НАЧАЛО » анализи

Турция с амбиция да стане търговски център за природен газ

Южната ни съседка разширява газовия си капацитет с още 2 LNG капацитета за съхранение на газ

fb
3E news
fb
11-12-2017 10:59:00
fb

Енергийната политика на турското правителство се е променила и новата енергийна политика е много успешна. Това заяви Gulmira Rzayeva, изследовател в Института за енергийни изследвания в Оксфорд, по време на Срещата на високо равнище “Bosphorus Summit”, която се проведе на 28 ноември под патронажа на турския президент Реджеп Ердоган. Организатор е Платформата за международно сътрудничество (ICP).

"С проекти като TANAP се очаква, Турция в бъдеще да се превърне в търговски център за природен газ", каза Rzayeva.

По време на срещата в Истанбул 176 души в 37 панела представяха решения за глобални и регионални проблеми под мотото “The New Challenge of Globalization”. Тридневната среща на върха беше посетена от 76 страни с общ обем на търговията от $3.3 трилиона.  

По време на срещата голяма част от експертите застъпиха позицията, че търсенето на природен газ и слънчева енергия ще се увеличи и че бъдещето на тези два енергийни класа е ярко.  Ще има увеличение на използването на природния газ, особено на втечнен природен газ, прогнозира Fatih Birol, изпълнителен директор на International Energy Agency добавяйки, че цената на слънчевата енергия постепенно ще намалее.

Освен напредващия проект TANAP, Турция от години развива инфраструктурата си и за доставки на руски природен газ. Преди 20-тина година страната получаваше доставките на газ от Русия по трасето през Украйна и България. В края на миналия век беше построен и заработи тръбопроводът "Син поток", който разнообрази маршрута за руския газ, който вече се доставя газ по дъното на Черно море, заобикаляйки Украйна и намалявайки количествата на транзита през България. А сега вече стартира работата по газопровода "Турски поток", който може напълно да игнорира украинския път на руския газ към Европа, а това ще остави празни и транзитните тръби в България.

Българското правителство се опитва да намали щетите от загубата на "Южен поток" и изместването му от Турски поток, като лансира проекта за газов хъб "Балкан". Така България и Турция застават в стартова позиция в състезанието за реален център на разпределянето на газовите  отоци и търговията с природен газ в региона, който ще бъде значим и за Европакато цяло. Засега Турция води с няколко обиколки - с предлагането на аалтернативни пътища и източници, с наличието на пазар на газ и с възможностите за съхранение, които осигуряват сигурност на бъдещи транзитни доставки.

Междувременно министърът на енергетиката Berat Albayrak съобщи, че Турция ще въведе още два допълнителни плавателни съда за съхранение на природен газ, в съответствие с целта за разширяване капацитета за съхранение при нарастване на търсенето.

За да разшири капацитета си за съхранение в условията на нарастващо търсене, Турция е готова да въведе в експлоатация още две плаващи съоръжения за съхранение и регазификация на втечнен природен газ (FSRU), като едното от тях ще започне да функционира до края на годината. Следвайки курса към сигурност на доставките енергийния министър Berat Albayrak, подчерта, че целта е разнообразяване на енергийните ресурси и маршрути, разширяване на операциите за сондиране и сеизмични изследвания, укрепване на енергийната инфраструктура и приоритет за енергийната ефективност.

В изказване по време на разговорите за бюджета за 2018 г. на министерството на енергетиката и природните ресурси в турското Велико народно събрание, министър Berat Albayrak обяви, че ще се съсредоточат върху още две съоръжения FSRU – в Hatay Dörtyol и в залива на Сарос, като припомни, че през миналата година в района на Алиада в Измир е разположено FSRU. Съоръжението в Hatay Dörtyol ще има дневен капацитет за регазификация от 20 милиона кубически метра и ще бъде в експлоатация до края на годината. С текущите работи по увеличаване капацитета за съхранение, капацитетът за съхранение на природен газ ще надхвърли 10 милиарда кубически метра. Кумулативният капацитет за съхранение ще бъде равен на 20% от годишното потребление на газ, съобщи министърът.

Министър Albayrak подчерта, че проучвателните и сондажните операции са значително разширени с цел, да се идентифицират запасите от нефт и природен газ. Той също така подчерта, че увеличаването на капацитета за съхранение на природен газ и разполагането на FSRU засилва сигурността на доставките на природен газ.

Разработвайки проекта за многовекторен природен газ, в който Турция е страна, министърът отбеляза, че Транс-Анадолският газопровод е завършен на 94% до края на септември и продължава строителството му под протока Дарданали.
Министърът каза, че проектът TANAP ще започне да доставя газ до Турция през 2018 г., а до Европа през 2020 г.

По отношение на проекта Турски поток, в който Турция си сътрудничи с Русия, министър Albayrak информира, че операциите по полагане на тръбите неотклонно продължават и до 9 ноември положените тръби са 248 километра.

"Като се има предвид липсата на здрав, сигурен пазар на природен газ в Югоизточна Европа и размерът на нашите маркетингови проекти, TANAP и Tурски поток ще подкрепят нашата цел Турция да стане център за търговия с природен газ", каза Albayrak.

Предоставяйки информация за развитието на съоръженията за съхранение, министър Albayrak заяви, че подземното съоръжение за съхранение на природен газ в езерото Туз е получило първия газ през януари 2017 г. като първата фаза на проекта е подготвена през зимата на миналата година за доставки на газ през 2017 г.

По отношение на операциите по увеличение на капацитета, министърът каза: "След приключването на строителните работи в съоръжението за подземно складиране на природен газ на езерото Туз, то ще разполага с капацитет за съхранение от 5,4 милиарда кубически метра газ и капацитетът за възпроизвеждане ще достигне 80 милиона кубически метра ежедневно." Проектът за Фаза II за съхранение на природен газ в Северна Мармара бе завършен през 2016 г. и съоръжението разполага с 2,8 милиарда кубически метра капацитет за съхранение, а ежедневното възпроизводство е 25 милиона кубически метра. Министър Albayrak информира, че работата по разширяването на съоръжението ще бъде завършена до 2020 г. и неговият общ капацитет за съхранение ще достигне 4,6 милиарда кубически метра.

Albayrak подчерта, че са предприети стъпки за увеличаване използването на вятърни, слънчеви и геотермални ресурси, които преди 15 години при производството на електроенергия почти никога не са били използвани, като отбелязва, че инсталираната мощност на тези ресурси е била много по-висока от средното за света, благодарение на тези стъпки.

Припомняйки, че са предприети важни стъпки в ядрените електроцентралите Akkuyu и Sinop и че проучванията за местоположението на трета ядрена електроцентрала продължават, Albayrak съобщи, че първите два проекта ще имат по четири реактора и обща инсталирана мощност от 9,280 мегавата.

"С изграждането на атомните електроцентрали ще бъде разширено портфолиото на електроенергията на нашата страна и разнообразието на ресурсите ще бъде увеличено", добави той. "В допълнение, приносът на ядрената енергетика с нулеви емисии, за постигането на целите, свързани с изменението на климата, е важен."
Той посочи, че първата част от атомната електроцентрала Akkuyu има за цел да бъде в експлоатация през 2023 г., като добави, че за проекта за атомна централа в Sinop текущото проучване и проучванията за осъществимост са в ход.

В анализа са използвани статиите:
DAILY SABAH WITH ANADOLU AGENCY - Turkey expanding gas capacity with 2 more LNG storage units
Yeni Şafak - Turkey to become trade hub for natural gas

Източник: December 2017 CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P

 

Турция
търговия с природен газ
газов пазар
TANAP
съхранение на природен газ
Турски поток
маршрути за доставка на газ
източници за доставка на газ
министърът на енергетиката Berat Albayrak
По статията работи:

Галина Александрова