Украйна в срок до година.Разбира се, все пак трябва да се замисли за попълване на запасите. „Ние стигаме до извода, че европейската система ще се справи с временни проблеми при украинския транзит на газ. В случай на продължително спиране на доставките обаче няма да е леко“, заявява Харол Хекинг от Института. Впрочем чисто технически има възможност да се компенсират недостигащите количества с помощта на втечнен природен газ, но на ЕС ще се наложи да се търсят необходимите ресурси на световния пазар.

 

Намаляването на важността на украинският транзит, според мнението на учените може да повлияе негативно на перспективите за „Турски поток“, тъй като именно тук след време се планира да се прехвърли газа постъпващ в ЕС през Украйна. А ако се вярва на изследванията, тези доставки не са особено необходими на Европа.

 

От друга страна за Киев също не е изгодно да губи статутът си на стратегически транзитьор. Именно заради обезпечаването на надеждността на доставките през тази страна Брюксел участва сега в тристранните преговори за газ и изразява готовност да намери средства за нагнетяване на газ в украинските подземни газохранилища. Ако от ЕС осъзнаят това, че тези доставки не са задължителни, Брйксел може да заеме позицията на страничен наблюдаел. Вппрочем партньорът в конселтянтската компания Rus Energy Михаил Крутихин смята, че това няма да се случи, тъй като Европа вече е разглеждала вариантът за прекратяване на транзите през Украйна.

 

През миналата година Европейската комисия покани експерти за провеждане на подобен стрес тест. Проработиха се няколко сценария, в това число и спиране на руския транзит през Украйна, а също пълно прекратяване на доставките от Русия. И се изясни, че не само България, но и Балкнаските страни по всички сценарии биха могли да пострадат, а в някои от случаите не биха се справили и страните от Прибалтика. Така че Европа се стресна. Освен това за ЕС е изгодно да поддържа транзитът през Украйна, тъй като това е най-прекият и евтин маршрут“, обяснява експертът.

 

Напомняме, че порденият етап от тристранните газови преговори трябва да се състои през април. Датата на срещата още не е определена. Вицепрезидентът на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович обеща при следващиет преговори да подготви вариант за компромисно споразумение за доставки на газ. Той добави, че не се опасява за стабилността на транзита на руския газ за ЕС, дори и ако Украйна престане от 1 април да закупува гориво от „Газпром“. Така, както през миналата година, независимо от прекратяването на доставките от Русия през Украйна, Европа получаваше газа без проблем.

 

Независимая газета

 

 

транзит на газ през Украйна
транзит на газ към Европа
ЕС
По статията работи:

Маринела Арабаджиева