Турция е на прага на икономическа криза

Турция, която се готви за референдум за промяна на конституцията се затваря все повече и икономиката на страната започва да се влошава. Данните за бюджета и безработицата на страната за периода от 2009 г. насам са все по-лоши и по-лоши. Референдумът е насрочен за 16 април.

През февруари бюджетният дефицит е бил 6,8 млрд. Лири (1,8 млрд.долара), което според Министерство на финансите на страната е най-високото ниво за последните осем месеца. През декември нивото на младежката безработица е нараснало до 24%, което също е най-високото, но от април 2009 г., става ясно от данните на Статистическия институт на Турция.
Високото ниво на безработицата е признак за това как ситуацията от неуспешния държавен преврат през миналата година се е отразила на икономиката на Турция. Статистиката дава ясна картина и за направените значителни съкращения през третото тримесечие. Правителството увеличава разходите, обявява данъчни облекчения, като се опитва да стимулира растеж преди референдума за промени в конституцията на страната, коментират експерти.

Ключови данни
През февруари дефицитът в бюджета е бил 6,8 млрд.лири в сравнение с излишъка от 2,4 млрд. лири година по-рано.
Дефицитът, с изключение на лихвените плащания е бил 1,8 млрд.лири, през 2016 г. излишъкът е бил 6,5 млрд. лири.
Разходите на бюджета са нараснали с 27% - до 53,7 млрд. лири.
Приходите са нараснали с 4,9% до  46,9 млрд. лири. Приходите през февруари са били 7,8% в сравнение с 8,1% през 2016 г.
Данък добавена стойност на вътрешния пазар се е свил с 3,2% до 3,4 млрд. лири.
 

Пазар на труда в Турция
Нивото на младежката безработица през декември е била 24%, а през ноември – 22,6%. Година по-рано нивото е било от порядъка на 19,2%.
Общото ниво на безработица се е увеличило до 12,7%, което е най-високият показател от март 2010 г., като през ноември то е било 12,1%, а през декември 2015 г. - 10,8%.
Работната сила намалява до 51,6% от 52,1% през ноември.

Нивото на безработица  в секторите извън селското стопанство е били 14,9% в сравнение с 14,3% през ноември и 12,8% година по-рано.
Разко спада броят на заетите в сектора на селското стопанство, промишлеността и строителството. Единственият сектор, в който са били създадени работни места е е секторът на услугите.

Най-високо е нивото на безработицата сред току-що завършилите студенти и ученици от средните училища.
Устойчивият дефицит по платежния баланс на Турция, според оценката на експертите надвишава 4% от БВП през 2016 г. и е довел до това, че краткосрочният външен дълг на страната е достигнал в края на ноември 2016 г. нивото от 100 млрд. долара. 84% от този дефицит е деноминиран в чуждестранна валута. Тази сума е равна на размера на златния резерв, който в края на ноември е спаднал до 98 млрд. долара.
Външният дълг и дефицитът правят Турция изключително уязвима към изтичането на чуждестранен капитал. За да предотврати това страната се нуждае от по-висока лихва, но засега централната банка продължава да се придържа към политиката на строги икономии.

За някои икономисти отсъствието на по-разумна политика от страна на централната банка се дължи на недостатъчната й увереност. Проблемът е в това, че формалната независимост на Централната банка не й осигурява възможност да се възпротиви на действията на президента Ердоган, който е категорично против повишаването на лихвата и изисква намаляване на стойността на заемите.

Рейтинговата агенция Fitch намали на 27 януари кредитния рейтинг на Турция в чуждестранна валута до ниво „боклук“, като по този начин намали възможността за по-изгодно кредитиране от чужбина. Агенцията е на мнение, че ще са необходими допълнителни кредити на първо място на туристическите и енергийните компании за преструктуриране, но турският банки имат достатъчно капитал, за да издържат на умерен шок.
Според прогнозата на Fitch, средният ръст на БВП на страната ще е около 2,3% през 2016-2018 г., при средни 7,1% през 2011-2015 г.

 

по чуждия печатКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    православен християнин
    "Референдумът е насрочен за 16 април"-това не е ли навръх Великден?Безбожници...
    Напиши отговор