НАЧАЛО » анализи

ТЕЦ-овете - "в окото" на трансформацията на енергетиката

fb
3E news
fb
09-12-2017 01:04:00
fb

Трансформация на енергетиката. Този не толкова нов, но вече популярен термин все по-често ще се появява в разискването за бъдещето на енергийния сектор в България. Въпросът ще стане още по-остър в началото на следващата година, когато ще трябва да бъде избран моделът, по който ще се развива енергетиката на страната ни. В контекста на търсенето на отговор, особено за бъдещето на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн вече се появиха различни визии. В близко бъдеще ще е от значение получаването на дерогация, но в по-далечно трябва отсега регионът да е наясно какво да очаква.

България трябва да има отсега и план „А“ , и план „Б“  за въглищните централи, особено в комплекса  Марица Изток. Това е най-големият комплекс в Югоизточна Европа, разположен е на 240 кв. Км и е с капацитет от 3, 3 ГВт, като залежите от въглища се експлоатират от 60-те години.

Трябва да има стратегия, независимо от това дали ще има или не дерогация. Това коментира в средата на ноември в рамките на регионална енергийна конференция енергийният експерт Юлиан Попов.

В рамките на презентацията си той направи собствен преглед не толкова на сегашното състояние на въглищната индустрия в страната и в частност на централите в комплекса Марица Изток, а на възможностите за бъдещето с оглед на развитието на новите технологии.
Експертът коментира няколко основни фактора, които трябва да се имат предвид.

Европа така или иначе изостава въглищата, каза той, наблягайки на стратегията за декарбонизация на енергетиката и давайки пример с Италия, Англия и други страни. Освен това енергийната икономика е в процес на дълбока трансформация, обясни той, като на трето място поред, но не и по значение постави високата  вероятност за регионално свръхпроизводство. По думите му, стратегията трябва да има и регионална визия, тъй като Марица  Изток е в изостряща се конкурентна среда. Освен това, визията трябва да е насочена към бъдещето, а не към миналото. От тази гледна точка по думите на Попов вече има необходимост от бърза стратегическа реакция.

В подкрепа на думите си, експертът цитира изследване на Lazard, в което се коментират и цените на енергията от различни източници. https://www.lazard.com/perspective/levelized-cost-of-energy-2017/. (Заключението от изследавнето е доста любопитно и премерено б.р.).


Ако трябва да направим едно обобщение набързо, става ясно, че тази енергия, която в миналото бе евтина става и ще става по-скъпа и обратното – енергията от алтернативни източници ще поевтинява, обясни експертът. В допълнение той обърна внимание и на значението на енергийната ефективност, като потенциал, чийто ефект в бъдеще ще се проявява все по-често.

Интересен би бил въпроса дали комплекса Марица Изток би могъл да мине на природен газ, коментира още Юлиан Попов, визирайки възможностите от добив и снабдяване със синьо гориво от Средиземно море. В тази връзка той обърна внимание на основните въпроси „против“ и „за“  тази теза. Така например, ако централите минат на природен газ това увеличава зависимостта от внос, поставя цените в несигурност и засилва риска от висока цена на въглеродните емисии. От друга страна обаче природният газ е по-чист, остава вероятността за по-ниска цена и не на последно място природният газ е допълващ ВЕИ.

Никой не ни е казал да си затворим въглищните централи. Въпросът е как да развием потенциала, обясни експертът, наблягайки на факта, че работните места там не трябва да се раздават като  социална помощ, защото при един засилен конкурентен пазар това едва ли продължи. Въпросът е как да се развива технологично адекватно комплексът.

Това са отворени въпроси за дебат, каза Попов. В този аспект той постави:

Пет въпроса за бъдещето на Марица Изток

Как да съхраним енергийния профил на Марица Изток
Как да развием регионалната икономика
Как да съхраним и да създадем нови работни места
Как Марица Изток да подкрепи националната конкурентоспособност
Как да бъдем технологично адекватни

В този контекст Юлиан Попов сподели и визията си за  „превръщането на Марица Изток в енергийна силициева долина на Югоизточна Европа". „Възможно ли е Марица Изток да се превърне в силициева долина на Европа, заради това, че се движи бързо към дигитализация, а и там има добре развита инфраструктура, която дава възможност за развитие на енергийния сектор. В този  смисъл остава отворен и въпросът,  дали да използваме вълната на прехода, или да използваме стратегията на протакането“, допълни той. „Всеки знае какво ще стане с дерогацията, но трябва да имаме стратегия за развитие на комплекса“, заключи Попов.

Как е по света

България не е единствената страна, която се изправя пред търсенето на собствена визия за бъдещето на сектора. Пред подобен проблем са изправени и страни като Полша и Германия. В последната въпросът със затварянето на ТЕЦ-овете е изключително остър и само на пръв поглед се приема спокойно.

САЩ също търсят решение. През последните месеци например там се случват две знакови трансформации - затварят се въглищни централи и на тяхно място се изграждат съоръжения, свързани с алтернативни източници на енергия, или заменят горивната си база с природен газ. Причината са от една страна намаляващата цена на ВЕИ и от друга - евтиният природен газ (и двете алтернативи са нещо, с което България засега не може да се похвали б.р.). Компанията Empire District Electric от щата Мисури  съобщи, че през 2019 г. смята да затвори наскоро модернизираната си въглищна си централа Asbury power plant , пише изданието The Joplim Globe. Това е 15 години по-рано от планираният доскоро срок. В замяна на мощностите от въглища ще бъде построена вятърна електроцентрала.

WEC Energy Group съобщи на 28 ноември на страницата си за намерението за затварянето на централата си в Уисконсин Pleasant Prairie с мощност от 1190 МВт през втората половина на ноември. Компанията WEC Energy Group преди години (2008 г. и 2015 г.) преструктурира две от въглищните си централи на природен газ. Сега планира да увеличи използването на ВЕИ и планира построяване на слънчеви мощности от 350 МВт към 2020 г. Подробности на този етап не се съобщават. https://www.biztimes.com/2017/industries/energy-environment/wec-energy-group-to-shut-down-pleasant-prairie-power-plant/

По данни на Американската асоциация за вятърна енергия (AWEA) за Тексас например установените мощности от вятърна енергия са повече от тези на въглища – 21 450 МВт към края на третия месец тази година. За сравнение мощностите на въглища според данните на местния регулатор Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) с 19 800 МВт.
Мощностите на газ са в обем от 45,8 ГВт.

 

Презентацията на Юлиан Попов: https://www.bulenergyforum.org/sites/default/files/julain_popov_correct_me3.0_presentation_bef_11_2017_pdf.pdf

ТЕЦ
Маришки басейн
ВЕИ
алтернативна енергетика
ТЕЦ на въглища
Юлиан Попов
По статията работи:

Маринела Арабаджиева