Турция смята, че няма нужда Кипър да одобри газопровода с Израел

Сделка за газопровод Турция - Израел може да се реализира през икономическите води на Кипър дори без кипърско съгласие, каза висш турски чиновник, отхвърляйки това, което някои експерти възприемат като основна пречка пред енергийната сделка между двете средиземноморски страни.

Кипър не може да блокира газопровод от Израел до Турция, и газовите преговори с Израел не зависят от опитите за постигане на мирно споразумение за Кипър, каза висшият турски чиновник, пожелал анонимност, тъй като този въпрос е чувствителен. Тръбопроводът, довеждащ газ от израелското поле Leviathan до Турция, ще трябва да премине през изключителната икономическа зона на Кипър, а кипърците ще бъдат информирани за плановете, но международният морски закон позволява тръбопроводът да бъде положен дори без съгласието на Кипър, каза той.

Израел и Турция, след години на хладни дипломатически отношения, миналата година подобриха връзките, като се стремят да постигнат енергийна сделка, която да помогне за превръщането на Израел в износител на природен газ и да помогне на Турция да се превърне в ключов газов център в региона. Едно от ключовите препятствия е конфликтът на Турция с Кипър, който е разделен от 1974 г. насам, като Северен Кипър, контролиран от самодекларирана държава, е подкрепян от Турция. Двете части на острова неотдавна проведоха разговори с полагане на усилия за обединение.

Кипър оспорва позицията на Турция, като говорителят на правителството Nikos Christodoulides каза пред държавната телевизия RIK по-рано този месец, че "газопроводът не може да мине през изключителната икономическа зона на Кипър без разрешението на Никозия". Израелското министерство на енергетиката заяви, че страната провежда паралелни разговори с Кипър и Турция за различни газопроводи и отказа да коментира въпроса за икономическите води на Кипър.

Спънка

Турските коментари служат за ускоряване на преговорите за сключване на газово споразумение с Израел. Длъжностни лица от двете страни наскоро размениха посещения, за да направят внимателен преглед и да обсъдят подробности за рамката на споразумението, която, както се изрази израелският министър на енергетиката Yuval Steinitz, че за около три години ще проправи пътя за израелския газ до Турция.

Турският представител каза, че преговорите с Израел вероятно ще приключат това лято, като основната пречка е цената на газа. Операторите на Leviathan искат да продават на Турция над местните израелски цени, които може да са "прекалено оптимистични", тъй като Турция има други доставчици, включително Русия, каза турският представител. Израелският представител заяви, че договарянето на цените зависи от компаниите, а не от правителството.

Израел и Турция не се присъединиха към Конвенцията на ООН по морско право, според която всички страни имат право да поставят подводни кабели и тръбопроводи през икономическата зона на друга държава, като "очертаването" на тръбопровода зависи от съгласието на крайбрежната държава.

Кипър има собствено, по-малко, неразвито газово поле, а енергийните компании търсят във водите му по-големи находища. Кипър вероятно няма да пречи на газопровода Израел-Турция и ще се опита да разреши въпроса по взаимно съгласие, като вероятно ще иска уверение, че може един ден да свърже собствените си газови находища към газопровода, каза Amit Mor, изпълнителен директор на Eco Energy, консултантска компания, разположена извън Тел Авив. "Разбирам, че в крайна сметка, когато всички други въпроси бъдат решени, като определено цената бъде ключова точка, въпросът за кипърската изключителна икономическа зова ще бъде договорен между Израел, Кипър и Турция", каза г-н Amit Mor.

 

По Bloomberg

Преводът на статията е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари