Турция разширява влиянието си в енергийния сектор на Кюрдистан

През последните 12 години турските енергийни компании с бързи темпове се наместиха в кюрдския енергиен сектор в съответствие с бързото развитие на сектора под полузависимото правителство в Ербил. Енергийното сътрудничество между регионалното правителство на Кюрдистан (KRG) и турското правителство е единственият най-голям фактор за включването на енергийните компании в региона и търговската реализация на това сътрудничество несъмнено е резултат от политическо съгласуване на високо равнище.

Неотдавнашният спад на световния петролен пазар, избухването на война в Северозападен Ирак и вътрешното политическо напрежение понижиха очакванията на инвеститорите във връзка с жизнеспособността на енергийния сектор в иракски Кюрдистан. Все още остават въпроси, кои са основните страни, които са бенефициенти на енергийното сътрудничество и как някои от най-доходоносните договори бяха договорени по време на най-високото развитие на сектора - много от тези страни са готови да се възползват, ако индустрията отново се раздвижи.

 

KRG започна да изнася петрол за пръв път през юни 2009 г. с цистерни-камиони в турски пристанища, когато Джалал Талабани е президент на Ирак. Доставките идват от полетата Taq Taq и Tawke, където оператор е Genel Energy, и където все още се концентрират неговите концесии.

Между 2011 г. и 2012 г. е договорено тайно дипломатическо енергийно споразумение между Турция и KRG, като Анкара омаловажи отношенията си с правителството на Малики - привидно поради напрежение по оста сунити-шиити. Между 2009 г. и 2012 г. Багдад позволи износа на петрол от региона на Кюрдистан до турското пристанище Джейхан на средиземноморското крайбрежие. KRG получи част от приходите – твърди се, че петролните компании са имали право да правят разходи, но не са реализирали печалба. Този износ обаче приключи през април, след като KRG се оплака, че изобщо не получава пари.

За да заобиколи Багдад и да избегне финансовите загуби, произтичащи от споразуменията му с Ирак, KRG стартира, с помощта на турското правителство, изграждането на нов петролопровод, за да заобиколи тръбопровода Киркук-Джейхан от неговите полета до турската граница. Въпреки това, до завършването на петролопровода от Кюрдистан до границата на Турция, Ербил се нуждаеше от нов начин за износ на нефт без консултации с Багдад.

 

KRG започна да продава петрола и газа си чрез камиони-цистерни, като взема вторични продукти от кондензат в Турция. В замяна Турция изпраща дизелово гориво и керосин за използване в електроцентралите на KRG. Според отчети на Genel Energy, докато чакат нов тръбопровод, на ден се изпращат почти 500 натоварени камиона.

Накратко, Турция стана фасилитатор в освобождаването на енергийния сектор на Кюрдистан от надзор и управление от политическите органи в Багдад, които са конституционно отговорни за управлението на иракския петрол. По този начин турският и кюрдският елит въведоха неформално статукво, според което взаимно полезни енергийни сделки между тях биха могли да се развият без иракски надзор.

Изясни се политико-търговската връзка

Зетят на Ердоган, бивш изпълнителен директор на Çal K Energy, е поискал в началото на 2012 г. от турската дирекция "Петрол" лиценз за изграждане на тръбопровод за суров петрол от KRG - турската граница до Джейхан. Тръбопроводът от Khurmala до Fish Khabur, на 5 километра от турската граница, е завършен в края на 2013 година.

 

Компанията Genel Energy

PowerTrans има права за транспортиране на нефт от Северен Ирак с камиони, удължени до 31 декември 2020 г. (Резолюция 2015/7583), като са финализирани само една седмица преди изборите в Анкара на 7 юни 2015 г. Достъпът на компанията до логистичната страна на нововопоявилото се турско-кюрдско енергийно сътрудничество силно подсказва, че тя се радва на привилегирован достъп до индустрия, преди да стане високопоставен играч.

През май 2013 г. Турция сключи енергийно споразумение с ExxonMobil за сътрудничество в шестте блока на ExxonMobil в KRG. Ердоган тогава казва, че тази сделка е подходяща за (неназована) "Турска компания" да стане партньор с Exxon и KRG. След това Ердоган и премиерът на KRG Нечирван Барзани подписват през ноември 2013 г. всеобхватна енергийна сделка, която никога не е официално представена на обществеността.

 

Като част от сделката, подкрепяната от държавата Turkish Energy Company (TEC) и основаната в Джърси, Channel Islands, подписват договор за работа в 12 блока за проучване, шест от които с ExxonMobil. Според сделката, двете страни ще изградят тръбопровод за петрол и газ. Некирван Барзани съобщи, че Турция и KRG са подписали 50-годишна сделка за износ на кюрдски петрол през юни 2014 г. KRG обаче не позволи на международните одиторски фирми Deloitte и Ernst & Young да се запознаят с условията на това енергийно споразумение, като по този начин постави под въпрос целостта на сделката.

 

Политически последствия

Въпреки че никоя от енергийните сделки, подписани между KRG и Турция, не е одобрена от парламентите на Анкара и Багдад, търговията между тези две страни се осъществява така или иначе. В този смисъл, компаниите, които се възползват от това неформално споразумение, са притежание на лица, пряко свързани както с турския, така и с иракския кюрдски елит, което означава, че енергийните отношения са силно персонализирани и "затворени" за външни лица.

 

Освен това е важно да се подчертае случаят с Genel Energy, който чрез някои ключови играчи има значителни нива на политическа експозиция и може да се възползва от тесните си връзки с турския политически елит, присъствайки в енергийния сектор на KRG и едновременно с това радвайки се политическата подкрепа на Ердоган. В този смисъл всичките подобни фирми пряко зависят от външната политика на Турция и всяко изменение в тази политика може пряко да засегне тяхното присъствие в KRG.

 

By Shadow Governance Intel - Aug 16, 2017, oilprice.com

 

Преводът е на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регион

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари